Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için doğru beslenme rejimi benimsenmelidir. Günümüzde hazır yemekler, hareketsizlik ve uyku bozuklukları sağlık sorunlarına, hatta obeziteye ve ani kilo almaya bile yol açabiliyor.
Fazla kilolardan kurtulmak isteyen pek çoğumuz zaten farklı beslenme türlerini ve beslenme alışkanlıklarını hayatımıza dahil ediyoruz. Bunlardan sonuncusu aralıklı oruçtur. Aralıklı orucun hızlı ve sağlıklı kilo kaybına yol açtığı söyleniyor. Peki aralıklı oruç nedir, bu beslenme yöntemiyle nasıl kilo verilir ve uygularken nelere dikkat etmelisiniz? İşte bilmeniz gerekenler.
Hastalığı önlemek için yapılabilir
Sariye Nur Dönmez, Prof.Dr. Murat Aksoy'un YouTube videolarından derlediğine göre; aralıklı oruç üzerine yapılan bilimsel araştırmalar, diyetin beyin sağlığına fayda sağlayabileceğini, kiloyu yönetebileceğini ve hastalıkları önleyebileceğini gösteriyor.
Aralıklı oruç aslında günümüzün popüler diyet türlerinden biri olsa da tarih, konuyla ilgili ilk ve en eski çalışmanın 1950'li yıllarda İspanya'da 120 kişi üzerinde yapıldığını gösteriyor. Üç yıllık çalışma, "aralıklı beslenen" kişilerde kanser, kalp hastalığı ve zatürre gibi hastalıkların oranlarının azaldığını gösterdi.
Aralıklı oruç türleri
Beslenme uzmanlarına göre aralıklı orucun diğer diyetlere göre daha popüler olmasının nedenlerinden biri de farklı diyet türlerinde olması ve kişiye göre şekillendirilebilmesidir.
16:8 modeli: 16 saat oruç tutun ve 8 saat boyunca yemek planına sadık kalın.
5:2 Modeli: Haftanın 5 günü normal beslenme alışkanlıklarına devam edin, ancak haftanın 2 günü 600 kalorinin altında kalın.
Ye-Dur-Ye Modeli: Haftada 1 veya 2 gün oruç, 24 saat oruç. Diğer günlerde düzenli beslenmeye devam edildi.
Konuyla ilgili bir beslenme uzmanı makalesinde; "Karbonhidrat, şeker ve yağ oranı yüksek gıdalar, paketlenmiş gıdalar, işlenmiş gıdalar, şekerli, asitli ve alkollü içecekler aralıklı oruç diyetleri listesinde yer almamaktadır."
Kimin için?
Aralıklı oruç, daha sağlıklı bir yaşam sürmenize yardımcı olabilir ancak uzmanlar, belirli sağlık sorunları olan kişilerin aralıklı oruç diyetini uygulamaması gerektiğini vurguluyor. Aralıklı oruç, vücut kitle indeksi (BMI) 20'nin altında olan kişiler, kronik sorunları veya metabolik bozuklukları (karaciğer, böbrekleri etkileyen hastalıklar, kan şekeri düşüklüğü gibi) olan kişiler, 18 yaş altı çocuklar, diyabetli kişiler için kesinlikle önerilmez. yeme bozuklukları olan insanlar ve hamile ve emziren kadınlar.
Doktora. Renkin Börekçi sıvı tüketimi konusunda şöyle uyarıyor:
"Oruç sırasında çiğnememiz gereken her yiyecek insülin seviyemizi yükseltir. Bu da doğal olarak aralıklı oruç diyetimizi daha da kötüleştirir. Sakız çiğnemenin bile insülini artırdığına dair veriler var. Bu diyette bunların arasında şekersiz her türlü sıvıyı yiyebiliriz ama içebiliriz. kahve sınırlı miktarda ve süt doğal bir şekerdir, kahve içerdiğinden süt içemeyiz.