Tiroid bezi, vücutta iyot alımı ile T3 ve T4 formundaki tiroid hormonlarını üretir. Uzmanlar, Tiroid kanserleri genç yaş ve kadın cinsiyette en sık görülen ikinci kanserdir diyorlar. Ayrıca sigara kullanımı, yüksek rakımda yaşama, iyot eksikliği bölgesinde yaşama, obezite, ailevi-genetik faktörler diğer riskli durumlardan birileri olduğuklarıın da altını çiziyorlar. 

Covid-19 aşılarından sonra kalp krizi oranlarında artış oldu! Covid-19 aşılarından sonra kalp krizi oranlarında artış oldu!

Hormon Üretimi Neye Neden Olur?

Tiroid bezi, metabolizmanın düzenlenmesi ve organların uyumlu çalışmasından sorumludur. İyot, tiroid bezinin T3 ve T4 hormonlarını üretmesi için gereklidir. Tiroid hormonlarının seviyesindeki küçük değişiklikler bile çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Uzmanlar, Tiroid hormon üretimindeki fazlalık metabolizmanın hızlanmasına neden olabilir vurgusunu yapıyorlar. Bu hormon artışının da, tiroid bezinden kaynaklanan ve tüm bezi etkileyen bir soruna işaret olabileceğini söylüyorlar.

Tiroid kanserleri, genç yaş ve kadın cinsiyet arasında en sık görülen ikinci kanser türüdür. Risk faktörleri arasında sigara kullanımı, yüksek rakımda yaşama, iyot eksikliği olan bölgelerde yaşama, obezite ve genetik faktörler de yer alır. Ama iyot alımı az olan kişilerin tiroide yakalanma riski çok yüksek olduğu gözlemlenmekte. Dikkat edilmeli.

Kaynak: Haber Merkezi