Kötü ağız kokusu, toplumda her yaştan insanlarda görüebiliyor ancak sıklıkla düzenli diş fırçalamamak, ağız temizliğine dikkat etmemek, kokulu bazı yiyecekler, tütün ürünleri kullanmama sonucu görülüyor. Ağız kokusuna ne iyi gelir? Bebeklerde ağız kokusu neden olur? kedilerde ağız kokusu neden olur, hangi hastalığın belirtisidir? Ağız kokusu neden olur nasıl geçer? Bilinmesi gerekenlerle ilgili her şey haberimizde…

Ağız Kokusu Neden Olur?

Günlük olarak dişlerin fırçalanması, diş ipi ve gargara kullanılması ağız bakımı açısından son derece önemlidir. Fırçalanmayan, diş ipi ve gargara kullanılmayan dişlerde gıda parçacıkları ağızda kalabilir. Dişlerin arasında kalan yemek artıkları, diş etlerinin çevresinde ve dilde bakteri üremesine neden olur ve bu durumda nefesin kötü kokmasına yol açar.

Antibakteriyel ağız gargaraları kokuyu azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca takma dişler de kokuya neden olan bakteri ve yiyecek parçacıklarının uygun şekilde temizlenmemesi durumunda kötü kokuya neden olabilir.

Kalıcı ağız kokusu veya ağızda kötü bir tat, diş eti (periodontal) hastalığının bir işareti de olabilir. Dişlerdeki plak birikimi ve diş etlerini tahriş eden toksinler diş eti hastalıklarına sebep olabilir.

Eğer ağız kokusu diş eti hastalığından kaynaklanıyorsa en kısa sürede tedavi edilmelidir. Tedavi edilmeyen diş etline bağlı rahatsızlıklar diş ve çene kemiğine zarar verebilir.

Ağız Kokusu Neden Olur Nasıl Geçer?

Ağız kokusu tedavisi için ilk önce bir diş hekimine başvurmanız gerekmektedir. Diş hekimi hem ağızdan hem de burundan verilen nefesi koklayarak kokuyu bir ölçekte derecelendirebilir. Dilin arkası ağız kokularının en sık gözlenen kaynağı olduğundan, diş hekimi burayı bir alet yardımıyla sıyırıp kokusunu değerlendirebilir. Ağız kokusu eğer bir çürükten dolayı oluşuyorsa, diş hekiminiz burada nasıl bir tedavi yapılması gerektiğini sizinle tartışacaktır.

Ağız gargaraları ve diş macunları: Ağız kokusu dişlerde bakteri birikimi (plak) nedeniyle oluşuyorsa, diş hekimi bakterileri öldüren ağız gargarası önerebilir. Bunun haricinde antibakteriyel bir madde içeren bir diş macunu da önerilebilir.

Diş hastalıklarının tedavisi: Hastada diş eti hastalığı tespit edildiği takdirde kişi, bir diş eti uzmanına (periodontist) havale edilebilir. Diş eti hastalığı, diş etinin çekilmesine neden olur. Bu durum, oluşan bu boşluklara kötü koku oluşturan bakterilerin yerleşmesine zemin hazırlar. Buradaki bakteriler sadece bir diş hekimi tarafından temizlenebilir.

Diş hekimi, diş ve diş etlerini sağlıklı bulursa, kokunun kaynağının tedavisi için hastayı farklı bir uzmana gönderebilir. Enfeksiyonların tedavisi için antibiyotik, reflünün tedavi ise diyet ve mide asidinin etkisini azaltmayı sağlayan ilaçlarla yapılır.

Bebeklerde Ağız Kokusu Neden Olur?

Pamukçuk temizliği için bebeğinizin ağzını temiz bir mendil ya da yumuşak gazlı bezlerle ve karbonatlı suyla temizleyebilirsiniz. İşlemi pamukçuk tamamen kaybolana kadar her gün tekrarlayabilirsiniz.

Emzikler de bebeklerin ağızlarında kötü kokuya neden olabilir. Özellikle bir aydan uzun süre kullanılan ve her emmeden sonra temizliği yapılmayan emziklerin üzerinde bakteri oluşur. Bebeğinizin emziğini düzenli aralıklarla 5 dakika kadar kaynatarak sık sık sterilize edebilir, bunun dışında bebeğiniz emziği ağzından her çıkardığında sıcak su yardımıyla temizleyebilirsiniz.

Diş çıkaran bebeklerde ağız kokusu görülebilir. Diş çıkarma sürecine bağlı olarak bebeğinizin ağzında salya ve tükürük artışı, sık sık ellerini ağzına götürmesi, diş etlerinde oluşabilecek kabarma ve şişme; ağız kokusuna sebep olabilir. Bu tür durumlarda bebeğinizin ağzını sık sık gazlı bezle silebilir, diş çıkarma sürecini kolay atlatmasına yardım edebilirsiniz.

Açlık ve susuzluk gibi etkenler, yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de ağız kokusu yaratabilir. Bebeğinizi besleyerek ve susuzluğunu gidererek ağız kokusu oluşumunu önleyebilirsiniz.

Ek gıdaya başlayan bebeğinize yedirdiğiniz sarımsak, soğan gibi yoğun kokulu gıdalar da ağız kokusu yapabilir. Bu besinleri daha az miktarda kullanarak ağız kokusu oluşumunu azaltabilirsiniz.

Kedilerde Ağız Kokusu Neden Olur?

Kedilerin ağız kokusu sebepleri, yetersiz hijyen, kokuya sebep olan bakterilerin dişlerde birikmesi, plak kaynaklı diş eti hastalığı, beslenme düzeni ile ilgili sorunlar, solunum yolu enfeksiyonları, diş çürüğü, ağız yaraları, iç parazit, diş değişimi, karaciğer hastalığı şeklinde ifade edilirler.

Sabah Ağız Kokusu Neden Olur?

Tıp dilinde halitosis olarak adlandırılan ağız kokusu, günün herhangi bir saatinde yakın temasa gerek kalmaksızın hissedilen ve yediğimiz içtiğimiz maddelere bağlı olmadan duyulan kötü koku olarak tanımlanıyor. Çoğu kişi sabah ağız kokusu ile uyanır. Fizyolojik saydığımız bu durum birkaç saat sürer. Uyku sırasında azalan tükürük akışı, sindirim kanalında biriken gazlar nedeniyle olur. Beslenme sonrası oluşan koku da fizyolojiktir. Sarımsak gibi aromatik gıdaların kana geçen uçucu gazlarının atılması ile oluşur.

Ağız kokusuna neden olan diğer durumları ise diş çürükleri, periodontal hastalıklar, eskimiş protezler, deforme kron ve köprüler, ağız içi yaralar, kötü ağız hijyeni, ağız kuruluğu, yarı gömülü 20 yaş dişleri ve sigara kullanımı olabilir.

Editör: Haber Merkezi