Alleben Göleti ve Alleben deresi olarak bilinen Gaziantebin merkezinden ve Şahinbey ilçesinde yer alan bu suların isimleri nerden geldiği merak konusu. Alleben deresi en eski dere olarak biliniyor. Şehrin tam ortasından bölen bu dere boylu boyunca akmakta. Zamanında Alleben isminin şöyle oluştuğu söyleniyor; Hz. Ömer'in ordusu, çölde ilerleyip dere kenarına ulaştığında, suyun kayalardan dökülerek oluşturduğu beyaz köpükleri gördüler. Bu görüntüye bakarak 'süt gibi' anlamına gelen 'Aynülleben' dediler. Zamanla bu isim 'Alleben' olarak değiştiği söyleniyor.
Alleben Kelimesinin Anlamı:
Alleben ismi, Arapça 'Ayn' ve 'Leben' kelimelerinin birleşmesinden oluşur. Arapçada 'Ayn' kelimesi 'göz', 'Leben' ise 'yoğurt' anlamına gelir. Dolayısıyla Alleben, 'yoğurt gözü' olarak ifade edilebilir.
Bir başka görüşe göre, Şakir Sabri Yener, Gaziantep'te bir lisenin Fransızca öğretmeninin, Latince 'Alluben' kelimesinin 'içme suyu' anlamına geldiğini belirttiğini söyler. Ancak bu Fransızca öğretmenine dair detaylı bilgi bulunmamaktadır. Bu da yine başka bir anlamını ifade etmektedir.
Antep Ağzı Yoruma Göre
Alleben'de 'cüttepik' olarak bilinen, çift ayakla vurularak yüzülen bir yüzme stili de Antep halkı arasında yaygındır.
Osmanlıca Anlamı
Osmanlıcada 'ayınleben' (ayn + leben) olarak adlandırılan, Sof Dağı'nın eteklerindeki yağmur ve kaynak sularını Fırat Nehri'ne taşıyan dere, 'Ayn' pınar; 'Leben' ise süt anlamına geldiğinden 'süt pınarı' olarak da çevrilebilir.
Bu isim aynı zamanda 'alle beni, pulla beni' şeklinde de halk arasında ifade edilir. Birçok dilde ve yorumlamadan esinlendiği düşünülen bu isim şimdilerde hala değişmedi. Ve Alleben Göleti birçok ziyaretçilerev sahipliği yapmaya devam ediyor.