Narlı Segmenti ve Bölgedeki Fayların Durumu
İçelli, Ölüdeniz Kıtasal Kırığı'nın Narlı Segmentinin tamamının yırtılıp yırtılmadığı konusunda süregelen tartışmalara değindi. Gaziantep’in 26 kilometre kuzey batısında, Kahramanmaraş’ın güneyinde yer alan ve Yesemek Segmenti'nden güneye doğru devam eden, sol yanal doğrultu atımlı, geometrik olarak KD/GB yönlü iki parçalı paralel kırıktan oluşan Narlı Segmenti hakkında uzun süredir çalıştığını belirtti.
6 Şubat Depremi ve Narlı Fayı
Serkan İçelli, 6 Şubat’ta yaşanan 7,8 büyüklüğündeki depremin başlangıcını Narlı fayındaki bir kırığın tetiklediğini açıkladı. Bu kırık, Kahramanmaraş bloğunun saatin ters yönünde, karşı bloğun ise saat yönünde dönmesine yol açtı. Depremin ana kaynağı olan bu fayın deformasyon alanında çok sayıda kütle hareketi meydana geldi. Bu hareketler genellikle yerçekimi kaymaları, sürünmeler ve kaya heyelanları şeklinde gelişti.
Uydu Fotoğraflarının Önemi ve Fayın Durumu
İçelli, Narlı Fayında yüzey kırığı tespit edilememiş olmasının, fayın yırtılmadığı anlamına gelmediğini belirtti. Bölgedeki kütle hareketleri ve mikro aktivite odaklarının, fayın tamamında bir deformasyon olduğunu gösterdiğini söyledi. İçelli, 6 Şubat öncesi ve sonrası yüksek çözünürlüklü uydu fotoğraflarını incelemenin önemini vurgulayarak, bu fayın tekrar 6 şiddeti üzerinde bir deprem üretmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Ancak, Pazarcık Segmenti dahil olmak üzere, bölgede orta büyüklükte depremlerin olabileceğini sözlerine ekledi.