BAKAN GÜL: ÇOCUKLARIMIZ SUÇA BULAŞMADAN BÜYÜRLERSE CEZAEVLERİMİZİ KAPATIP OKUL YAPARIZ

ÇOCUKLAR GAZİANTEP ADLİYESİNE DEĞİL ÇOCUK ADALET MERKEZİ’NE GELECEK

SUÇA İTİLEN ÇOCUKLARIMIZIN REHABİLİTE EDİLMESİ İÇİN ATÖLYELER AÇACAĞIZ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı iş birliğinde kurulacak olan Gaziantep Çocuk Adalet Merkezi İşbirliği Protokolü İmza Töreni yapıldı. Törende konuşan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, geleceğimiz çocukların suça sürüklenmesinin önüne geçilmesi adına çalışma yürütüldüğüne dikkat çekerek, “Eğer çocuklarımız suça bulaşmadan büyürler, kitapla okulla büyürlerse cezaevlerimizi kapatıp okul yaparız. Bir çocuğu bile kurtararak, topluma faydalı hale getirmek dünyanın en kıymetli sonucu olacaktır” dedi.

Gül, Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Önder Kemal Sekücü, Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanı Ramazan Gürkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Derya Bakbak, Ahmet Uzer, Müslüm Yüksel, Mehmet Sait Kirazoğlu, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Oğuzeli Belediye Başkanı Sait Kılıç, AK Parti İl Başkanı M. Eyup Özkeçeci, MHP İl Başkanı Cahit Çıkmaz ve kent protokolü katıldı. Törende konuşma yapan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Çok önemli bir işbirliği için imza atıyoruz. Birçok çalışma ve faaliyet yapıyoruz ama çocuğa temas eden her faaliyet, her program bizi heyecanlandırıyor. Geleceğimiz için bir aradayız. Çocuk Adalet Merkezi yapılanmasının ilk adımını burada başlatmış olacağız. Çocukların hak ve özgürlükleri vazgeçilmez temel haklardandır ve devlete anayasada da yüklenen vazifelerden biri, devletin her türlü istismara karşı yine çocuklara yönelik koruyucu tedbirleri alması da ayrıca düzenlenmiştir. Sosyal devlet, hukuk devleti olmanın gereği budur. Çocuklarımız çünkü ruhsal ve fiziki olarak yetişkin insanlardan daha fazla etkilenmektedir. Bu sebeple daha özel ihtimam gösterilmesi gereken bir konudur” ifadelerine yer verdi.

DURUŞMA SALONLARI ÇOCUK DOSTU OLACAK

Bakan Gül, mağdur merkezi onarıcı adalet vurgusu yaparak, “Cumhurbaşkanımız tarafından kamuoyuna açıklanan yargı reformu strateji belgesinde de mağdur merkezli onarıcı adalet çok önemli bir yer tutmuştur. Kadınlara, çocuklara yönelik onarıcı adalet ve onların yanında duran adalet sistemi önemli bir şekilde yer almaktadır. Özellikle çocuk mahkemelerinin müstakil bir kampüs içerisinde yapılması, duruşma salonlarının çocuk dostu olarak hazırlanması önemli bir hedefti. Çocuklara ilişkin davaların öncelikli olarak ele alınması temel hedeflerden biri. Çocuk adalet merkezi de bu başlıkta yapılan önemli merkezlerden biridir” dedi.

ÇOCUĞUN SUÇA SÜRÜKLENME SEBEBİNİ DÜŞÜNMEK ZORUNDAYIZ

Suça sürüklenen çocukların topluma entegre olmasının önemine dikkat çeken Bakan Gül, “Çocuk koruma kanunu suç işleyen çocukla ilgili tanımı suça sürüklenen çocuk olarak değerlendirmektedir. Çocuk eğer bir suç işlediyse, suça bulaştıysa bu çocuk suça sürüklenmiştir. Anneler, babalar, toplum bu çocuğun neden suça sürüklendiğini düşünmeli. Önce kendimizi sorgulayalım. Çocuk suça nasıl sürüklenmez ve kurtarılır yaklaşımında olmalıyız. Bu şekilde yaklaştığımızda çocukların suç işlemeyi yaşam biçimi haline getirmesini önlemiş oluruz” dedi.

İKİNCİ TRAMVA YAŞATILMAMALI

Bakan Gül, mağdur çocukların psikolojilerinin korunmasına yönelik, “Mağdur çocukların ikinci defa örselenmesinin önüne geçilmesi de çok önemli. Mağdur olmuş bir çocuk, suçun faili ile yüz yüze geldiğinde bir daha o tramvayı yaşıyor. Bunun önlenmesi çok önemli çalışma. Suça konu eyleme değil çocuğa odaklanılmasını istiyoruz. Çocuklar taraflarla yüz yüze, bir araya gelmesin istiyoruz. Uzmanlar tarafından çocuğun ilgi alanları tespit edilsin, bu yönde tedbirler belirlensin ve uygulansın istiyoruz” dedi.

ÇOCUKLAR GAZİANTEP ADLİYESİNE DEĞİL ÇOCUK ADALET MERKEZİ’NE GELECEK

Bakan Gül, çocukların adliyeye değil Çocuk Adalet Merkezi’ne gideceğini belirterek, “Adli sürece temas eden çocuklar uzmanlarımızı, hakim ve savcılarımızı, oradaki polislerimizi bir ağabey-abla gibi görsün istiyoruz. Çocuk orada yargılandığını değil, suça sürüklenmiş ama kendisine yardım etmek isteyen bir devletin olduğunu, uzmanların olduğunu görsün, suçtan kendisini kurtarsın yaklaşımı içerisindeyiz. Çok önemli yasal düzenlemeler de hükümetimiz döneminde Cumhurbaşkanımız liderliğinde gerçekleştirildi. Çocuklar Gaziantep Adliyesine değil Çocuk Adalet Merkezi’ne gelecek. Burada çocuk hakimleri, çocuk savcıları olacak. Adliye koridorlarında çocuk travma yaşamayacak. Adli destek mağdur hizmetlerindeki uzmanlarımız, adli görüş odalarımız, çocuk polisi, çocuk müdafileri avukatlar bu çatı altında bir arada olacak. Tüm dünyaya örnek olacak bir modeli en kısa zamanda hayata geçirmiş olacağız” ifadelerine yer verdi.

HERKESİN ADALETİN MERKEZİNDE OLDUĞU BİR SİSTEM İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Herkesin adalete erişiminin önemine vurgu yapan Bakan Gül, “Üniversitelerin ilgili uzmanları burada çalışma yapacak. Barolara burada yer ayırmış olacağız. Yerel yönetimler, Büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz başta olmak üzere burada istihdam, meslek eğitimi ve öğretim gibi yargıyla işbirliği yapılarak çocuğun hayata entegresi anlamında çok değerli bir adli süreç işlenmiş olacak. Tüm bu çalışmalarda kimsenin adaletin dışında kalmaması temel yaklaşımımızdır. Herkesin adaletin merkezinde ve adaletin göbeğinde olduğu bir sistem için çalıştık, çalışmaya devam ediyoruz. Adalet oksijen gibidir. Bazı anlarında hissedilmez, olmayınca ancak kıymeti anlaşılır. Adalete erişim önünde hiçbir engelin olmaması milletimizin haklı beklentisidir. Yargının temel vazifesi milletimize bu haklı beklentiyi, ‘geç gelen adalet, adalet değildir’ anlayışıyla sağlamasıdır” dedi.

ÇOCUKLARIMIZ SUÇA BULAŞMADAN BÜYÜRLERSE CEZAEVLERİMİZİ KAPATIP OKUL YAPARIZ

Bakan Gül, çocukların suça bulaşmamasının en büyük beklenti olduğuna dikkat çekerek, “Adaleti sağlamak adına çok önemli bir mesafe olan Çocuk Adalet Merkezi’nin işbirliği yapılması çok değerlidir. Aslolan bir kişinin aldığı ceza değil o suçun işlenmemesi, suçun işlenmesinin önündeki engelleri artırmak, suçun işlenmesini önlemeye dair bir politikanın ortaya konmasıdır. Verilen cezadan ziyade suçun hiç işlenmemesi toplumun ana beklentisidir. Eğer bir suç işlendiyse de o suçu işleyenin topluma adaptasyonu çok önemli. Suçu işleyen çocuk olduğunda, bu suçu bir daha işlemesin, toplum suçlu üretmesin diye çocuk bilgisayarıyla, kitabıyla okuluna gitsin diye bu merkezlerin kurulması çok önemlidir. İsteriz ki bu merkezin kapısından bir çocuk bile girmesin. Böyle bir netice çıktıysa da bu merkezde uzman gözüyle süreç yönetilsin. Çocuklarımız bizim geleceğimiz. Eğer çocuklarımız suça bulaşmadan, kitapla okulla büyürlerse cezaevlerimizi kapatıp okul yaparız. Bir çocuğu bile kurtararak, topluma faydalı hale getirmek dünyanın en kıymetli sonucu olacaktır. Çocuklarımız için ne yapsak azdır” dedi.

SUÇA İTİLEN ÇOCUKLARIMIZIN REHABİLİTE EDİLMESİ İÇİN ATÖLYELER AÇACAĞIZ

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Çocuk Adalet Merkezi konusunda emeklerinden dolayı Adalet Bakanımız Abdülhamit Gül’e teşekkür ediyorum. Bakanımız sadece hukuki anlamda değil aynı zamanda şehrimize dair ne varsa elinden gelen her şeyi yapıyor. Biz Cumhurbaşkanlığımızın öncülüğünde ’İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ dedik. Bu nedenle eğitimde, sağlıkta, adalette insana değer verdik. Çocuklarımız için yapacağımız merkezle çocuklarımız konusunda yaşanan sorunlara çözümler getireceğiz. Çocuklarımızı koruduğumuz, fırsat ve rehabilite ettiğimiz zaman bu çocuklarımız topluma çok fayda oluyor. Bugün dünyanın en ileri medeniyetlerinde bu kadar güzel eserler yok. Geç gelen adalet adalet değildir. Bu nedenle hızlı bir şekilde yapmamız gerekenleri yapıyoruz. Bölgenin adalet anlayışının gelişmesi için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Çocuk dostu bir şehiriz ve çok güçlü çalışmalar yapıyoruz. Daha çocuk doğmadan çocuklarımıza yönelik projelerimiz, çalışmalarımız başlıyor. Projelerimizle çocuklarımızın suça itilmesini önlemeye çalışıyoruz. Adalet Bakanımız olmasa bunların hiçbirini yapamazdık. Çocuklarımızın topluma adapte edilmesi için projelerimiz var. Suça itilen çocuklarımızın rehabilite edilmesi için atölyeler açacağız. Çocuklarımız ve geleceğimiz için bu çalışmalara devam edeceğiz. Çocuk Adalet Merkezimizin hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

ÇOCUK HAKLARININ KORUNMASI ÖNEMLİDİR

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Önder Kemal Sekücü, törende yaptığı konuşmada, “Adliyemizde çocukların soruşturma ve yargılama süreçlerini özel bir hassasiyetle sürdürüyoruz. Çocuğun üstün yararını adli süreçte gözetleme faaliyetleri içerisindeyiz. Bize göre aslı olan suç işlendikten sonra ceza vermek değil, o suçun işlenmemesini sağlamaktır. Biz bu anlayışla adliyemizde çocuklarımızın haklarının gözetilmesi ve suça sürüklenmelerinin önlenmesi konusunda üzerimize düşün görevi yaptığımızı ve bundan sonra da yapacağımızı bir kez daha söylemek istiyorum. Çocuk haber merkezlerimizin kurulmasıyla birlikte, mevcut duruma göre çok daha yol kat edeceğimizi düşünüyoruz. Zira Çocuk Adalet Merkezi’yle birlikte çocuk haklarının korunması, adalete erişmesinin sağlanması, suça sürüklenmelerinin önüne geçilmesi, nitelikli olmamak kaydıyla il kez suç işleyen çocuklarımızı cezalandırmayıp yeniden topluma kazandırılması, adli sürecin yıpratıcı etkisinden uzaklaştırılması, çocukların adliyede kendilerini yalnız hissetmemelerinin sağlanması hem çocuklarımız hem de bizler için çok önemli ve değerlidir. Amacı çocuğun bir daha suça bulaşmasını önlemek, temel aile yapısını korumak ve çocuklarımızı suç ve suçla mücadele konusunda bilinçlendirmek olan bu projede emeği geçen sayın bakanımıza, büyükşehir belediye başkanımıza teşekkür ederim. Çocuk Adalet Merkezi’mizi Gazi şehrimizde faaliyete geçecek olmasının onurunu ve heyecanını yaşadığımızı belirterek bu güzel projenin ülkemize ve şehrimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” ifadelerine yer verdi.

ÇOCUKLARI OKUTUP MESLEK SAHİBİ ETMEYİ HEDEFLİYORUZ

Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanı Ramazan Gürkan; “10 Haziran 2020 tarihinde yayınlanan 63 sayılı suç mağdurlarının desteklenmesine dair Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, bakanlığımız nezdinde Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Başkanlığına teşekkül edilmesine, yerelde de adliyelerde adil destek ve mağdur hizmetleri müdürlüklerinin kurulmasına netice vermektedir. Şu an için 116 adliyede ve Gaziantep adliyemizde adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüklerimiz mevcuttur. Bu müdürlüklerimiz, mağdur ve suça sürüklenen çocuklarımız ekseninde özellikle aile ve çocuk mahkemeleri önünde önemli görevler ifa etmektedirler. Mağdur çocukların adli süreçten mümkün olduğu kadar etkilenmeden bu süreci atlatmalarına, örselenmelerine ve adli süreçlerde yıpranmalarına mahal verilmemesi için bu merkezimizin önemi büyük olacaktır. Suça sürüklenen çocukların tekrar işlediği suçun önüne geçilebilmesi için çok disiplinli bir yaklaşımla, bakanlıklarımızın ilgili müdürlükleriyle ve belediyemizin sosyal hizmetleriyle bu çocukları tekrardan okutup meslek edindirip topluma kazandırmak bizim temel hedefimiz ve amacımızdır” dedi. Konuşmaların ardından işbirliği protokolü imzalanarak fotoğraf çekimi yapıldı. (NEVRE DUMAN-MERVAN SAK)