Bağırsak hareketlerini düzenleyen ve zengin bir probiyotik kaynağı olan kefirin yararları saymakla bitmiyor. Kefir mayasının cömertliğine dikkat çeken uzmanlar, kefirin yaygın olarak tüketildiğini vurguluyor.

Uzun Yaşamak İstiyorsanız Kefiri Mutlaka Tüketin

Prof. Dr. Murat Baş, Kafkasya'da 100-120 yıl ömür süren insanların uzun yaşam sırlarından birinin kefir olduğunu belirtti. Kefirin, sütün mayalanmasıyla elde edildiğini açıklayan Baş, şu bilgileri verdi:

"Kefir mayasına 'Peygamber Danesi' de deniyor. Kefirin içinde laktik asit bakterisi dediğimiz bir probiyotik bakteri var. Bu laktik asit bakterisi mayalayabilen, konulduğu içeceği, yiyeceği mayalayan maya türleri aslında. Mayalama tekniği yoğurttan çok farklı değil. Yaklaşık 38-40 derece civarındaki bir süte mayayı koyup, etrafını karanlık olacak şekilde kapatıyorsunuz, sonrasında yaklaşık 10-12 saatte kefir oluşmuş oluyor. Daha koyu kıvamlı ve ekşi tadı seviyorsanız 24 saat bekletip bunu elde edebilirsiniz."

Bu Içecek Kanser Hastalarına Iyi Gelecek!

Zengin ve Çeşitli Bir Probiyotik Kaynağı

Kefirin, son 15 yıldır dünya genelinde en çok tercih edilen fermente içecekler arasında yer aldığını belirten Prof. Dr. Baş, şöyle devam etti:

"Kefirin hastalıklara iyi geldiği üzerine çok sayıda çalışma ve bilimsel kanıt bulunuyor. Bu nedenle kefir, keyifle içilen bir içecek haline geldi. Yapılan araştırmalarda, kefir mayasının 60'tan fazla çeşit bakteri ve maya içerdiği belirlenmiştir. Bu da onu çok zengin ve çeşitli bir probiyotik kaynağı yapar. Kefir, bizim damak tadımıza uygun olarak ekşi sevenler için iyi bir alternatif, tatlımsı tatları sevenler ise pek tercih etmiyor."

Mikrobiyom Projesi ve Probiyotikler

Prof. Dr. Baş, 2007 yılında başlatılan "Mikrobiyom Projesi"nin amacının vücudumuzda yaşayan mikroorganizmaları keşfetmek olduğunu belirterek, şunları söyledi:

Şahinbey öğrencileri ecdadıyla buluşturuyor Şahinbey öğrencileri ecdadıyla buluşturuyor

"Bu proje ile birlikte, vücudumuzda 100 trilyon mikroorganizma ile yaşadığımız ortaya çıktı. Bu mikroorganizmaların sağlıkla ilgili birçok mekanizmayı etkilediği anlaşıldı ve probiyotik bakteriler ön plana çıktı. Kefirin çok iyi bir probiyotik olduğunu zaten biliyorduk. Bağırsak sağlığının birçok hastalıkla ilişkisinin ortaya çıkması ve probiyotiklerin, fermente içeceklerin popüler hale gelmesiyle kefirin adını daha sık duymaya başladık."

Kefir

Market Yoğurtları Probiyotik Değil

Kefirin endüstriyel bir ürün olmasının dezavantaj yaratmadığını ifade eden Prof. Dr. Baş, sözlerine şöyle devam etti:

"Kefiri, 20 yıl önce kanser hastaları bir şekilde bulmaya çalışırlardı. O mayayı bulmak zordu. Kefir mayası, kendi kendine büyüyebilen bir maya olup karnabahara benziyor. Büyüdükçe çevrenizdekilerle paylaşabiliyorsunuz."

Kefir, bağırsak sağlığını destekleyen zengin probiyotik içeriği ile hem sağlıklı beslenme hem de uzun ömür için önemli bir yer tutmaktadır. Sağlıklı yaşam için kefirin düzenli tüketimi önerilmektedir.

Kaynak: HABER MERKEZİ