Diyabet hastaları için şekerli gıdalardan uzak durmak oldukça önemlidir. Ancak, çok sevilen bu gıdanın aslında birçok hastalığa büyük etkisi olduğunu biliyor muydunuz?
Hem tatlı isteğinizi bastıracak hem de sağlıklı bir atıştırmalık olarak tüketebileceğiniz bir besin var: kakao. Kakao, özünde bir bitki olup sonradan toz haline getirilir. Görüntüsü dev bir çekirdeği andıran bu bitki, tam bir antioksidan deposudur. Cilt sağlığını desteklemekten vücudu hastalıklardan korumaya kadar birçok faydası bulunmaktadır. Ancak burada önemli olan, gerçek ham kakaonun tüketilmesidir.
Yaşlanmayı geciktiriyor
Ham kakao, içerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde ciltte kırışıklıklar ve saç beyazlaması gibi yaşlanma belirtilerine yol açan DNA hasarını engellemeye yardımcı olabilir. Bazı araştırmalar, ham kakaonun cildi UV hasarından korumaya destek olduğunu gösteriyor. Bu nedenle, düzenli olarak tüketildiğinde cilt sağlığını korumada önemli bir rol oynayabilir.
Beyin fonksiyonlarını iyileştirir
Ham kakaonun içerisindeki yüksek miktardaki flavanol, beyindeki kan akışını artırarak bilişsel fonksiyonları geliştirebilir. İtalya'da yapılan bir araştırma, çikolata içindeki flavanollerin yaşa bağlı hafıza eksikliğini önleyebileceğini ortaya koydu. Özellikle ham kakaonun, Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıkların gelişimine neden olan nöroinflamasyonu azalttığı belirlendi. Bu bulgular, ham kakaonun nörolojik sağlık üzerindeki olumlu etkilerini vurguluyor.
Tansiyonu düşürüyor ve kalp sağlığını koruyor
Ham kakao, kan damarlarının açılıp gevşemesini artırarak kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Bu özelliği ile ilerleyen yaşlarda karşılaşılabilecek kardiyovasküler rahatsızlıkların riskini azaltabilir. Panama'nın San Blas adalarında yaşayan yerli halkın, ana karada yaşayanlara göre daha fazla kakaolu içecek tükettiği ve bu sayede daha az hipertansiyon, damar tıkanıklığı ve felç sorunları yaşadığı gözlemlenmiştir.
Antidiyabetik etkisi bulunuyor
Ham kakaonun, diyabet gelişimini engellemeye yardımcı olduğu ve glikoz dengesini ve insülin duyarlılığını iyileştirdiği belirtiliyor. Yapılan bir araştırmada, bu olumlu etkilerin beyaz çikolata değil, bitter çikolata tüketildiğinde ortaya çıktığı gözlemlenmiştir. Japonya'da yapılan başka bir araştırmada ise, nadiren de olsa ham kakao tüketen bireylerin, hiç tüketmeyenlere oranla diyabete yakalanma riskinin %35 azaldığı ifade edilmiştir. Bu bulgular, ham kakaonun diyabetten korunmada önemli bir rol oynayabileceğini gösteriyor.
Kanser riskini azaltma
Meyve, sebze ve diğer gıdalardaki flavanoller, kanserden koruyucu özellikleri, düşük toksisiteleri ve yan etkilerinin az olması nedeniyle büyük ilgi görmektedir. Kakao, tüm gıdalar arasında ağırlık başına en yüksek flavanol konsantrasyonuna sahiptir ve diyetinizdeki flavanol miktarına önemli ölçüde katkıda bulunabilir.
Kakao, çikolata formunda bile tüketildiğinde, kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Kakaonun enerji kullanımını düzenleyerek, iştahı ve iltihabı azaltarak, yağ oksidasyonunu ve tokluk hissini artırarak etkili olabileceği düşünülmektedir. Ancak diğer araştırmalar, çikolata tüketiminin kilo artışına neden olabileceğini ortaya koymuştur. Bu nedenle, önerilen bitter çikolata tüketimidir.
Not: Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, kakao tüketmeden önce bir uzmana danışmanız tavsiye edilir.