İşte, DNA Nedir?
DNA 19. Yüzyılın sonlarına doğru A. F. Miescwer adlı bir araştırmacı tarafından bulunmuştur. DNA yani "Deoksiribo Nükleik Asit" canlılarda yer alan yönetici bir moleküldür. Bu molekül teorik olarak sonsuz uzunlukta ve birbirine sarmal olarak dolanmış iki uzun molekül zinciridir. Bir DNA molekülü içerisinde pek çok birbirine bağlı olarak bulunan fosfat, şeker ve bir baz (adenin, guanin, sitozin ve timin) içermektedir. DNA nın önemli görevleri arasında hücrenin ihtiyacı olan protein ve enzim sentezini gerçekleştirmek, hücre bölünmesini yönetmek yer almaktadır. Ökaryotik hücrelerde DNA hem çekirdek içerisinde hem mitokondride hem de kloroplastta bulunmaktadır. İçerisinde genetik bilgi taşıyan DNA'nın her bir parçasına ise gen ismi verilmektedir.
DNA Testi Nasıl Yapılır?
DNA testinde; hedeflenen belirli gen dizilimlerinin, incelenen materyale ait DNA diziliminde var olup olmadığı belirlenir. Bu anlamda spesifik bir hastalıkla ilişkisi olduğu yapılan bilimsel çalışmalarla tespit edilmiş genetik dizilimlerin incelenmesi ile hastalık tanısı hakkında önemli bilgiler elde edilebilir. DNA testinde araştırılan materyalde yer alan hücrelerin DNA’ları özel yöntemlerle saflaştırılır. Sonrasında enzim ve kimyasallar ile dizilim açısından araştırılmaya uygun hale getirilen DNA örneğinde belirli bir genin kopyalarının oluşturulması için gen üretici enzimlerden yararlanılır. Enzimler araştırılan genle birebir uyumlu kopyalar üretir ve kopyalar çeşitli aşamalar vasıtasıyla tespit edilir.Eğer hedeflenen gen DNA’da yer almıyorsa bahsedilen kopyalar tespit edilemez ve bu sayede hastada genin yokluğu veya mutasyon sonucunda yapısının değiştiği yönünden bir yorum yapılabilir. Çeşitli cihazlar yardımıyla hedeflenen genlerin DNA dizilimi de ortaya konabilir. Sonuçta tüm bu çalışmalar ışığında araştırılan materyalde hedeflenen genin varlığı veya yokluğu, mutasyona uğrayıp uğramadığı ve dizilimi hakkında detaylı inceleme yapılabilir. Genetik testler küçük çapta yalnızca belirli bir gen üzerinde yapılabileceği gibi kromozom adı verilen geniş genetik yapılar boyunca büyük çaplı olarak da yapılabilir. Kromozom sayısında değişim olan Down sendromu ve Turner sendromu gibi hastalıklarda veya kromozom yapısının değiştiği lösemide kromozom analizinin yapılması tanı ve tedavi anlamında çok önemli veriler verebilir. Yapılan bilimsel araştırmalar sayesinde yakın gelecekte gen seviyesinde tedavi yöntemlerinin sayısının ve etkinliğinin artacağı öngörülmektedir. Gen terapisi olarak da bilinen bu tedavi yöntemleri ile genetik hastalıkların tedavi edilebilmesi ve genetik temelli sağlık sorunlarında daha etkili tedavi uygulamalarının hayata geçirilmesi beklenmektedir. Gen terapileri öncesinde hastaların değerlendirilmesi ise bahsedilen DNA testleri ile mümkün olacaktır.
Evde DNA testi nasıl yapılır?
Evde yapılan DNA testlerinin çoğu, tükürük veya yanak sürüntüsü kullanılarak bir DNA örneği toplanılarak ve ardından analiz için test laboratuvarına geri gönderilerek gerçekleştirilir. Bu şekilde bir DNA örneği almanın bilinen hiçbir riski yoktur.
Fetal DNA Testi Nasıl Yapılır?
Fetal DNA testi, anneden alınan kan örneği ile bebek henüz doğmamışken yapılır. Bu nedenle prenatal dna testi, yani doğum öncesi dna testi olarak da bilinir. Bu işlem oldukça basit ve kısadır. Anneden alınan kan örneği laboratuvar ortamında incelenir. Anne kanının içerisinde yer alan genetik materyaller detaylı olarak gözden geçirilir. Bu materyaller bebeğin sahip olabileceği bazı hastalıklar hakkında bilgi içerirler.
Fetal dna (cfdna), anne adayının kanında serbest dolaşan fetal dna örneklerine verilen isimdir. Test bu nedenle, Cell Free Dna Testi (Hücresiz Fetal Dna) olarak da bilinir. Anneden alınan kan örneği bebek henüz doğmadan yapılır. Böylece gebeliğin oldukça erken bir döneminde, kromozom anormallikleri tespit edilebilir. Fetal DNA testinin yanı sıra bu tespit sürecine, farklı genetik tarama testleri de eşlik edebilir.
Standart bir Fetal Dna Testi, 7-10 gün içerisinde sonuçlanır. Anne adayının test öncesi yapması gereken özel bir şey bulunmaz. Test günü, kliniğe uğrayıp bir miktar kan örneği vermesi yeterli olacaktır. Bu süre elbette laboratuvardaki yoğunluğa göre değişiklik gösterebilir. Ancak çoğu zaman bir hafta içerisinde test sonuçları aileye ulaştırılır. Eğer test sonucunda kromozom anormalliklerinden şüphelenilmeye başlanmışsa, emin olmak adına farklı testlere de başvurulabilir.
HPV DNA testi nasıl yapılır?
HPV testi rahim ağzından alınacak sürüntü yöntemi ile test yapılabilir. Eğer siğil var ise siğillerden örnek ( lokal anestezi altında) ve yine servikal sürüntü örneği laboratuvarda incelenir. Beraberinde smear testi de yapılmalıdır. Bu işlem sadece birkaç dakika sürmektedir.
Mezardan DNA testi nasıl yapılır?
Özel pamuklu çubuklarla yanağın içine sürterek basitçe alınır. Bu testin amacı çocuğunuz hakkındaki kişisel merakınızı gidermektir ve mahkemede delil olarak kullanılamaz.
DNA ücretleri Ne Kadar ve Nerelerde Yapılır?
Baba ve Tek Çocuk İçin nakit 3500 TL’dir. İlave her çocuk için 1300 TL ilave ücrettir. Bir günde babalık test ilave nakit 1750 TL, Üç / 3 günde babalık testi sonuçlandırabilmekteyiz BU ÇALIŞMA ise ilave nakit 1000 TL’dir.
Babalık testi, Adli Tıp Kurumu dışında Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan genetik tanı laboratuvarlarında yapılmaktadır. Özel genetik laboratuvarlarında yapılan testlerin sonuçları T.C mahkemelerinde kullanılmamaktadır. Bu nedenle testi sadece bilgilenme amacı ile yaptırabilirsiniz.