Yüksek besin değeri ve sıra dışı görünümüyle tanınan tarçın elması, diğer adıyla graviola, sayısız sağlık yararı sağlıyor. Kanserden kalp sağlığına kadar geniş bir alanda faydaları bulunan bu meyvenin etkileri saymakla bitmiyor.

Tarçın Elmasının Sağlığımıza Sunduğu Katkılar

Dış kısmı yeşil ve dikenli olan tarçın elmasının içi ise beyaz ve yumuşaktır. Tadında tatlılık ve hafif bir asidik aroma hissedilir. Antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri bulunan bu meyve, B1, B2 ve C vitaminleri bakımından zengin bir kaynaktır. Ayrıca magnezyum, kalsiyum ve potasyum gibi hayati mineralleri de bünyesinde barındırır.

22 Kasım 2024 Cuma Gaziantep nöbetçi eczane 22 Kasım 2024 Cuma Gaziantep nöbetçi eczane

Yüksek antioksidan seviyesiyle tarçın elması pek çok yarar sunar; ilk olarak bağışıklık sistemini destekler. Böylece vücudu nezle ve grip gibi kış hastalıklarına karşı korur. Ek olarak, kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olur. Dikenli dış yüzeyiyle tanınan bu meyve, kanser hücrelerini yok etme ve kalbi güçlendirme özellikleriyle öne çıkar.

Kan basıncını dengeleyen tarçın elması, atardamarların sağlığını destekleyen antioksidanlar açısından zengindir ve kan dolaşımını geliştirir. Bu sayede insülin direncini ve diyabeti önlemekte etkili olur. Ek olarak, kansere karşı hem koruyucu hem de tedavi edici etkileri bulunur. Tarçın elmasının uzun süreli tüketimi, prostat, meme, akciğer ve kolon kanseri gibi farklı kanser türlerinin önlenmesinde etkilidir.

Ayrıca bağırsak sağlığını destekler ve bağırsak fonksiyonlarını iyileştirir. Lif bakımından zengin olan tarçın elması, ülser ve gastrit gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarının yönetiminde etkilidir. Bu özelliği sayesinde bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlığa karşı faydalıdır.

Vücuttaki iltihapların hızlıca atılmasına yardımcı olan tarçın elması, stres ve anksiyeteyi azaltır. İçindeki anonain ve asimilobin bileşikleri sayesinde stres ve kaygıyı yönetmede etkilidir.

Tarçın Elması

Tarçın Elması Nasıl Tüketilir?

Tarçın elmasını direkt olarak yiyebilir veya suyunu hazırlayabilirsiniz. 1 su bardağı tarçın elmasını, yarım litre su ve 1 tatlı kaşığı esmer şekerle blender'dan geçirip içebilirsiniz. Ayrıca, çay şeklinde de tüketilebilir. 10 gram kurutulmuş tarçın elması yaprağını 1 litre kaynamış suda demleyerek içebilirsiniz.

Tarçın Elmasının Yan Etkileri Nelerdir?

Şu ana kadar bilinen bir yan etkisi olmamakla birlikte, her besinde olduğu gibi tarçın elmasını da ölçülü tüketmek önemlidir.

Kaynak: HABER MERKEZİ