Akdeniz defnesi, yalnızca Akdeniz iklimlerinde yetişir ve kendine özgü bir kokuya sahiptir. Alternatif tıpta kullanılan yapraklar Türkiye ihracatının büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Gövdenin alt kısmı gri, üst kısmı yeşildir. Aroma yaprak kısımlarından gelir. Bu yaprakların en büyük düşmanları yaprak biti adı verilen böceklerdir. Ülkemizde defne yaprağı kurutularak yemek ve şerbet yapımında kullanılmaktadır. Defne yapraklarının farklı bir tadı vardır ve domates sosu yapımında da tercih edilir. Defne yaprağı da evde yetiştirilebilecek bir süs bitkisidir ve soğuk havaya karşı oldukça hassastır. İçerdiği yağın uçucu yapısından dolayı yemeklerde kullanılan sağlıklı yağlardan biridir. Defne yaprağının antioksidan, analjezik, antiinflamatuar ve antikonvülsan özellikleri vardır. Defne yaprakları özellikle kozmetik sektöründe krem, sabun, şampuan gibi kişisel bakım ürünlerinin hammaddesi olarak kullanılmaktadır. Antik Yunan'da hem yazın hem de kışın yeşil kalması nedeniyle ölümsüzlük iksiri olarak kabul edilirdi. Bu yüzden her şey için kullanılır. Bilimsel literatürde "Lauracase" olarak bilinir ve Laurel familyasına aittir. Yaprak dökmeyen ağaçlarda üç tür yaprak yetişir. Azor Adaları, Akdeniz ve Kanarya Adaları'nın yaprağı olarak bilinir. Ancak en çok Akdeniz yaprakları kullanılmaktadır.

Defne ağacının özellikleri nelerdir?

Akdeniz iklimi dışında yetişen diğer defne yaprakları zehirli olabilir. Bu nedenle uzmanlar en çok Akdeniz bölgesinden gelen defne yapraklarını tavsiye ediyor. Yapılan araştırmalara göre Buzul Çağı öncesindeki yıllarda defne yaprakları Afrika ve Akdeniz havzasının hemen hemen her yerinde bulunuyordu. Ancak Buzul Çağı ve sonrasında toprak yapısında meydana gelen değişiklikler nedeniyle kıyı alanlarıyla sınırlıdır. Defne yaprakları yetiştikleri bölgenin öjenol özü içermesi nedeniyle oldukça hoş bir kokuya sahiptir. Bu esans özel olarak çıkarılıp kozmetik sektöründe koku olarak kullanılmaktadır.

Defne yaprağı nerelerde kullanılır?

Defne yapraklarının yüzyıllardır Mısır yazıtlarında yer aldığı ve birçok alanda kullanıldığı ortaya çıktı. Yemeklerde tatlandırıcı ve hoş aroma olarak kullanılmasının yanı sıra koruyucu içeriğinden dolayı özellikle kozmetikte hammadde olarak da eklenebilmektedir. Mısırlı kadınların güzelliğini bu yaprağa borçlu olduğu söylenir. Bu itibarı nedeniyle defne yaprağı Osmanlı kadınlarının da ilgisini çekmiştir. Defne yaprağının cilt yüzeyini temizlemesi ve daha parlak görünmesini sağlamasının yanı sıra bazı sağlık sorunlarına karşı da faydalı olduğu gösterilmiştir.

Defne yaprağı çayının kullanım alanları nelerdir? Nasıl? Laurik aldehit ve limon karışımı

Güçlü antiinflamatuar etkilere sahip defne yaprağının faydalarını tam olarak görmek için ideal demleme yöntemi defne yaprağını sıcak suya ekleyip bekletmektir. Kaynayan suya 3 defne yaprağını ekleyip 5 dakika pişirin. Defne yaprağını güvendiğiniz bir aktardan almayı unutmayın. Aksi halde herhangi bir etki göremezsiniz. 5 dakika demlenen çayı süzün. Vücuttaki ödemi atmak için bir yemek kaşığı limon suyunu ekleyip tüketin. Bu çay kuru öksürüğü anında giderebilir. Sigaradan zarar gören akciğerleri temizler. Karaciğerin fonksiyonunu arttırır. Ayrıca defne yaprağı çayı sinir hücrelerini yenilediği için yorgunluğu giderebilir ve motivasyonu artırabilir.

Körfezde tatilin faydaları nelerdir?

- Üst solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisinde defne yaprağı çay olarak tüketilebilir. Defne yaprakları yüksek analjezik özelliklere sahiptir ve boğaz enfeksiyonlarına neden olan hücreleri azaltabilir. Boğazı temizleyen balgam söktürücü etkisi vardır. 2 defne yaprağını bir bardak suda 5 dakika kaynatın. 1 dakika bekledikten sonra süzün ve bir çay kaşığı bal ekleyip servis yapın.

- Ateş yükseldiğinde 10 defne yaprağını 5 bardak suda kaynatın. Daha sonra temiz bir bezi soğuk suya batırın ve göğsünüze, boynunuza veya alnınıza koyun ve yarım saatte bir değiştirin.

Defne yaprakları böbreklerde yemek artıkları nedeniyle oluşan taşların atılmasında da oldukça etkilidir. 4 adet defne yaprağını kaynar suda haşlayın. Günde bir kez tüketin. Her gün bu çaydan bir bardak içmek, taşların zamanla erimesine ve mesaneden atılmasına yardımcı olur.

- 10 adet defne yaprağını toz haline gelinceye kadar öğütün. Daha sonra toza yarım bardak sıcak su ekleyin ve karıştırın. Bu karışımı saç köklerinize uygulayın ve bir saat kadar bekleyin. Saç köklerini besleyen karışım deforme olmuş hücreleri iyileştirir. Eğer saçınızda kepek varsa kısa sürede ortadan kalkacaktır.

Yüksek antioksidan içeriğinden dolayı vücudu serbest radikallerden arındırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudun hastalıklara karşı kalkanı görevi görür.

- Folik asit vücut için vazgeçilmezdir. Vücudunuzun her gün ihtiyaç duyduğu folik asit hücre yenilenmesine yardımcı olur. Özellikle hamilelik döneminde alınması gereken bir maddedir. Bu madde kemik gelişiminde etkilidir. 100 gram defne yaprağı günlük folik asit ihtiyacını karşılayabilir.
Yemeklerden sonra mide yanması gibi sindirim sorunları için 2 gram defne yaprağını yarım bardak suyla karıştırın. Zencefil tozu ekleyin ve kaynatın. 5 dakika sonra süzün ve servis yapın. Sık sık sindirim sorunu yaşayan kişilerin günde iki kez tüketmesi faydalıdır.

- Defne yaprağı kan şekeri ve kolesterol düzeyinin düşürülmesinde etkili olup şeker hastaları ve kalp-damar hastaları tarafından tüketilebilir. 5 defne yaprağını bir bardak suda kaynatın. Sabahları aç karnına tüketin.

Editör: Haber Merkezi