Buna göre, Türkiye’de eğitim gören 977 bin öğrenciden 790 bini Suriyeli. Bakan Tekin’in Suriyeli öğrencilere ilişkin verdiği rakam sonrası gözler Suriyeli Mültecilerin İstanbul’dan sonra en yoğun yaşadığı il olan Gaziantep’e çevrildi. 2022 yılında 96 bin olan Suriyeli öğrenci sayısının 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılında ne kadar arttığı merak edilirken, Bakan Tekin’in açıklamaları akıllara Türk Eğitim Sen Gaziantep Şubesi tarafından hazırlanan ve Türk öğrencilerin Asimilasyon Tehlikesine dikkat çekilen raporu getirdi.
2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan milyonlarca mülteci Türkiye’ye sığınmıştı. Başlangıçta bölge illerde oluşturulan kamplarda ikamet eden Suriyeliler, kontrolsüz bir şekilde illere dağılmıştı. Dağılım sonrasında İç İşleri Bakanlığına bağlı Göç İdaresi tarafından Geçici Koruma Kimlik Belgeleri verilerek, mültecilerin kontrol altına alınması sağlanmıştı. Suriyeli Mültecilerin topluma entegrasyonu ve eğitimden faydalanması için de yoğun çalışmalara imza atılmıştı
BAKAN TEKİN SURİYELİ ÖĞRENCİ SAYISINI AÇIKLADI
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 977 bin yabancı öğrenciden 790 bininin Suriyeli olduğunu açıkladı. Bakan Tekin, "Okullarımızda tamamı yabancı uyruklu öğrencilerin olduğu okullarımız var tabii ki. Onlar bizim milletlerarası dediğimiz okullarımız. Şu anda orada yaklaşık 23 bin Suriyeli vatandaş sadece yabancıların okuduğu, statüsü öyle, özel milletlerarası okul. Bu okullar tamamen yabancı öğrencilerimizi alıyorlar. Suriyeli öğrenciler için söyleyeyim. O kategoride değerlendiriyorlar. Kamuoyun bazen yanlış bilgiler de intikal ediyor. Türkiye'de 977 bin yabancı öğrenci var, 790 bini Suriyeli öğrenci’’ ifadelerini kullandı. Bakan Tekin’in açıklamalarının ardından gözler, İstanbul’dan sonra en fazla Suriyeli Mültecinin yaşadığı Gaziantep’e çevrildi.
434 BİN MÜLTECİ GAZİANTEP’E YAŞIYOR
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü verilerine göre Gaziantep’te 434 bin 45 Suriyeli Mülteci ikamet ediyor. İstanbul’dan sonra en fazla sayıda mültecinin yaşadığı Gaziantep’te, Suriyelilerin kent nüfusuna oranı ise yüzde 16,85. Bu oran ile Gaziantep, Kilis’ten sonra mülteci nüfusunun yerli nüfusa oranının en yüksek olduğu ikinci kent oldu.
YÜZDE 12’Sİ GAZİANTEP’TE
2022 yılında İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe tarafından yapılan bir açıklamada, kentteki okullarda 96 bin Suriyeli mültecinin eğitim aldığı kaydedilmişti.2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılında 680 bine yükselen öğrenci sayısı ile birlikte Suriyeli öğrenci sayısının da 100 binin üzerine çıktığı tahmin ediliyor. Bakan Tekin’in açıkladığı 790 bin öğrencinin yüzde 12’si Gaziantep’teki okullarda eğitim alıyor.
KORKUTAN VERİ
Bakanlığın açıkladığı veriler Türk Eğitim-Sen Gaziantep Şubesi tarafından hazırlanan raporu akıllara getirdi. 9 Eylül tarihli Gazetemizde, ‘’Korkutan Veri’’ başlığı ile yayımlanan haberimizde, okullarda artan tehlikeyi gündeme taşımıştık.
YOĞUNLUK ŞAHİNBEY’DE
Rapora ilişkin açıklamalarda bulunan Türk Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, “Yüzde 30 Suriyeli öğrenci olmalıyken, çoğu okulda yüzde 70’i Suriyeli olan okullar var. Suriyeli öğrencilerin en fazla olduğu ilçe Şahinbey. Alleben Deresi ile Düztepe arasındaki okulların büyük çoğunluğunda Suriyeli öğrenciler ağırlıkta. Atatürk Lisesi, Şehitkamil ortaokulu, Özel idare ilkokulu, Sakarya, Yüzüncü Yıl gibi çok sayıda okulda Suriyeli öğrenci sayısı fazla. Şehitkamil’de Suriyeli öğrencilerin fazla olduğu okullar var. Kepkep, Münif Paşa gibi. Ama asıl yoğunluk Şahinbey’de.”
YAZIK DEĞİL Mİ?
Valiliğin daha önce bu konuya el attığını, bazı okullardaki Suriyeli öğrencilerin diğer okullara dağıtıldığını söyleyen Avan, ancak daha sonra konunun üzerinde durulmadığını dile getirdi. Avan şöyle konuştu: ”Valilik bu konuda belli bir oran getirmişti. Fakat üzerinde durulmadı. Özel okullarda yüzde 30’u geçemez şartı var. Devlette de bu olmalı. Türk milli eğitimin amacı bu değil. Suriyeliler de eğitilsin ama bu sistemle bizim çocuklarımız Suriyeleşecektir. Yazık değil mi bu ülkenin çocuklarına. Öğretmen eğitim mi verecek, dil problemini mi çözecek, ne yapacak? Biz onları eğitelim tamam ama kendi çocuklarımızın eğitimini ne yapıyoruz?“
OKULUN SOSYOLOJİSİ DEĞİŞİYOR
‘Dünyanın hiçbir ülkesi buna müsaade etmez’ diyen Avan, “ Hala görmezden geliniyor, konuşuyoruz ancak hiçbir şey yapmıyoruz. Problem devam ediyor, çözülmedi. Yetkililer bu okulları tek tek gezip çözüm üretsinler. 4 yıldır konuşuyoruz ancak hala bir çözüm bulunamadı. Milli Eğitim kendi eğitiminin amaçlarını gerçekleştirmek için uğraşır. Bir çok vatandaş çocuğunu okuldan alıyor, imkanı olmayan ise kalıyor. Suriyeli çocukların fazlalığı ile okulun sosyolojisi de değişiyor. Vali, Bakanlık çözüm üretmeli, bu şekilde eğitim olmaz” ifadelerini kullanmıştı.
TEHLİKEYE DİKKAT
Gaziantep’te her geçen gün artan Suriyeli nüfusu, bazı mahallerde yaşanan gettolaşma ve okullarda artan Suriyeli öğrenci sayısının ilerleyen yıllarda sosyo-kültürel çatışmanın artmasına zemin hazırlayacağı öngörülüyor.