Dünyanın En Pahalı Baharatı: Safranın Saymakla Bitmeyen Faydaları

Sinirlenmeyin, öfkelenmeyin, bunu yaparken iyice düşünün… Bir anda ölümünüze neden olabilir Sinirlenmeyin, öfkelenmeyin, bunu yaparken iyice düşünün… Bir anda ölümünüze neden olabilir

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve "dünyanın en pahalı baharatı" olarak anılan safran, sadece tadıyla değil, sağladığı birçok fayda ile de dikkat çekiyor.

Kilogram Başına 510 Bin Lif Gerekli

Safranda 1 kilogram ürün elde edebilmek için 510 bin lif gerekiyor. Bu eşsiz baharat, tarih boyunca pek çok kültürde yemeklerden ilaçlara kadar geniş bir kullanım alanına sahip oldu.

Hafızayı Güçlendirme ve Birçok Hastalığa İyi Geliyor

Boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok alanda kullanılmasının yanı sıra; hücre yenileme, hafızayı güçlendirme, astım ve solunum yolu hastalıkları, sindirim ve diş eti güçlendirme gibi birçok etkisi bulunan safran bitkisi, Ağustos ayında ekimi yapılırken, Ekim-Kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde hasadı yapılıyor.

3 Bin 500 Yıllık Geçmişe Sahip Safranbolu Safranı

Safranbolu'da 3 bin 500 yıllık geçmişe sahip olan safran, Bizans döneminde Batı Anadolu'da ticareti yapıldı ve Osmanlı döneminde de önemini korudu. "Milli bitki" ünvanını alırken Avrupa Birliği Komisyonu tarafından coğrafi işareti tescillendi.

"Tadından Ziyade Şifası İçin Kullanılır"

Safranın faydaları ve kullanım alanları hakkında konuşan safran üreticisi İsmail Yılmaz, şunları belirtti: "Safranın en büyük özelliği hücre yenileyici olması. Sakinleştirici, yatıştırıcı ve uykusuzluğa iyi gelir. Metabolizmayı hızlandırır, vücut direncini artırır. Kanserde çok kullanılıyor. Alzaymır da kullanılıyor. Gözdeki sarı noktada ve depresanda kullanılıyor. Bunun yanında yemeklerde kullanılır. Tadından ziyade şifası için kullanılır zaten."