Gaziantep Üniversitesi  Mühendislik Fakültesi tarafından “Deprem Bölgesi Zirvesi” GAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezinde düzenlendi. Törene Gaziantep Valisi Kemal Çeber, GBB Başkanı Fatma Şahin, GAÜN Rektörü Arif Özaydın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan, Prof. Dr. Naci Görür,  AHBAP Derneği Başkanı Haluk Levent, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ve davetliler katıldı.

GÜVENLİ VE DİRENÇLİ ŞEHİR OLMANIN ÖNEMİNİ KAVRADIK

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, artık Gaziantep’te 6 Şubat öncesi 6 Şubat sonrası olarak konuştuklarını söyledi. 6 Şubat öncesinde Gaziantep’i Sanayi, Ticaret, Gastronomi, Kültür ve Spor Şehri olarak nitelendirdiklerini söyleyen Şahin, 6 Şubat sonrasında bu algının ‘’Güvenli ve Dirençli Şehir’’ evrildiğini söyledi. Şahin, güvenli ve dirençli şehir olmanın önemini kavradıklarını kaydetti.

YENİ BİR 6 ŞUBAT YAŞAMAYACAĞIMIZIN GARANTİSİ VAR MI?

Zihinsel ve toplumsal dönüşümüm şart olduğunu söyleyen Şahin, ‘’Bazı insanlar kayıplarına aynı noktada evinin inşa edilmesini istiyor. En temel sorunumuz zihinsel ve toplumsal dönüşüm. Yeni Nurdağı’nı yüksek ve sağlam zeminlerde inşa etme çabamız var, ovadan yüksek yerlere taşıyoruz. Bir dakika sonra yeni bir 6 Şubat yaşamayacağımızın garantisi var mı?’’

PUSULAMIZ OLACAK

6 Şubat sabahı yaşananları anlatan Şahin, ‘’Depremin olduğu gün ilk olarak Abdulhamit Gül bakanımızı aradım. Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u alıp Gaziantep’e geldi, aylarca buradan ayrılmadılar. Bir yıl sonra iyileşmeyi başarmak büyük Gaziantep’in genetik kodlarında var. Hızlı bir şekilde konteyner kentlerden kalıcı konutlara, iş yerlerine ve çevre düzenlemelerine hızlı bir şekilde tamamladık. Bugün bu zirveden çıkacak sonuç bizim pusulamız olacak’’ dedi.

VALİ ÇEBER’DEN ELEŞTİRİ

Gaziantep Valisi Kemal Çeber’in Deprem Bölgesi Zirvesi’nde yaptığı konuşmadan AFAD ve Belediyelere yönelik eleştirileri dikkat çekti.  Gaziantep’te en çok karşılaşılan sorunun hasarlı yapılar olduğunu söyleyen Vali Çeber, ‘’30 yıllık bir idareci olarak Afet Yönetimimizi eleştiren birisiyim. Eksiğiniz varsa söylemeniz gerekir. Ben Afet Yönetim Sistemimizi eleştiriyorum. AFAD’ın olası krizlere karşı önlem almalıdır. En iyi kriz yönetimi, kriz hali oluşmadan önlem alabilmek ve önlem almaktır. Bizim bu konuya artık çok daha bilinçli ve bütünleşik bakmamız gerekiyor. Çok eksiğimiz var. Tüm birimler Arama-Kurtarma ekipleri kuruyor. Bizim öyle bir Afet ve Kriz Yönetim sistemimiz olmalı ki Arama-Kurtarma ekiplerine ihtiyacımız olmasın.’’

İŞİMİZİ DOĞRU YAPMALIYIZ

Gaziantep’te en çok uğraştıkları hususun hasarlı binalar olduğunu söyleyen Vali Çeber, ‘’Kentte en çok karşılaştığımız konu örneği bir noktada 8 bina varsa bunlardan 7’si sağlam 8’incisi hasarlı. 7’si işini iyi yapmış, ama bir tanesi doğru yapmamış. Herkesin işini doğru şekilde yapması gerekiyor.’’

BELEDİYE MECLİSLERİNDE KARARLARIN YÜZDE 90’I İMAR DEĞİŞİKLİĞİ

Eski bir Mülkiye Müfettişi olduğunu söyleyen Vali Çeber, ‘’Mülkiyet Müfettişleri, Büyükşehir, İl ve İlçe Belediyeleri denetler. İlk öğretilen şey, belediyelere gittiğiniz zaman en az görmeniz gereken karar İmar Plan Değişiklikleridir. İmar Plan değişikliği görmeyeceksiniz, çünkü imar planları değiştirilmemek üzere yapılır. Bir kez yapılır, adam gibi yapılır ve bir daha değişmez. Mülkiyet Müfettişleri belediyelere gittiği zaman halen Meclis Kararlarının yüzde 90’ının imar plan değişiklikleri olduğunu görüyoruz. Olmamalı. Depremde bir çocuk ailesi kaybettiği zaman onlara ailesinin neden öldüğünü anlatamayız.’’

GAZİANTEP’TE İMAR KARARLARI DERLİ TOPLU

Gaziantep’te imar planları konusunda hassasiyet olduğunu söyleyen Vali Çeber, ‘’6 Şubat depremlerinde eski yapıların ayakta kaldığını görüyoruz. Son 20-25 yıldır imar planlarına önem verildiğini gördük. 1999 depreminin derli toplu imar kararları konusunu tetiklediğini ve kentte kararların düzenli olduğunu görüyoruz.’’

HASARLI BİNAYA, ‘AZ HASARLI’ RAPORU VERİLİYOR

Gaziantep’te en çok karşılaştıkları konunun hasarlı evler olduğunu söyleyen Vali Çeber, ‘’İnsanlar ufak tefek tadilatlarla evlerinin sağlam olduğunu kanıtlamaya çalışıyorlar. Vali Yardımcılarımız, Kaymakamlarımız en çok bu durumla karşılaşıyor. Muhtarlarımız dahi iki boya yaparak hasarlı evinin sağlam olduğunu iddia ediyor. Benim çıplak gözle, amatörce incelediğim, hasarlı yapılara sivil sektörlerden binanın az hasarlı olduğuna dair raporlar verildiğini görüyorum’’ dedi.

GAZİANTEP İÇİN GÖNLÜM RAHAT

Gaziantep’in geleceği ile ilgili gönlünün rahat olduğunu söyleyen Vali Çeber, ‘’Fatma başkanımız önemli işler yapıyor. Bilinçli, akıllı, mantıklı işleri gördüğüm zaman mutlu oluyorum’’ dedi.

GAÜN’ÜN KAPILARINI AÇTIK

GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın ise deprem sürecinde yaptıkları faaliyetlerden bahsederek,  deprem sürecinde vatandaşların mağduriyet yaşamaması için üniversitenin kapılarını açtıklarını söyledi. Prof. Dr. Özaydın,   “Her yönüyle bu acıyı yaşadık ama bu Zirve’yi acıları hatırlamak için değil ders çıkarmak için yapıyoruz.  Deprem sürecinde Gaziantep Üniversitesi olarak yaklaşık 12 bin vatandaşımızı ağırladık. Yemekhane ve hastanemizi hemen aktif hale getirdik, üniversitenin kapılarını vatandaşlarımıza açtık. Üniversitemiz adeta bir sığınma alanı oldu” şeklinde konuştu.

DAHA İYİSİ İÇİN GAYRET EDİYORUZ

T.C. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan da konuşmasında teknoloji sistemi ve bina kimlik sistemi bilgilerini paylaşarak, deprem sonrası yapılan çalışmalara değindi. Aslan, sahada çalışan ekipler hakkında bilgiler vererek, “6 Şubat Depremlerinde hepimiz, birbirimizin sesine ses vererek güç birliğiyle bu sıkıntıları aşmak için elimizden gelen gayreti göstermeye çalıştık. Daha iyi ve doğruyu bulabilmek adına gayret göstereceğiz.” dedi.

HERKES GECE GÜNDÜZ ÇALIŞTI

Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Kim Oluyor? Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Kim Oluyor?

Deprem sürecinde öne çıkan "Sesimi duyan var mı?" çağrısının, deprem sonrası yeniden yapılanma sürecinde ve toplumun afetlere hazırlık konusunda bilinçlenmesinde önemli olduğunun altını çizen GAÜN Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Zirve Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, “Deprem sürecinde öne çıkan bir slogan ve çağrı, toplumsal farkındalıkta önemli bir rol oynadı. ‘Sesimi duyan var mı?’ Herkes afetzedelerinin seslerini duymak ve yardıma ihtiyacı olanlara ulaşmak için gece gündüz çalıştı. Bugün ise bu Zirve’ye katılan vali, belediye başkanı, sanatçı, akademisyen, basın, öğrenci ve en önemlisi halk bu çağrımıza ses verdi ve buraya geldi. Ses veren herkese çok teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.