YSK binası, oy verme sürecine dair temsili oy verme kabinlerini kurdu ve seçimde kullanılacak pusula, zarf ve mühürleri tanıttı. Türkiye, 31 Mart 2024 Pazar günü sandık başına gidecek ve 61 milyon 441 bin 882 kayıtlı seçmenden oluşan seçmen kitlesiyle karşılaşacak. Bu seçimde, 1 milyon 32 bin 610 genç ilk kez oy kullanacak.
34 farklı siyasi partinin adaylarının yarışacağı seçimlerde, ülke genelinde 206 binden fazla sandık kurulacak. 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirleneceği seçimlerde, il genel meclisi üyeliği ve belediye meclis üyeliği seçimleri de gerçekleşecek.
TAKİP ETMENİZ GEREKEN ADIMLAR
- Seçmenler, oy kullanacakları sandığı YSK'nin internet sitesinden, e-Devlet kapısından, YSK'nin Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından veya 444 9 975 numaralı YSK Çağrı Merkezi'nden kontrol edebilecekler.
- Oy verme günü, seçmen bilgi kağıdını getirmek zorunlu olmayacak.
- Oy verme saatleri illere göre farklılık gösterecek. Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis illerinde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy verme saatleri 07.00-16.00 arasında olacakken, diğer illerde bu saatler 08.00-17.00 olarak uygulanacak.
- Oy verme işlemi tamamlandıktan sonra, sandık başında bekleyen seçmenlere oylarını kullanmalarına izin verilecek. Ancak, oy verme saati bittikten sonra gelen seçmenler oy kullanamayacaklar.
- Sandık başına gelen seçmenlerin, vatandaşlık numarası olan kimlik belgelerini bulundurması gerekecek.
- Cep telefonu ve diğer iletişim cihazlarıyla oy verme yerine girmek yasak olacak.
- Oy pusulasına mühür dışında herhangi bir işaret konması yasak olacak ve oy pusulasının zarfı dışına bir şey konulmayacak.
- Seçmenler, oy kullanıp zarfı sandığa attıktan sonra, seçmen listesinde adlarının bulunduğu yere imza atacaklar.