Vücut sağlığına  için olmazsa olmaz öneme sahip vitaminler, gelişigüzel kullanıldığında fayda yerine zarar veriyor. Fazla C vitamini hücreleri bozuyor, fazla B6 ise sinir hasarına yol açabiliyor. Bu yüzden vitamiinler dikkatli kullanılmalı.

Alanında uzmanlara göre doğru bilinen yanlışlar şu şekilde sıralanabilir;

Yanlış: Herkesin aynı miktarda vitamin takviyesine ihtiyacı vardır.

Doğru: Vitamin ihtiyacı kişiden kişiye değişir. Bu nedenle tetkiklerin sonuçlarına göre kullanılmalıdır.

Yanlış: Vitaminler tam emilemediğinden, önerilenden fazla tüketilebilir.

Doğru: Vitaminleri gereksiz ve yüksek dozlarda almak ciddi sorunlara yol açabilir. Örneğin; B6 vitamininin fazlası; geri dönüşü olmayan sinir hasarına yol açar. C vitamininin fazlası vücut hücrelerini bozar, D vitamininin fazlası kalp ritim problemlerine neden olur.

Güçlü Kemikler İçin Beslenme Önerileri Bu Vitaminlerin Dengesi Çok Önemli! (7)

Yanlış: Multi-vitaminler kötü beslenmeyi telafi eder ve hastalıkları önler.

Doğru: Sağlıklı ve dengeli beslenmek her zaman ihtiyaç duyulan besin maddeleri için en iyi reçetedir. Yüksek doz C vitamini gribal enfeksiyon olmamızı engellemez, sadece hasta olduğumuzda iyileşmemize destek olur.

Yanlış: Tüm vitamin takviyeleri doğaldır.

Doğru: Besinler doğadan gelse de üreticiler bunları hap haline getirdiğinde doğal olmaktan çıkıyor. Doğal olması mutlaka güvenli ve etkili olduğu anlamına gelmez. Sonuçta arsenik doğaldır ancak kansere neden olur.

Yanlış: Vitamin takviyesine asla gerek yoktur.

Doğru: Besinlerden gerekli vitamin, enerji ve mineralleri alamayan (malnütrisyon) kişilerde multivitaminler faydalı olabilir. Süte alerjisi olanlarda kalsiyum ve D vitamini takviyesi, vegan beslenenlerde B12 vitamini, hamilelerde folik asit ve menopoza girenlerde ekstra kalsiyum ve D vitaminine ihtiyaç gerekebilir.

İdrar yolu enfeksiyonu neden olur, nasıl geçer? İdrar yolu enfeksiyonu neden olur, nasıl geçer?

Yanlış: Vitaminler aç karnına alınmalıdır.

Doğru: Suda çözünen vitaminler günün hemen her saatinde alınabilir. Ancak yağda çözünen 4 vitamini (A, D, E ve K) az miktarda yiyecekle birlikte almak en iyisidir.

Yanlış: Vitaminler sabahları alınmalıdır.

Doğru: Vitaminler sabah veya akşam fark etmeksizin günün herhangi bir saatinde alınabilir. Gece yatmadan önce de içilebilir.

Kaynak: Haber Merkezi