Sebze ve meyvelerin, kötü kolesterol (LDL) üzerindeki olumlu etkileri sayesinde kalp ve damar sağlığına katkıları büyük. Özellikle bazı besinler, kötü kolesterolü doğal yollarla dengelerken, kalp sağlığını da destekliyor.
Kötü Kolesterole Karşı Hangi Besinler Tüketilmeli?
Diyetisyen Serkan Aksoy, kötü kolesterolle mücadelede etkili olan besinleri şöyle sıralıyor:
"Bamya, havuç, patlıcan, yeşil fasulye, pancar, karnabahar, elma, yulaf, narenciye, avokado ve badem gibi gıdaların düzenli tüketimi, vücudu kötü kolesterole karşı koruyarak kalp ve damar sağlığını iyileştirir."
Felç Riskini Azaltıyor
Diyetisyen Serkan Aksoy, iyi (HDL) ve kötü (LDL) kolesterol arasındaki farkları ve bunların sağlık üzerindeki etkilerini açıklıyor:
"LDL'nin (kötü kolesterol), damar sertliği yani atar damar duvarında plak oluşturan bir etkisi varken, HDL (iyi koleterol), atar damarda ve hücrelerde biriken kolesterolü toplayıp karaciğere getirir. LDL kolesterolü dokulara taşırken, HDL kolesterolü dokulardan karaciğere taşır. Yüksek LDL seviyeleri kardiyovasküler hastalıklar ve felç riskini artırırken, yüksek HDL seviyeleri riskleri azaltır."
Sağlıksız Alışkanlıklardan Kaçının
Sağlıksız yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları kötü kolesterol seviyelerinin yükselmesine neden olabilir. Diyetisyen Aksoy bu duruma karşı alınabilecek önlemleri belirtiyor:
"FAST-FOOD, YAĞLI BESLENME VE ŞEKERDEN UZAK DURULMALI"
Stresle Başa Çıkma ve Sağlıklı Yaşam Önerileri
Sağlıklı bir yaşam tarzına geçiş yapmak, kötü kolesterolle mücadelede önemli bir adım. Diyetisyen Aksoy, stresin azaltılması ve sağlıklı beslenmenin önemini vurguluyor:
"Kötü kolesterolden korunmak için kompleks karbonhidratların ve az yağlı yemeklerin tercih edildiği, beyaz etin kırmızı ete göre daha çok tercih edildiği ve hareketli yaşam şeklinin (fiziksel aktivite, egzersiz) önem kazandığı, stresin azaltıldığı bir yaşam şekline geçmek iyi gelir" dedi.
Omega-3 Zengini Gıdalar ve Diğer Sağlıklı Seçenekler
Diyetisyen Aksoy, kolesterol düşürücü diyetin önemli bileşenlerini sıralıyor:
"Somon, ton balığı, chia tohumu ve ceviz tüketilebilir" diyerek, omega-3 yağ asitleri zengini besinlerin kolesterol yönetimindeki rolünü belirtiyor.