2023 yılı bütçe görüşmeleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) devam ediyor. Bütçe görüşmelerinde söz alan AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Sait Kirazoğlu, savunma sanayisi bütçesi üzerine AK Parti grubu adına konuşma yaptı. Milletvekili Kirazoğlu, savunma sanayideki yerli ve milli ürünlerin AK Parti iktidarıyla artışa geçtiğini söyledi. Konuşmasında üretilen yerli ve milli 228 farklı savunma sanayi ürününün 170 farklı ülkeye ihraç edildiğinden de bahseden AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Sait Kirazoğlu, savunma sanayi anlamında yatırımların artarak devam edeceğini belirtti.

“SAVUNMA SANAYİMİZ AK PARTİ İKTİDARIYLA İVME KAZANDI”

Geçmiş dönem iktidarlarının savunma sanayisi alanında yaptıkları yanlışlardan söz eden AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Sait Kirazoğlu, Türkiye’nin savunma sanayisinin AK Parti iktidarıyla büyük bir ivme kazandığını belirterek, “Ülkemizin hassas jeopolitik konumuyla bölgesel ve küresel stratejik pozisyonu savunma ve güvenlik bakımından güçlü olmasını gerekmektedir. Yine savunma sanayimizin yerli ve milli üretime dayanması gerekliliğini de yakın tarihimiz bize öğretmiştir. Birkaç örnek vermek gerekirse, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında da 40 yıldır süren terörle mücadelemizde de müttefik ülkelerin dahil olduğu askeri araç gereç, mühimmat, teçhizat ambargosunu henüz unutmadık. Tıpkı bugün birçok askeri araç gereçlerinde, F-16 ve F-35 olaylarında yaşadığımız gibi. 1988 yılında yerli ve milli İHA projesi rafa kaldırılarak İsrail’den heronlar satın alındı. 6 yıl sonra teslim edilebilen bu heronların güvenirliği ve kalitesinin tartışmalı verilerinin terörle mücadelemize de destek olmadığı da apaçık ortadaydı. Savunma sanayimizde gelişme ve büyüme AK Parti iktidarıyla birlikte dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 2004 yılında Savunma Sanayi İcra Komitesi’nde alınan kararla büyük bir ivme kazanmıştır” dedi.

“YERLİ VE MİLLİ İHA’LARIMIZ TERÖRLE MÜCADELENİN SEYRİNİ DEĞİŞTİRMİŞTİR”

Yerli ve milli İHA’ların silahlı kuvvetler envanterine girmesinin ardından terörle mücadelede seyir değiştirdiğini dile getiren Kirazoğlu, “Savunma Sanayisi Başkanlığı koordinasyonunda özel sektör, üniversiteler ve diğer tüm paydaşlarının birlikte geliştirdiği projeler ve ortaya koyduğu özgün ürünler sayesinde sektörde büyük bir dönüşüm sağlanmıştır. Bu dönüşümün somut çıktıları olarak yüksek teknoloji ürünü, özgün ve yerli mühimmat, teçhizat, araç ve füzelerimizi geliştirdik. Tüm hava, kara ve deniz unsurlarımızda kullanılan bu ürünlerle dosta güven düşmana korku telkin etmekteyiz. Yerli ve milli İHA’larımız olan Bayraktar 2009 yılında Anka ise 2011 yılında silahlı kuvvetler envanterine girmiş ve terörle mücadelenin seyrini değiştirmiştir. Bugün İHA, TİHA ve SİHA’larımızın tüm dünyada performans ve etkinlik anlamında en önde geldiğini herkes biliyor. Yüzde yüz yerli tasarım milli savaş gemilerimiz ve ilk istihbarat gemimiz göreve başladı. Daha birçok milli araç ve teçhizat geliştirilmiş ve her türlü operasyonda güvenlik güçlerimiz tarafından etkin ve verimli bir şekilde kullanılmaktadır. Sadece kara, hava ve denizlerimizde değil ayrıca sınır ötesi imkan ve kabiliyetlerle ülkemizin, milletimizin hak ve menfaatlerini Doğu Akdeniz’de de Libya’da da Karabağ’da da güvence altına almıştır” ifadelerini kullandı.

“170 ÜLKEYE YERLİ VE MİLLİ 228 FARKLI ÜRÜNÜ İHRAÇ EDİYORUZ”

Üretilen yerli ve milli 228 farklı savunma sanayi ürünlerinin 170 farklı ülkeye ihraç edildiğinden de bahseden AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Sait Kirazoğlu, “Bugün savunma sanayinde 2023 hedefleriyle 2053 ve 2071 vizyonları ışığında Türkiye Yüzyılı için durmak yok yola devam diyoruz. 2023 yılında milli muharip uçak Hürjet, Bayraktar TB3 ve Atak 2 Helikopteriyle asıl olarak muharip insansız uçak Bayraktar Kızıl Elma ile hava sahasındaki başarı ve üstünlüğümüzü perçinleyeceğiz. Kızılelma gelişmiş yapay zekasıyla muharebe sahasında dengeleri değiştirecek. Yenilerini ortaya koyacağımız mühimmat ve füzelerin yanı sıra deniz ve kara envanterimize yeni ve yerli birçok araç dahil olacak. Geleceğin silahları olan lazer ve elektro manyetik silahlar ile insansız kara ve deniz araçları milli denizaltı, yapay zeka ve robotik gibi çeşitli alanlardaki çalışmalara hız verilecek. Bugün kendi ihtiyaçlarının yanı sıra NATO üyesi ülkeler dahil 170 ülkeye ürettiğimiz yüksek teknolojiye sahip yerli ve milli 228 farklı ürünleri ihraç etmekteyiz” diye konuştu.