Türkiye Gazeteciler Sendikası tarafından yapılan açıklamada: "Geçen yıl bu zamanlar, yine iyi niyetler ve dileklerle 2024’ü karşılamaya hazırlanıyorduk. Ancak aradan geçen 12 ayda, gazeteciler için iyiye doğru hiçbir gelişme yaşanmadı. Sektörde işsizlik artarken, bir iş bulabilenler ise açlık sınırında yaşamaya çalışıyor. Yıl biterken cezaevindeki gazeteci sayısı 18. 2024 içinde 11 gazeteci tutuklandı, 4 gazeteci hakkında ev hapsi kararı verildi."
TGS hukuk biriminin ulaştığı verilere göre son bir yılda;
"* Gazeteciler 51 soruşturma kapsamında ifadeye çağrıldı.
* Gazetecilere yönelik en az 98 gözaltı işlemi uygulandı.
* 60 fiziksel saldırı ile 209 sözlü tehdit ve hedef gösterme vakası yaşandı.
* 17 tazminat davası görüldü. Bunlardan 5’i reddedildi. Bir davada gazeteci aleyhine 12.500 TL manevi tazminata hükmedildi.
* 137 ceza davası görüldü. Bunların neticesinde gazeteciler, toplamda 86 yıl 10 ay 9 gün hapis cezasına, 37 bin 470 TL adli para cezasına mahkûm edildi. 27 gazeteci hakkında beraat kararı verildi.
* RTÜK bu yıl haber yayınları nedeniyle 26 ceza kesti. Bu karardan 8’i TELE1, 5’i Flash Haber TV, 4’ü SCZ TV, 3’ü Halk TV ve 3’ü FOX TV’ye kesildi. Birer de TV 52, TGRT ve Akit TV hakkında karar açıklandı.
* Açık Radyo’nun yayın lisansı, Açık Gazete programında geçen, 24 Nisan Anma Gününün yasaklandığına ilişkin ifade nedeniyle, 3 Temmuz 2024'te, RTÜK kararı ile iptal edildi. Radyo, RTÜK'ün kararına ilişkin İdare Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararı doğrultusunda yayınına bir süre daha devam etti. 29 Ekim 2024 tarihinde RTÜK yaptığı açıklamada Açık Radyo'nun yayın lisansını tamamen iptal ettiğini duyurdu ve radyo yayın hayatına son vermek zorunda kaldı.
* 28 siteye erişim engellendi.
* 120 haber içeriğine yönelik yaptırım uygulandı. Bu içeriklerden 84'ü hakkında erişim engelleme, 3'ü hakkında içerikten silme kararı verildi. 42'si hakkında hem erişim engelleme hem silme kararı verildi. 4 içerik hakkında ise erişim engelleme ve içerikten silme yaptırımlarının yanında arama motorlarından ilişkilendirilmemeye yönelik karar da verildi.
Not: Bu sayılar tekil haber içeriği olup bu kapsamda binlerce haberin silinmiş olması mümkündür. Örneğin bir haber içeriğinin yayınladığı 100 link engellenmiş olabilir.
Ayrıca yıl içinde 5651 Sayılı Kanunun 9. Maddesi, ifade özgürlüğü kapsamında yürürlükten kaldırılmasına karşın kanunun etrafından dolanalarak yeni erişim engelleme kararları verilmeye yönelik girişimler söz konusudur.
2024, gazeteciler için böyle geçti fakat 2025 için umutlarımız ve dileklerimiz baki, insanca yaşam için mücadelemiz yeni yılda da sürecek’’ ifadeleri kullanıldı.