Son yılların popüler sağlık sorunlarından olan boyun fıtığı beraberinde gündelik yaşamı da olumsuz etkiliyor. Özellikle bilgisayar başında oturmak ya da gün içerisinde hareketsiz kalmakla ortaya çıkıyor. Boyun bölgesinde ani hareketlenmelerin olması da tetikleyici bir başka unsurdur. Sonrasında meydana gelen boyun fıtıklarıyla ilgili ise yapılması gereken birçok seçenek vardır. Egzersizlerin yapılması ve bazı doğal yağların kullanımıyla ağrıları yüzde doksan oranında geçirebilirsiniz. Bununla birlikte günlük stres ve endişelerden de olabileceğinde kaçınmalısınız.
Boyun Fıtığında Teşhis
Söz konusu süreçlerle ilgili ultrason ilk işlem olurken kesin sonuç için MR şarttır. Bununla birlikte ilerlemesi olan hastalıklardan birisidir. Bundan ötürü de düzenli bir takip durumu vardır. Ameliyat ise son çare olurken doktorların yönlendirmesiyle gerçekleşir. Ek olarak fizik tedaviyle hastalığın olumsuz etkileri önemli bir düzeyde geçer. Elbette ki hem teşhis özelinde hem sonrasındaki tedavilerde kişisel durumlar öne çıkar. Bundan ötürü her bir hasta için bambaşka bir yol durumu olduğunu söylemek de yanlış olmayacaktır.
Boyun Fıtığı Etkisi
Özellikle boyun ve sırt bölgesinde gündelik olarak ağrılar kendisini gösterir. Kol kısımlarına kadar uzanırken uyuşmalarda olabilir. Bu belirtileri uzun bir süredir hissederseniz mutlaka uzman doktora başvurarak fıtık ihtimaline baktırmalısınız. Gerekli tetkiklerin ardından bitkisel yolları da deneyerek çözümler bulabilirsiniz.
Boyun Fıtığına İyi Gelenler
Ağrı kremleri alarak masajla boyun bölgesine uygulayabilirsiniz. Bitkisel ağrı kesicilerin kullanımı da yine rahatlatıcı etkiye sahiptir. Bununla birlikte magnezyum takviyesi alarak da fıtığın etkilerini ortadan kaldırabilirsiniz. Kas gevşetici kremlerin kullanımı ise bir başka alternatiftir.
Boyun Fıtığı Egzersizleri
Boyun bölgesinde omurilikle bağlantı bulunduğu için kritik bir öneme sahiptir. Bundan dolayı söz konusu hareket ve egzersizleri ilk önce doktora sormak ve danışmak gerekir. Ayrıca fizik tedavi uzmanlarından yardım alabilirsiniz, size en iyi gelecek egzersizleri bu şekilde bulabilirsiniz.
Hangi Yağları Kullanmak Gerekir?
Hemen boyun fıtığı bitkisel yağları öne çıkarken kantaron yağı akla gelir. Bunun haricinde adaçayı yağıyla susam yağının karıştırarak sürmenizle en iyi sonucu alırsınız. Kolaylıkla aktarlarda bulacağınız bu iki yağı temin ederek uygulayın. Ardından günlük ağrıların azaldığını fark edeceksiniz.
Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Boyun fıtığı, genellikle boynun bir tarafından başlayıp kola doğru yayılan ve parmak uçlarına kadar ulaşan ağrı ile kendini gösterir. Bu durum uyuşmaya neden olabilir ve ağrı hissedilen kolun zayıflamasına ve güç kaybına yol açabilir. Ağrılar bazen dengesizliğe ve düşmelere neden olabilir, hastalar ellerindeki cisimleri tutmakta ve yürümekte zorlanabilirler. Ağrılar aynı zamanda kürek kemiğine ve göğsün üst kısımlarına doğru da yayılabilir.
En Temel Boyun Fıtığı Belirtileri:
Tek kolda hissedilen ağrı ve uyuşma,
Baş dönmesi, gözlerde sinek uçuşması ve kulak çınlaması gibi semptomlar,
Konsantrasyon eksikliği ve mide bulantısı,
Yürümede dengesizlik,
Kaslarda kuvvet kaybı,
Ağrılar gece uykuda artabilir.
Bu belirtiler boyun düzleşmesi, boyun tutulması ve boyun bölgesi tümörleri gibi diğer hastalıklarla karıştırılmamalıdır, bu yüzden doğru teşhis için gerekli tetkikler büyük önem taşır.
Boyun Fıtığına Yönelik Tedavi Seçenekleri:
Tedavi seçenekleri belirtilere, fıtığın şiddetine ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişkenlik gösterir. Her hasta için en uygun tedavi planı bireysel olarak belirlenir. Hareket kısıtlamaları, yeterli istirahat, oturma ve çalışma pozisyonlarının düzenlenmesi ve ağır aktivitelerden kaçınmak iyileşmeyi destekleyebilir. Fizik tedavi programları ve belirli boyun ve omuz egzersizleri, semptomları hafifletmek, kasları güçlendirmek ve esnekliği artırmak için etkili olabilir. Profesyonel bir masaj terapisti tarafından uygulanan masajlar, boyun ve omuz kaslarını gevşetebilir ve ağrıyı hafifletebilir. Ağrı kesiciler, kas gevşeticiler ve boyun bölgesine uygulanan steroid enjeksiyonları da ağrıyı azaltabilir.
Boyun Fıtığı Egzersizleri Nelerdir?
Boyun fıtığı olanlar için uygun egzersizler şunlardır:
Otururken veya ayakta dururken başınızı yavaşça sağa, sola, öne, arkaya doğru eğin. Bu esnada elinizle boynunuzu eğdiğiniz tarafın aksi yönünde kuvvet uygulayın.
Omuzlarınızı yuvarlayarak geriye doğru hareket ettirin, ardından öne doğru yuvarlayın. Omuzlarınızı yukarı ve aşağı doğru kaldırarak esnetin.
Egzersizler sırasında yavaş ve kontrollü hareket etmek, ani hareketlerden kaçınmak önemlidir. Ağrı veya rahatsızlık hissettiğinizde egzersizi derhal durdurun. Doğru duruşa özen gösterin, omurganızı doğru hizalamaya çalışın ve derin nefes alarak gevşemeye odaklanın. Egzersizleri düzenli olarak yapmaya çalışın, ancak aşırıya kaçmayın. Ağır yükler kaldırmaktan ve uzun süre aynı pozisyonda kalmaktan kaçının. Mümkünse düzenli aralıklarla mola verin ve boyun kaslarınızı esnetin.
Boyun Fıtığı Nasıl Teşhis Edilir?
Boyun fıtığı teşhisi, belirtilerin değerlendirilmesi ve fiziksel muayene ile başlar. Gerekli durumlarda röntgen, MRI gibi görüntüleme yöntemleri kullanılır. Tanı koyma süreci, hastanın ayrıntılı sağlık geçmişi ve semptomlarına göre şekillenir.
Boyun Fıtığı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Boyun fıtığı belirtileri olan veya hastalığa sahip kişiler ortopedi ve travmatoloji ya da beyin ve sinir cerrahisi bölümüne başvurabilmektedir.