Kene Sokmalarında Alınması Gereken Önlemler

Açık alanlarda çalışan veya piknik yapmak için doğaya gidenlerin giyim konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğini belirten Dr. Efe Kanter, şunları söyledi: "Uzun kollu, ince ve hafif kıyafetler tercih edilmeli, pantolonların paçaları çorapların içine sokulmalı. Bu, kenelerin cilde ulaşmasını zorlaştıracaktır. Keneler soktuktan sonra hemen fark edilmeyebilir çünkü yavaş yavaş kan emerek şişerler ve bu süreçte çok küçük oldukları için gözden kaçabilirler. Doğada zaman geçirdikten sonra mutlaka vücut kontrolü yapılmalıdır."

Kapari Nedir ve Ne İşe Yarar? Sağlık İçin Bilmeniz Gerekenler Kapari Nedir ve Ne İşe Yarar? Sağlık İçin Bilmeniz Gerekenler

Kene Sokmalarında Acil Müdahale Şart

"Kene sokması fark edildiğinde derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı," diyen Dr. Kanter, ekledi: "Ancak birey, keneyi kendisi de çıkarabilir. Kenenin deriye yakın kısmından cımbızla dikkatlice çekilmesi gerekir. Alkol veya pamukla boğma gibi yöntemlere kesinlikle başvurulmamalıdır. Kene çıkarıldıktan sonra, mümkünse bir örnek alınarak en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir."

Kene Sokmasının Belirtileri ve Tehlikeleri

Kene sokmasının, nadir de olsa Türkiye'de görülebilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi ciddi hastalıklara yol açabileceğini belirten Dr. Kanter, "Kene sokmasının ardından vücutta ateş, kanama gibi belirtiler görülürse vakit kaybetmeden hastaneye başvurulmalıdır," ifadelerini kullandı.

Dr. Efe Kanter’in bu uyarıları, kene sokmalarına karşı alınacak basit önlemlerle ciddi sağlık sorunlarının önüne geçilebileceğini vurguluyor. Özellikle yaz aylarında doğada zaman geçiren herkesin bu uyarılara dikkat etmesi önem taşıyor.

Kaynak: Haber Merkezi