Mevlid Kandili, İslam aleminde büyük bir saygı ve sevgiyle anılan Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in doğum gününü kutlamak için ihya edilen dini bir gecedir. Bu özel gece, Müslümanlar tarafından, Hz. Muhammed'in dünya hayatına gelişinin yıl dönümü olarak hicri takvime göre Rebiülevvel ayının on ikinci gününde idrak edilir.

Mevlit Kandili Ne Zaman? 2024

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından oluşturulan dini günler takvimi, Müslüman toplumunun peygamber sevgisini anma günü olan Mevlid Kandili'nin bu yıl 14 Eylül Cumartesi gününe denk geldiğini duyurdu. Mevlid Kandili, hicri takvimin rebiülevvel ayının 12. gününde, Hazreti Muhammed'in doğumunun kutlandığı özel bir gündür. Müslümanlar bu özel günü asırlardır kültürel bir yansıma olarak ihya etmektedir.

Mevlid Kandili Nedir?

Mevlid kelimesi, sözlükte "doğum yeri ve zamanı" anlamına gelir. İslam kültüründe, özellikle Hazreti Muhammed'in doğumunu kutlamak, bu vesileyle düzenlenen törenleri ve yazılan eserleri tanımlamak için kullanılır. Osmanlı, Memlük, Eyyubi ve Fatimi dönemlerinde Hazreti Muhammed'in doğum günü, devlet tarafından resmi törenlerle kutlanırken, Türk ve Arap edebiyatında da bu sevgi üzerine eserler yazılmıştır. İslam toplumlarında büyük bir ilgiyle karşılanan Süleyman Çelebi'nin "Vesiletü'n Necat (Kurtuluş Vesilesi)" adlı mesnevisi, mevlit merasimlerinde besteli veya irticalen okunan önemli bir eserdir. 

Millet Camii Kadir Gecesi (1)

2025’te Ramazan ve Kurban Bayramı ne zaman? 2025’te Ramazan ve Kurban Bayramı ne zaman?

Mevlid Kandili Nasıl İhya Edilir?

Mevlid Kandili'nde yapılacak ibadetler arasında "Es-salatü ve’s-selamü aleyke ya Resûlellah" veya "Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed" diyerek Peygamber Efendimize salat ve selam getirmek yer alır.

Bu özel gecede, Kur'an-ı Kerim okunması, dinlenmesi ve üzerinde düşünülmesi büyük önem taşır. Çünkü Kur'an-ı Kerim, Allah'ın insanlığa son mesajıdır ve iyi anlaşılıp uygulandığında insanlık mutlu olacaktır. Ayrıca oruç tutulması, bolca zikir, dua ve evrad ü ezkar okunması, günahlardan samimi bir şekilde tevbe edilmesi ve kaza ile nafile namazların kılınması tavsiye edilir. Camilerde vakit namazlarını kılmak, mümkünse kandil gecesine ait özel namazları da kılmak, bu kutlu geceyi ihya etmenin yolları arasındadır. Mevlid Kandili, aynı zamanda insanların iç dünyasına dönerek, gaflet içinde geçen zamanlarını sorgulama ve bağışlanma dileme zamanıdır. 

Berat Kandili Şahinbey Millet Camii (2)

Kaynak: HABER MERKEZİ