KOSGEB, Deprem bölgelerinde iş yerleri ağır hasarlı, acil yıkılacak ya da tamamen yıkılmış olarak belirlenen işletmeleri yeniden ayağa kaldırmak için devreye girdi. KOSGEB Gaziantep İl Müdürü Muhammed Paksoy, deprem bölgesine özel girişimcilik desteğine ilişkin açıklamalarda bulunarak, “Girişimcilik Destek Programı çerçevesinde, depremzede işletmelerimizin faaliyetlerine hızla dönebilmesi için geri ödemesiz destek paketi hazırladık” dedi.

GERİ ÖDEMESİZ DESTEK

KOSGEB Gaziantep İl Müdürü Muhammed Paksoy, ‘Ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkılmış işletmeleri ayağa kaldırmak için yeni desteğimiz’ diyerek OHAL ve sonrasında kapsama alınan il ve ilçeleri kapsayan deprem bölgesine özel girişimcilik desteğini anlattı. Paksoy, “Geleneksel Girişimci Destek Programı kapsamında işletmesini kuran girişimcilere 130 bin liraya kadar geri ödemesiz destek verilecek. İstihdam için 100 bin, kuruluş giderleri için 20 bin, girişimcinin veya çalışan personelin alacağı sertifika için 10 bin liraya kadar işletmeler söz konusu desteği kullanabilecek. İleri Girişimci Destek Programı kapsamında ise işletmesini kuran girişimciler de toplamda 750 bin liraya kadar geri ödemesiz destekten yararlanabilecek. Makine-teçhizat ve yazılım giderleri için 600 bin, sağlayacağı istihdam için 100 bin, mentorlük, danışmanlık ve işletme koçluğu için 20 bin, kuruluş giderleri için 20 bin, girişimcinin veya çalışan personelin alacağı sertifika için 10 bin liraya kadar destek verilecek. Yaraları sarmaya devam ediyoruz” dedi.

DİĞER DESTEK BİLGİLERİ

Depremin hemen ardından bölgedeki diğer işletmelerinde yardımına koşan KOSGEB, 2023 yılı borçlarıyla afette yaşamını yitiren işletmecilerin tüm borçlarını silme kararı aldı ve Acil Destek Kredisi Programı ile işletmelerin ölçeklerine ve hasar durumlarına bakarak 1,5 milyon liraya kadar finansman imkânı sağladı. Afet Dönemi Yaşam Alanı Desteği ile KOBİ'lere ve esnafa 300 bin liraya kadar geri ödemesiz konteyner desteği başlatırken işletmelere, konteyner başına 30 bin lira olan destekten 10 konteynere kadar yararlanma hakkı getirdi. Bunun yanı sıra 75 bin liralık Afet Dönemi İşletme Desteğini başlatarak işletmelerin bakım, tadilat, onarım, personel, ham madde, malzeme, teçhizat, donanım gibi giderlerinin karşılanmasını hedefledi. (DENİZ YILMAZ)