Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Gözübüyük, özellikle ishalin çocuklar için büyük tehlike oluşturduğunu belirterek aileleri uyardı.

İSHALİN RİSKLERİ VE BELİRTİLERİ

Dr. Gözübüyük, sıcak havaların etkisiyle çocuklarda ishal vakalarının arttığını ifade etti. 0-5 yaş grubundaki çocukların bu durumdan daha fazla etkilendiğine dikkat çeken Dr. Gözübüyük, "İshal, dışkı miktarının artması ve dışkının kıvamının yumuşaması ile karakterizedir. Genellikle 5-7 gün içinde kendiliğinden geçer, ancak bu süre zarfında geçmezse sıvı kaybı riskini artırır. İshalin şiddeti ve sıvı ihtiyacının karşılanamaması, durumun tehlikeli hale gelmesine neden olabilir," dedi.

SIVI KAYBININ TEHLİKELERİ

İshalin sıvı kaybına yol açabileceğini vurgulayan Dr. Gözübüyük, "Sıvı eksikliği giderilmezse, halsizlik, dalgınlık, uykuya meyilli olma, el ve ayaklarda soğukluk, ağız içi kuruluğu gibi belirtiler görülebilir. Bu durum, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve çocuklarda ölüme neden olabilir," şeklinde konuştu.

İSHALDEN KORUNMA YÖNTEMLERİ

Çocuklarda dikkat eksikliğinin en yaygın belirtileri! Çocuklarda dikkat eksikliğinin en yaygın belirtileri!

Hijyen ve dengeli beslenmenin önemini vurgulayan Dr. Gözübüyük, "Uzun süre dışarıda bekletilen veya uygun koşullarda saklanmayan gıdaların tüketilmesi, az pişmiş yiyecekler, iyice yıkanmamış meyveler, kirli suyla yıkanmış yiyecekler, sinek ve böcekle temas eden gıdalar ishal riskini artırır. Çiğ meyve ve sebzeler iyice yıkanmalı ve gıdalar, özellikle sıcakta uzun süre bekletilmemelidir. Buzdolabında muhafaza edilmelidir," dedi.

DOKTOR MÜDAHALESİNİN ÖNEMİ

İshal vakalarında sıvı kaybının hızla giderilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Gözübüyük, "İshali olan çocukların vakit kaybetmeden doktora götürülmesi ve doktor önerisi dışında ilaç verilmemesi büyük önem taşır," şeklinde uyarıda bulundu.

Kaynak: İHA