Yaşamı boyunca sayısız projeye imza atan Nikola Tesla, genellikle onları başarıyla sonuçlandırdı. Sadece iki saat uyuduğu yönündeki iddialarla da bilinen Tesla, üretkenliğini artırmak için sıkı prensipler benimsedi; aksi takdirde elde ettiği başarılar mümkün olmayabilirdi.
Eyleme Geçmeden Önce Derin Düşünün
Tesla, makineleri zihninde canlandırabildiğini ve genellikle onları inşa etmeye başlamadan önce çizimler yapmadığını sık sık dile getirirdi. Bu görsel düşünme süreci herkesin karakteristiği olmasa da, ana fikir kişinin sadece nihai ürüne odaklanmasıdır. Yaratıcı düşünme çoğu zaman rahatlamayı ve zihninizde bir sorun üzerinde çalışmayı gerektirir.
Tesla, otobiyografisinde bu süreci şöyle anlatır:
"Benim yöntemim farklı. Belirli bir iş konusunda acelem yok. Aklıma bir fikir geldiğinde hemen onu hayal gücümde inşa etmeye başlarım. Yapıyı değiştiriyorum, tamirat yapıyorum ve makineyi kafamda çalıştırıyorum. Benim için türbini kafamda mı yoksa atölyede mi test ettiğimin hiçbir önemi yok; şunu fark ettim ki, iyi yapmasam bile hiçbir fark yok, sonuç aynı."
Büyük bilim insanı bu yeteneklerle doğmamıştı; çocukluğunda beynini geliştirmek için çeşitli egzersizler yapmıştı.
Yaratıcılık İçin Yürüyüşleri Deneyin
Kısa bir yürüyüşün yaratıcılığa faydaları olduğu bilinmektedir. Tesla da bu görüşe katılıyor gibi görünüyor ve yürüyüşleri obsesif-kompulsif davranışlarının bir parçası olsa da, bu sırada birçok "evreka" anı yaşadı. Bunlardan biri, ona alternatif akım fikrini verdi: 1881'de sinir krizi geçirdikten sonra Budapeşte'ye taşındı ve bir arkadaşıyla parkta şiir okurken yürüyüş yaparken, alternatif akım fikri aniden aklına geldi.
Yalnızlıkta Üretkenliği Keşfedin
Birçok yenilikçi ve yaratıcı kişi gibi, Tesla da yaratım ve düşünme süreçlerinde insanın yalnız olması gerektiğini savundu. Ünlü sözlerinden birinde şöyle der:
"Zihin yalnızlık ve sürekli yalnızlık içinde daha keskin ve daha konsantre olur. Düşünmek için büyük bir laboratuvara gerek yoktur. Özgünlük yalnızlıktan gelir, yaratıcı zihnimizi zayıflatan etkilerden özgürleşir. Yalnız ol, mucitlerin sırrı budur, yalnız ol, işte o zaman fikirler doğar."