Tarımda yaşanan sorunları gazetemize değerlendiren Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, çiftçinin ekonomi ve hava şartlarıyla mücadele ettiğine dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu. Yaşanan dolu felaketinin izlerinin topraklarımızda hala devam ettiğini ifade eden Çolak, “Dolu yağışlarından fıstıklar da etkilendi bundan dolayı verimler biraz düşük. Nisan ayında yaşanan don olayında topraklarımız da bayağı zararı oldu. Şahinbey bölgesi olarak bize bağlı olan beş köyümüz bu yağışlardan etkilendi” dedi.

MEYVE TUTUMUNDA EKSİLME OLDU

Bu sene etkili olan dolu yağışlarının gelecek senenin mahsulünü öldürdüğünü aktaran Çolak, “Şahinbey Ziraat Odası ve İlçe Tarım Müdürlüğümüzle beraber yaptığımız araştırmalar sonucunda; ilçemizde 916 bin 211 tane meyve veren ağaç tespit edildi. Bunlar da ağaç başına meyve kilogram olarak hesap edersek 4 kilo 800 gram. Burada 100 kilo fıstık veren ağaçta 2 kilo fıstık veren ağaçlarda var. Geçtiğimiz sene fıstık ağaçlarımız bayağı zarar gördü. Hatta bu yılki yaşadığımız dolu yağışı önümüzdeki senenin meyvesini de öldürmüş durumda. Bildiğiniz gibi Antep fıstığının üzerinde iki yıllık meyve olur. Bir seneki meyve ve önümüzdeki senenin karagöz dediğimiz meyvesi… Tabii dolu yağınca bunun ikisini de öldürmüş oluyor. Nisan ayında oluşan eksi hava şartlarından dolayı bölgede bulunan fıstık ağaçlarımız aşırı derecede etkilendi. Hava şartlarından dolayı meyve tutumunda eksilme oldu, bu seneki beklentimiz 4 bin 198 ton mahsul elde etmek” açıklamalarında bulundu.

ALIM DAİRESİ AÇILMALI

Yaşanan hava durumu felaketinin yanı sıra çiftçinin ekonomik olarak dar boğaza girdiğinin de altını çizen Çolak, “Fıstığın bizleri kurtarması için 60-70 TL’den aşağı gitmemesi lazım çünkü girdi maliyetleri çok yüksek. Mazot 25 TL’ye dayandı, yine zam gelecek. Çiftçi bu durumda traktörünü çalıştıramaz. Geçen sene 40-50 TL bandında satışlarımızı yaptık ancak zararına üretim yapıyoruz. Burada çiftçi kazanmıyor, kazanamıyor. 60- 70 TL gerçekten pahalı bir rakam değil, bugün en basit bir dürüm çeşidi bile 40-45 TL oldu, 100 TL’ye kadar uzanan dürüm çeşitleri var, bizim fıstığımız 70 TL’den satılınca pahalı olmamalı. Fıstıktaki yükseliş çiftçi ile doğrudan gerçekleşen bir durum değil. Fıstık, baklavacıların deposuna girip işlenerek pahalanıyor. Devletimiz, Antep Fıstığına da mutlaka bir alım dairesi açmalı, çiftçiyi kendi başına bırakmamalı” şeklinde konuştu.  CEYDA BOZKURT

Editör: Haber Merkezi