Ticaret Odası bünyesindeki inşaat sektöründe faaliyet gösteren 6 bin üyenin temsil edildiği 7 Meslek Komitesi, bir araya gelerek sektörün mevcut durumunu değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantıda, sektörün karşılaştığı ve acilen çözüm gerektiren sorunlar detaylı bir şekilde ele alındı ve sıralandı.
Birçok Konu Çözüme Kavuşturuldu
Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, inşaat sektörüyle ilgili sorunların çözümüne yönelik önemli adımlar attıklarını bildirdi. Çimento fiyatları ve depremde hasar gören binalar için yapılan emsal artışı gibi konuların çözüldüğünü belirten Yıldırım, “Her şeyden önce yapılan işi takdir etmek gerek. Çimento fiyatları sorununu üyelerimizin geri bildirimiyle gündeme getirdik ve yüzde 5-10 da olsa fiyatlarda düşüş gördük. Aynı şekilde deprem sonrası yıkılan, ağır ve orta hasarlı binalar için yüzde 20 emsal artışı ve ilave 2 kat talebimizi de ilettik ve ne mutlu ki bu konu da çözüme kavuşturuldu. İlgili belediyelerimize ve emeği geçen herkese çözüm için teşekkürü borç biliyorum.” şeklinde konuştu.
İnşaat sektörünün ve onun alt sektörlerinin ülke ekonomisine rolünü vurgulayan Yıldırım, bu sektördeki sorunların göz ardı edilemeyeceğini belirtti. 6 bin üye temsilcisi ile bir araya gelen 7 Meslek Komitesi, inşaat sektörünün karşı karşıya olduğu meseleleri ele aldı. Yıldırım, gün sonunda tartışılan konuların aslında genel toplumun da sorunları olduğunu ifade etti.
Sektörün Sesine Kulak Verin
Deprem felaketinin ardından inşaat sektörünün sesine kulak verilmesi gerektiğini belirten Yıldırım, sektörün beklentilerini açıkladı. Yıldırım, “Deprem bu ülkenin gerçeği. Yerinde dönüşümün kapsamı genişletilmeli ve tüm binalar için analizler yapılarak riskli ve standartlara uygun yapılmadığı tespit edilen binaların da emsal artışı ve kat artışı hakkından istifade etmesi sağlanmalı. Bu binaların da yerinde dönüştürülerek depreme dayanıklı hale getirilmesi gerekiyor. Üstelik bu binaların altyapısı hazır olduğundan yerel yönetimlere de ekstra bir yük gelmeyecek. Bununla birlikte Yerinde Dönüşüm Programındaki destekler mevcut ekonomik konjonktür ve maliyetler göz önünde bulundurularak artırılmalıdır. 750 bin TL hibe ve 750 bin TL olan destek miktarı da artırılmalıdır.” şeklinde konuştu.
İşi Ehil İnsanlar Yapmalı
Yıldırım, “Kaliteli ve güvenli yapı stoku oluşturarak bunu sürdürülebilir kılabilmek için ilk şart elbette işi ehil insanları yapması. Bu noktada müteahhit olma şatları hem de sorumluluk alan ve sürelerinin belirlenmesi amacıyla müteahhitlik yasası oluşturulmalı. Bununla birlikte; Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından oluşturularak bir birim, iskânı alınan binaların her 2 yılda bir denetlenmesi ve yapının herhangi bir hasara veya statiğini bozacak eylemler geçirip geçirmediğinin kontrolü yapmalı.” dedi.
En Büyük Sıkıntı Vasıflı Vasıfsız İşgücü
Yıldırım, “Sektörün en büyük sıkıntılarından biride işgücü. Ne yazık ki sektör hem nitelikli hem de vasıfsız işgücü bulmakta zorlanıyor. Bu ihtiyacın giderilmesi, sürdürülebilir ve kaliteli işgücü sağlanabilmesi için, sektöre özel bir insan kaynakları stratejisi oluşturulmalı. İnşaat sektörü temsilcilerimize, sektörün adeta röntgenini çekerek ilettikleri sorunlar ve çözüm önerileri için gönülden teşekkür ediyorum. Aldığımız geri bildirimleri ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaştık. Karşılıklı istişarelerimiz devam ediyor, takipteyiz.” şeklinde konuştu. Tüm tarafların inisiyatif alması gerektiğine vurgulayan Yıldırım, inşaat sektörünün sorunlarının aslında tüm toplumu ilgilendirdiğini belirtti.