Sürücüler, eski ehliyetlerini yeni tip ehliyetlerle değiştirmek için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden randevu alarak işlemlerini gerçekleştirebilirler. Ehliyet yenileme işlemleri için sürücülerin bir sağlık raporu temin etmeleri ve ilgili harçları yatırmaları gerekmekte. Yeni ehliyetler, işlemlerin tamamlanmasının ardından kısa sürede kargolanıyor. Bu süreçte sürücülerin geçici bir süre ehliyetsiz kalmamaları için geçici bir belge veriliyor ve bu belge bir ay süreyle geçerli oluyor. Yeni ehliyet teslim alındıktan sonra bu geçici belge imha edilebilir.

UYGULANACAK CEZALAR

Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası 12.978 TL, ehliyetine el konulan bir kişinin araç kullanması da 12.978 TL, ehliyeti iptal edilen bir kişinin araç kullanması ise yine 12.978 TL cezaya tabi tutulacak. Ayrıca, ehliyet sınıfı dışında araç kullanmanın cezası 6.440 TL, geçerlilik süresi dolmuş ehliyetle araç kullanmanın cezası 2.610 TL ve yönetmelikle sınırlanan süre ve sınırlara uymadan farklı ülkelerin ehliyetleri ile araç kullanmanın cezası da 2.610 TL olacak.

EHLİYET HARÇLARI

Eski tip (2016 öncesi alınan) sürücü belgelerinin yenisi ile değiştirilmesi işlemlerinde, "Vakıf Hizmet Bedeli" olarak Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı hesaplarına 2 TL ve "Değerli Kağıt Bedeli" olarak vergi tahsil yetkisi verilen banka hesaplarına 13 TL ödeme yapılması gerekmektedir. Yeni tip (2016 sonrası alınan) sürücü belgelerinin yenilenmesi işlemlerinde ise "Vakıf Hizmet Bedeli" olarak Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı hesaplarına 230 TL ve "Değerli Kağıt Bedeli" olarak vergi tahsil yetkisi verilen banka hesaplarına 990 TL ödeme yapılması gerekmektedir.

İLK KEZ SÜRÜCÜ BELGESİ ALACAKLAR VE SINIF EKLEMEK İSTEYENLER İÇİN HARÇLAR

İlk defa sürücü belgesi alımı veya sınıf ekleme işlemleri için ödenecek tutarlar şöyledir: "Vakıf Hizmet Bedeli" olarak Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı hesaplarına 230 TL, "Değerli Kağıt Bedeli" olarak vergi tahsil yetkisi verilen banka hesaplarına 990 TL, “A, A1, A2, F” sınıfları için (engelli "A" sertifikaları dahil) harç ücreti olarak vergi tahsil yetkisi verilen banka hesaplarına 1.308,40 TL, “B” sınıfı için (engelli "B" sertifikaları dahil) harç ücreti olarak vergi tahsil yetkisi verilen banka hesaplarına 3.945,40 TL, “B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G, M” sınıfları için harç ücreti olarak vergi tahsil yetkisi verilen banka hesaplarına 6.583,50 TL ödeme yapılması gerekmektedir.

GEÇMİŞ SAĞLIK RAPORLARININ KULLANIMI

Son iki yıl içinde ehliyetinizle ilgili tespitlerin yer aldığı bir sağlık raporunuz varsa, bu raporu yeni ehliyet başvurunuzda da kullanabilirsiniz. Sağlık raporunuza e-Devlet üzerinden e-Nabız uygulamasından erişebilirsiniz. Eğer daha önce sağlık raporu almadıysanız, zaman kazanmak için e-Devlet'te "Kişisel Sağlık Bilgi Formu"nu doldurabilirsiniz.