Her yıl büyük bir coşkuyla kutlanan ve dileklerin gerçek olacağına dair umutların yeşerdiği Hıdırellez, baharın müjdecisi olarak kabul ediliyor. 5-6 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek olan Hıdırellez Bayramı için hazırlıklar şimdiden başladı. Peki, bu özel gün ne zaman kutlanacak ve Hıdırellez'in anlamı nedir?

Paskalya Bayramı Nedir? Paskalya Bayramını Kimler Kutlar? Paskalya Bayramı Nedir? Paskalya Bayramını Kimler Kutlar?

MEŞHUR GELENEKLER

Türkiye genelinde kutlanan Hıdırellez’in ilginç gelenekleri de mevcut. Gül ağacı bu günün en önemli etkenidir. İnsanlar dileklerinin yazarak, gül ağacına gömer ve yada asar. Ev isteyen ev, araba isteyen araba, çocuk isteyen çocuk, para isteyen para çizerek niyetlerini yazdıkları kağıdı ertesi sabah alarak ve açık şekilde su bırakır. Kağıtlar yazıları üste gelecek şekilde suya düşerse dileklerin kabul olacağına inanılır. 


HIDIRELLEZ


Hıdırellez Türk dünyasında kutlanan bahar bayramlarından biri. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, Hızır ve İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak kabul ediliyor. Hıdırellez'in kutlandığı 5 Mayıs gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir. Hıdrellez bir başka anlamıyla da bereket olarak kabul edilir. Hıdırellez Anadolu'da "Hıdırellez", Dobruca'ya yerleşmiş bulunan Kırım Türkleri arasında "Tepreş", Makedonya'da "Ederlez, Edirlez, Hıdırles" gibi adlarla bilinmektedir. Ege Bölgesi'nin bazı yerlerinde 'Dilek Bayramı' olarak geçer. Bu gün insanlar tuttuğu dileklerin gerçekleşeceğine inanır..