Aralıklı oruç diyeti, belirli zaman dilimlerinde yemek yeme pratiğini içeriyor ve metabolizma üzerinde olumlu etkileriyle dikkat çekiyor. Sağlıklı kilo verme, metabolizmayı hızlandırma, toplam kalori alımını azaltma gibi avantajları ile aralıklı oruç, sadece kilo kontrolü için değil, aynı zamanda genel sağlığı iyileştirme amacı taşıyan birçok kişinin tercihi haline geldi.

Aralıklı Oruç Diyeti (Intermittent Fasting) Nedir?

Aralıklı oruç diyeti, son yıllarda oldukça popüler bir diyet türü haline gelmiştir. Intermittent fasting diyetinde gün ikiye bölünür ve yemek yemenin serbest olduğu 8 saatlik dilim ile aç kalınması gereken 16 saatlik dilimden oluşur. Bu diyet türünde önemli olan şey yediğiniz yemekler değil, belirlenen aç kalma süresinin dışına çıkılmamasıdır. Yani asıl dikkat etmeniz gereken ne yediğiniz değil, ne zaman yediğinizdir. Zamanın ayarlanması ise kişinin yaşantısına ve alışkanlıklarına göre şekillenebilir. Aralıklı oruç diyetinin sadece kilo vermeye değil sağlığa da oldukça fazla yararı olduğu bilinmektedir.

Aralıklı Oruç Diyetinin Faydaları

Aralıklı oruç, sağlıklı kilo vermek için oldukça iyi bir yöntemdir. Yağ yakımını hızlandırarak istediğiniz kiloya ulaşmanızda yardımcı olmaktadır. Ancak kilo verilmesine yardımcı olmak dışında sağlık açısından da birçok faydası bulunmaktadır. Kandaki şeker oranının düzenlenmesine yardımcı olur ve ani iniş çıkışlar oluşmasına engel olur. Kalp sağlığını korur, insülin direncini düşürür, kolesterol değerlerini düzenler, vücuttaki hücrelerin yenilenmesine destek sağladığı için gençlik hormonu salgılanmasını sağlar ve stres belirtilerinde belirgin bir azalma gerçekleştirir.

Aralıklı Oruç Saatleri

Intermittent fasting diyetinde saatler 16-8 kuralına göre şekillenir. Yani 8 saat boyunca istediğiniz şekilde yemek yiyebilirsiniz. 8 saatlik serbestliğin ardından 16 saatlik açlık süreci başlar. Uyku süresi de bu açlık süresine dâhildir. Örneğin; ilk öğün sabah 10.00’da ise son öğün 18.00’de olmalı ve bu saat itibariyle hiçbir şey yenmemelidir. Ertesi gün sabah 10.00’da tekrar serbest zaman başlar ve ilk öğününüzü yiyebilirsiniz.

Aralıklı Oruç Diyeti Nasıl Yapılır?

Bu diyet türünde yediğiniz şeylerin ne olduğu ile pek ilgilenmeniz gerekmez ancak yine de çok kalorili ve sağlığa zararlı besinler tüketmemeye gayret gösterilmelidir. Özellikle karbonhidrat tüketimini en aza indirmek maksimum fayda sağlamanıza yardımcı olacaktır. Açlık süresi boyunca sıvı tüketmek serbesttir. Hem açlık süresinde hem serbest zamanda bol bol su içmeye dikkat edilmelidir. Protein içeren besinlerin ve lifli gıdaların tüketilmesi de oldukça önemlidir.

Aralıklı Oruç Diyetini Kimler Yapamaz?

Bazı durumlarda kişilerin aralıklı oruç yöntemini uygulaması sakıncalı olabilir. Aralıklı oruç diyeti gelişme çağında olan çocuklar için önerilmemektedir. Kendinizi hasta ve yorgun hissediyorsanız ihtiyacınız olan gücü kazanabilmeniz için de bir süre aralıklı oruçtan uzak durmanızda fayda olabilir. Bunların dışında tansiyon ve şeker hastaları, böbrek hastaları, yeme bozukluğu olan kişiler, sürekli ilaç kullanmak zorunda olan kişiler, glisemik indeksi düşük olanlar, gut hastaları ve hamile veya emziren anneler de aralıklı oruç diyetini uygulamamalıdır.