Buerger hastalığı, sigaranın doğrudan neden olduğu bilinen, kanıtlanmış bir rahatsızlık olarak öne çıkıyor. Hastalık genellikle bacak atardamarlarındaki kan akışını durdurarak zamanla ağrıya yol açabiliyor ve tedaviye geç kalındığında uzuv kaybına neden olabiliyor.
Prof. Dr. Cingöz, Buerger hastalığının orta ve küçük çaplı damarlarda lokalize, tıkayıcı, mikropsuz iltihaplı, nedeni belirsiz, iyileşme ve tekrar hastalanma ile seyreden bir hastalık olduğunu belirtti. Sigara kullanımının hastalığın gelişiminde önemli bir rol oynadığını ifade eden Cingöz, tütün içindeki kimyasalların kan damarlarını tahriş ederek şişmelerine neden olduğunu vurguladı.
Belirtileri aktaran Cingöz, hastalığın aktif olduğu dönemlerde ilgili damar bölgesinin hassas ve ağrılı olduğunu, genel kırgınlık, halsizlik, yorgunluk ve ateş gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini söyledi. Hastalığın ilerlemesiyle ayaklarda morarmaların başladığını ve zamanla uzuv kaybına kadar gidebilecek ciddi sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.
Tedavi için sigaranın bırakılmasının temel bir adım olduğunu belirten Prof. Dr. Faruk Cingöz, sigara bırakıldığında hastaların büyük çoğunluğunda iyileşme görüldüğünü söyledi. Ayrıca düzenli egzersiz, soğuk hava ve soğuk travmadan korunma, ilaç tedavisi gibi yöntemlerin de tedavi sürecinde önemli olduğunu ifade etti.
Hastaların büyük çoğunluğunda damar sağlığı yönünde alışkanlıklarını değiştiren ve geliştiren, ilaçlarını düzgün kullanan, kontrollerini aksatmayan hastalarda klinik durgunluk oluşabileceğini belirten Cingöz, bu şekilde hastaların kötü tablolardan kurtulabileceğini dile getirdi.