Yeni asgari ücret görüşmeleri kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleştirilen görüşmede Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, Işıkhan’a çalışma hayatının problemlerini arz etmişti. Dün gerçekleştirilen Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda ise detaylar şekillenmeye başladı. 

KOMİSYON RAKAMI ŞEKİLLENDİRMEYE BAŞLADI

Gözler, doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücret rakamına çevrildi. Bu kapsamda işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, brüt 10 bin 8 lira, net 8 bin 506 lira olarak uygulanan mevcut rakama yapılacak artışı belirlemek için toplandı.  Görevine yeni başlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan asgari ücret tespit komisyonunun çalışma takvimini ve diğer ayrıntıları değerlendirmek üzere TÜRK – İŞ Genel Başkanı ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Başkanı ile bugün bir araya gelmişti. Asgari ücret 2016 yılından beri yıllık olarak belirleniyordu. Yüksek enflasyon dolayısıyla bu yıl asgari ücrete temmuz ayında ara zam yapıldı. Yıllık asgari ücret uygulamasına gelecek yıl devam edilip edilmeyeceği devam eden görüşmeler sonucunda belli olacak. Enflasyon ve dolar kurundaki hareketlilik gibi pek çok ekonomik sorun ise Gaziantep’teki esnafları yeni asgari ücretin ardından zam yapmaya zorluyor. Asgari ücrete zam gelmesi ile birlikte zamlanan ürünlerin önünü alamayan esnaf maliyeti kurtarabilmek adına satış fiyatlarına zam koyabilmek için asgari ücreti bekliyor.

EKMEĞE DE ZAM GELECEK

Pek çok ilde ekmek fiyatlarına gelen zam sonrası Gaziantep Pideciler Odası Başkanı Abdullah Sarı’da asgari ücret belirlendikten sonra Gaziantep’te pidelerde zam olabileceğini söylemişti.  Sarı, “Ekmek maliyet girdilerini doğrudan etkileyen un, asgari ücret dahil tüm rakamlar belli olmadan ekmeğe zammının tespit edilemeyeceğini maliyet artışları belli olduktan Temmuz ayı ortalarında zam gündeme gelebilir. İlgili makamlarla da görüşerek onay alındıktan sonra yeni tarifeyi açıklarız’’ diye konuşmuştu.

MİNİBÜSÇÜLER DE ZAM BEKLİYOR BEKLİYOR

Dolar, enflasyon, mazot derken kontak açmakta zorlanan ve ulaşım zammı için asgari ücreti bekleyen bir diğer kesimde minibüsçüler. Gaziantep Minibüsçüler Odası Başkanı Sofu Çolak, ulaşım ücretlerine yüzde 80 oranında zam yapılması ile ilgili taleplerini Büyükşehir Belediyesi’ne sunduklarını ancak olumlu veya olumsuz yanıt alamadıklarını söylemişti.   Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan ve esnafın dayanacak gücünün kalmadığını söyleyen Çolak, ‘’ Esnafın maliyetlerinin her geçen gün arttığını söyleyen Çolak, “2023 yılı için asgari ücret 8 bin 500 TL olarak açıklandı. Sigorta primleri 3 bin 500 TL’ye yükseldi. Bir şoförün işverene maliyeti 13 bin TL dolaylarında. Bir araçta en az iki şoförün çalıştığını düşünürsek, hesap ortada” cümlelerini kullanmıştı. (CEYDA BOZKURT- DENİZ YILMAZ)