Badem birçok vitamin içeren bir besindir. Badem yalnızca cilt sağlığı için değil, kalp ve damar sağlığı için de faydalıdır. Peki, bademin yararları nelerdir?

İçeriğindeki yağ asitleri ve enzimler, kalp ve damar hastalıklarından korunmaya yardımcı olur. Ayrıca, içeriğindeki yağlar kilo vermeyi kolaylaştırır ve tok tutma özelliği sayesinde ara öğünlerde 10-15 adet badem tüketilebilir. Çiğ, tuzsuz ve kavrulmamış olanını tercih etmek daha yararlıdır.

Badem, genellikle Türkiye, İran, Suudi Arabistan, Lübnan, Suriye, Ürdün ve İsrail gibi ılıman iklime sahip ülkelerde yetişir. Tatlı ve acı badem olarak iki çeşidi bulunur. Acı badem, badem yağı ve yemeklere lezzet katmak amacıyla kullanılırken, tatlı badem genellikle çiğ olarak tüketilir. Bademin yan ürünü olan badem sütü, lezzetli bir içecek ve inek sütüne alternatif bir besin kaynağıdır.

Badem, besin açısından oldukça zengindir. E vitamini, kalsiyum, fosfor, demir ve magnezyum bakımından zengin bir kaynaktır. Ayrıca, çinko, selenyum, bakır ve niasin içerir. Diğer badem türleriyle karşılaştırıldığında besin değerleri ve faydalı bileşenleri ile öne çıkar.

Faydaları:

Bademin sağlık açısından pek çok yararı bulunmaktadır. Günümüzün önemli hastalıkları arasında yer alan stres ve bazı kanser türlerine karşı koruyucu bir etkisi vardır. Ayrıca kabızlık, kolesterol, kemik sağlığı gibi pek çok konuda ve geniş bir yelpazede insan sağlığına katkı sağlar. Besinlerin emilimini hızlandırmak için tercihen aç karnına, doğrudan badem tüketebilirsiniz.

Badem aynı zamanda solunum problemleri, öksürük, kalp rahatsızlıkları, anemi, iktidarsızlık ve diyabet gibi sorunların çözümü için de tercih edilebilir.

Badem Beyin Sağlığına Faydalıdır: Badem, beyin gelişimi ve sağlığı için gerekli olan birçok bileşeni içerir. Sadece yetişkinler için değil, çocuklar için de beyin sağlığı açısından faydalıdır. Alzheimer hastalığı riskini azaltabilir. Bu konuda yapılan bilimsel araştırmalar, bademde bulunan birçok besin kaynağının sinir sisteminin genel sağlığını korumak için gerekli olduğunu göstermiştir. Günde 6-7 badem tüketmek, sağlık açısından birçok fayda sağlayabilir.

Badem Kolesterol Sağlığını Korur: Bademin düzenli tüketimi, iyi ve kötü kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olur. Bu özellik, kolesterol dengesizliği nedeniyle ortaya çıkabilecek birçok hastalığın riskini azaltır. Başka bir deyişle, bir sorunu ortadan kaldırarak oluşabilecek birçok sağlık probleminin önüne geçer.

Badem Kemik Sağlığına Faydalıdır: Badem, içerdiği pek çok vitamin ve mineral yardımıyla mükemmel bir şifa kaynağıdır. Bu maddelerden en önemlisi fosfordur. Ayrıca, yaşa bağlı olarak ortaya çıkabilecek 'osteoporoz' gibi sorunların başlamasını önlerken, fosfor yardımıyla kemiklerin ve dişlerin dayanıklılığını artırır.

Badem Kalp İçin Mükemmel Bir Besindir: Bademde bulunan doymamış yağlar, protein ve potasyum kalp sağlığı açısından önemlidir. İçerdiği E vitamini, etkili bir antioksidan olmasını sağlar. Bademde bol miktarda bulunan magnezyum, kalp krizi riskini azaltmaya yardımcı olurken, kalp hastalıkları riskini de düşürür. Badem, arterlerde iltihaplanmaya neden olan sorunların etkisini azaltır. Folik asit açısından iyi bir kaynaktır. Bu nedenle arterlerde yağ birikimine neden olan homosistein seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca, badem arter duvar hasarına karşı güçlü bir kalkan oluşturmak için E vitamini ile destek olur.

Badem Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışabilmesi için birçok maddeye ihtiyaç vardır. Bu maddelerden biri alkali bileşenlerdir. Badem, alkali açısından zengin bir besin kaynağıdır ve bu madde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Aynı zamanda çeşitli hastalıklara neden olan sağlıksız koşulları bertaraf eder. Alkali bileşenlerle birlikte, E vitamini karışımı sayesinde badem, güçlü bir antioksidan haline gelir. Bu karışım, bağışıklık sisteminde birçok hastalığa neden olan serbest radikalleri yok eden etkili bir antioksidan oluşturur. Bademin bol miktarda içerdiği E vitamini, kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltır ve kalp sağlığını korur. Yapılan araştırmalara göre, E vitamini oranı yüksek olan bireylerin kalp rahatsızlıklarına yakalanma riski diğer insanlara göre %30-40 daha düşüktür.

Cilt Bakımı ve Badem: Bademin cilt sağlığına olan faydaları bilinen bir gerçektir. Badem yağı masajı genellikle yeni doğan bebekler için önerilir. Badem sütü ile cilt sağlığını koruyan sabunlar üretilmekte ve kozmetik sektöründe sıkça kullanılmaktadır.

Badem Kan Basıncını Düzenler: Bademde bulunan potasyum, kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. Ayrıca, içeriğindeki sodyum kan basıncında olası dalgalanmaları engeller. Kalp sağlığı için kan basıncının dengelenmesi önemlidir. Bu nedenle badem, kan basıncını düzenleyerek kalp sağlığını korur.

Enerjiyi Artırır: Badem, manganez, bakır ve riboflavin içermektedir ve bu maddeler enerji üretimi için metabolizmayı destekler. Yolda yürürken bile kolayca bulabilir ve tüketebilirsiniz.

Badem Kanseri Önler: Ulusal Kanser Merkezi, yüksek diyet lifleri içeren bademin özellikle kolon kanserini önlemede etkili olabileceğini belirtmiştir.

BademBadem Diyabete Karşı Koruma Sağlar: Badem, yemeklerden sonra glikoz ve insülin seviyelerinde meydana gelen artışı azaltmakta etkilidir. Diyabet hastalarında yemek esnasında veya sonrasında sıkça görülen kan şekeri yükselmesi sorununu giderebilir ve kan şekerini sağlıklı bir seviyede tutabilir.

Gebelik Döneminde Badem: Badem, yeni doğan bebeklerde doğum kusurlarını gideren folik asit içerir. Aynı zamanda, sağlıklı hücre büyümesi ve doku oluşumunu teşvik eder. Doktorlar, gebe kadınlara folik asit takviyesi reçete ederken, badem anne ve bebeğin sağlığını korumak için yeterli derecede folik asit sunar.

Badem Kilo Vermeye Yardımcı Olur: Pek çok araştırma, bademin kilo vermeye yardımcı olduğunu göstermiştir. Bademin bağırsak hareketlerini artırdığı bilinmektedir. Bu özelliği sayesinde daha hızlı kilo vermek isteyenler için düzenli olarak tüketilebilecek nadir besinlerdendir. Ayrıca içerdiği lifler yardımıyla toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

Badem Kabızlığı Önler: Badem, lif açısından zengin olduğunu belirtmiştir ve diğer lif açısından zengin gıdalar gibi kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Ayrıca sindirimi kolaylaştırır ve sindirim sisteminin yorulmasını engeller. Günde 4 veya 5 badem tüketmek, sindirim sisteminizin düzenli çalışmasına katkı sağlar.

İyi ve kötü kolesterolün dengelenmesi için badem oldukça faydalıdır.