Bamya tohumları, fayda açısından sağlığa birçok katkı sağlar. Magnezyum, A, B6, C, K vitaminleri, Folat, Demir, Kalsiyum gibi vitaminleri ve mineralleri açısından zengin olan bamya tohumunun faydalarına bakılacak olursa;
Sindirim Sistemi Sağlığı: Bamya tohumları içerisinde yüksek lif bulundurur. Yüksek lifli yapısı sayesinde bağırsak hareketleri desteklenir ve başta kabızlık olmak üzere sindirim problemlerinin önlenmesine yardımcı olur.
Kan Şekerinin Düzenlenmesi: Bamya tohumları içerisinde bulundurduğu pektinler sayesinde kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. Pektin bir çeşit liftir.
Kansere Karşı Vücudu Korur: Bamya tohumları, antioksidanlar açısından zengindir. Vücuttaki serbest radikallere karşı hücreleri savunarak kansere karşı önleyicidir.
Protein Açısından Zenginlik: Bamya bitkisi, protein açısından zengin bir kaynaktır. Vegan ya da vejetaryen beslenme düzeni olan kişiler için faydalı bir besin kaynağıdır.
Eklem Ağrılarını Azaltır: Bamya tohumları içerisinde bulundurduğu yüksek kalsiyum miktarıyla kıkırdakları güçlendirir ve eklem ağrılarını özellikle diz ağrılarını hafiflettiği söylenir. Eklemlerde bulunan iltihaplanmayı azaltabilir.
Tokluk Hissi Verir: Bamya tohumu, içerdiği zengin lifli yapısı sayesinde doyurucudur ve tokluk hissi verir. Bundan dolayı sağlıklı beslenme programlarında kullanılması kişinin kilo vermesine yardımcı olur.
Bamya Tohumu Nasıl Tüketilir?
Bamya tohumu yani bamyanın içerisinde bulunan küçük çekirdekler! Bamya tohumları hem tane olarak hem de toz olarak karşımıza çıkar. Bamya tohumları aktarlardan kolaylıkla temin edilebilen bir ürün grubudur. Bamya tohumu, genelde kür şeklinde belli bir süre tüketilir. Bamya tohumunu tane olarak tüketmek isteyenler 9-10 adet bamya tohumunu direkt ya da suyla yutabilirler. Dilerseniz yoğurt veya ayranla da tüketebilirsiniz. Bamya tohumlarını toz şeklinde tüketmek isteyenler ise toz haline getirilen bamya tohumlarını bal ve zeytinyağı ile harmanlayarak macun halinde tüketebilirler. Bamya tohumunda önemli olan az ya da çok değil kararında tüketmektir.
Bamya Tohumu Zararları Nelerdir?
Bamya tohumunun genel olarak kesinleşmiş bir zararı görülmemektedir. Önemli olan kişilerin normal beslenme tarzında dikkat ettiği gibi çok fazla tüketmemeye dikkat etmesidir. Aksi durumda alerjik bünyeye sahip olan kişiler ya da bağırsak problemleri yaşayan kişiler sağlık problemleri ile karşılaşabilirler.
Bamya Tohumu Diz Ağrılarını Hafifletir mi?
Bamya tohumunun bulundurduğu yüksek vitamin ve mineral içeriği sayesinde sağladığı faydalardan bahsetmiştik. Potasyumun kemik ağrılarına iyi gelmesinden dolayı diz problemi yaşayan kişiler bamya tohumu kürünü uygular.
Diz ağrıları için bamya tohumu kürü yapan kişiler “Bamya Tohumu Nasıl Tüketilir?” başlığında da anlattığımız gibi her gün 9-10 kadar bamya tohumunu tüketebilirler. Direkt yutamayan kişiler suda bekleterek tüketebilir.
Bamya Tohumu Kilo Verdirir Mi?
Bamya tohumu, zengin lif içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini destekler. Kalori bakımından yüksek olmayan bamya tohumunun yağ yakıcı ve idrar söktürücü özelliği olması sayesinde ödem atılmasına yardımcı olur. Doğrudan kilo verdirmese de zayıflamaya yardımcı olan bir besin kaynağıdır.