Aile hekimleri ile ilgili yeni düzenlemeler getiren kanun teklifi detayları açıklandı. Aile hekimleri, mesai saatleri dışında hizmet vermek üzere vatandaşlardan ücret talep edebilecekler. Ayrıca, aile hekimine başvurmadan doğrudan hastanelere gidilmesi halinde bir katkı payı ödenmesi gerekecek. Yabancı uyruklulara sunulan birinci basamak sağlık hizmetleri de artık ücretli olacak. Aile hekimlerinden alınan ehliyet raporu gibi belirli raporlar için de ücret ödenmesi zorunlu hale gelecek. Bu kanun teklifi, Meclis Başkanlığı'na sunulmuştur.

Aile Hekimliğinde Yeni Düzenlemeler

Kanun teklifi kapsamında, aile hekimlerine yönelik bazı önemli düzenlemeler yer alıyor. Aile Hekimliği Kanunu'nda yapılan değişikliklerle, yabancı uyruklulara sunulan hizmetler ve mesai saatleri dışında verilen geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları gibi bazı hizmetler ücretli olacak. Ancak, bakanlıkça belirlenen özel durumlar hariç, aile hekimliği hizmetleri genel olarak ücretsiz olmaya devam edecektir.

Aile hekimliği hizmetlerinin sunumu, acil durumlar dışında haftada en az 40 saat olacak şekilde, bakanlıkça belirlenen kriterlere göre düzenlenecektir. Bu hizmetler için belirlenen tarifeler üzerinden elde edilen gelirler, il sağlık müdürlüklerinin döner sermayelerine aktarılacak.

1 Aralık yaklaşıyor: Kış lastiği ücretleri ne kadar? 1 Aralık yaklaşıyor: Kış lastiği ücretleri ne kadar?

Toplanan bu gelirler, sağlık hizmetlerinin sunumunda kullanılmak üzere, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın onayı ile belirlenen usul ve esaslara göre aile sağlığı merkezlerinin giderleri ve aile sağlığı çalışanlarının payları arasında dağıtılacaktır.

Ayrıca, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret ve sanayi odaları gibi kurumların personeli için kurulan sandıklarla veri paylaşımı da yapılabilecek.

Kaynak: Haber Merkezi