Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından kentte yürütülen çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanmasının hedeflendiğini açıkladı. Depremin üzerinden geçen iki yılda yapılan çalışmalara değinen Çeber, depremin ilk gününden itibaren devletin verdiği tüm sözleri yerine getirdiğini ve getirmeye devam ettiğini vurguladı.
Dünyanın en büyük afetlerinden birinin yaşandığını ancak devlet-millet kaynaşması ve tek yürek bilinciyle herkesin kenetlendiğini hatırlatan Çeber, "11 il direkt, 18 il bir şekilde etkilendi ve 350 bin civarı bina yerle bir oldu. 106 milyar dolarlık bir maliyet ortaya çıktı. Sadece depremler nedeniyle toplanan enkazımız Avrupa'daki birçok ülkenin yüz ölçümünden daha büyük alanları kapsayacak düzeydeydi." dedi.
5 Bin Hak Sahibi Taşındı
Gaziantep'te 17 bin 800 civarında kalıcı konutlar için hak sahibi olduğunu anlatan Çeber, "Yaklaşık 5 bin hak sahibi evlerine taşındı. 2025 yılı sona erdiğinde inşallah fiziki olarak alanda kırsalda ya da şehir merkezlerinde yapılmamış hiçbir iş bırakmayacağız. İş yerleri, sağlık ocağı, eğitim tesisleri, konutlar bunların hepsi. Biz sadece kalıcı konut yapmıyoruz, bunların yolları, kaldırımları, parkları camileri, baz istasyonları, okulları bunların hepsi bizim fiziki yapılaşma faaliyetleri içinde devam ediyor." şeklinde konuştu.
6 Şubat Depreminde Ben de Görev Yaptım
Çeber, deprem zamanı Rize Valisi olarak Nurdağı ilçesinde koordinatör Vali olarak görev yaptığını belirterek "Gaziantep genelinde 21 bin civarı bizim konteynerimiz, 23 konteyner kentimiz vardı. Bugün itibariyle 12 tanesini kapattık, sadece 11 konteyner kentimiz kaldı. Tüm hak sahipleri peyderpey evlerine taşınıyor. İnşaatlarımız devam ediyor, alanda görüyorsunuz köylerde kırsalda insanlara, 'bende buraya taşınsam' dedirtecek güzellikte köy evleri, kırsal yaşam alanları yapıyoruz. Şehir merkezlerinde de Cumhurbaşkanımızın talimatı ve bize yakışır şekilde zemin artı 5 katı geçmeyecek şekilde konutlarımızı yapıyoruz. Bitenlerden gezdikleriniz oldu, her biri park ve bahçeleriyle çok güzel alanlar oldu ve insanlar memnuniyetle buralara taşınıyor. Bunlara entegre olarak iş yerlerimizi yapıyoruz." ifadelerine yer verdi.
Nurdağı ve İslahiye’de Yeniden Yapılanma
Vali Çeber, Nurdağı ilçesinde 230 iş yerinin yapıldığını ve İslahiye’de de bu sayıya yaklaşıldığını açıkladı. Yıkılan hastanelerin yerine daha modern sağlık tesisleri inşa edildiğini belirten Çeber, Tarihi kültürel mirasa özen gösterildiğinin altını çizerek "3-4 yıldan önce bitmez denen Gaziantep kalesinin restorasyonunu 1 yıl 2 aylık süre içinde, zeminde çalışmaya başladığımızda deprem dışında da büyük hasarlar görmemize rağmen onları da düzelterek tamamladık. Camilerimizi açmaya başladık, ramazana kadar ilk teravihlere kadar bazılarını açmaya devam edeceğiz. Konaklarımızı açacağız." dedi. Çeber, afet bölgesinde eğitim, sağlık, psikososyal destek gibi farklı alanlarda faaliyetlerin devam ettiğini belirtti.