Hazır mayalar yerine ekşi mayalar kullanarak ekmek yapabiliyor. Evde ilk defa ekşi maya yapmak isteyenler için ve ekşi mayayla ekmek yapmak isteyenler için İşte tüm detaylar...

Ekşi maya aslında yapılması kolay görünse de çok dikkat edilmesi gereken püf noktaları var işte, merak ettiğiniz her şey haberimizde….

Ekşi maya nasıl yapılır?

MALZEMELER

Kabuklu üzümler

Su

Cam bir kavanoz

Un

YAPILIŞI

Bir avuç yaş üzümü minik minik doğrayın. Ardından kavanozun içerisine koyun. Üzerine 200 gram un ve 200 mililitre su ilave edin. Üzerini temiz bir bezle örtüp ılık bir yere alın.

Bu sırada cam kavanozunu güzelce sterilize olmasını sağlayın. Karışımın fermente olup olmadığını üzerindeki kabarcıklardan anlayabilirsiniz.

Mayanın içinden üzümleri tahta kaşıkla ayıklayın. Mayanın yarısını kavanozdan alın yerine aldığınız kadar un ve su ekleyin. Örneğin; 400 gram mayanız var. Bundan 200 gramını eksiltin. Kavanozun içine 100 gram, 100 mililitre de su ekleyerek yeniden 400 gram olmasını sağlayın.

Bu işlemi her gün aynı saatte ve aynı miktarla sürdürün. Aynı gün ekmek yapmayacaksanız buzdolabına kaldırıp 3-4 günde bir de besleyebilirsiniz.

Ekşi maya yapmanın püf noktaları nelerdir?

Mayanın üzerinde yapışkan bir su birikmişse mayanız besinsiz kalmış ve hastalanmış demektir. Hastalanan mayanın üzerinden bu suyu temizleyip mayanızı bol un ve az miktarda suyla besleyerek canlandırın.

Kullandığınız unun organik olmasına özen gösterin.

Yaklaşık 10 günlük bir maratonun sonunda mayanız kullanıma hazır hale gelecektir. Yine cam kavanozun içinde, ağzı kapalı bir biçimde dolaba kaldırabilirsiniz.

Mayanızı suya koyduğunuzda dibe çöküyorsa kullanıma hazır değildir. Yüzüyorsa kullanıma hazırdır.

Ekşi maya ekmek nasıl yapılır   

Malzemeler

400 gram ekmeklik un

300 ml. su

90 gram ekşi maya

2 çay kaşığı tuz

Püf Noktası

Ekşi mayayı ekmeği yapmadan 1 gün önce beslemeniz gerekmektedir. Mayanızı suya koyduğunuzda dibe çöküyorsa kullanıma hazır değildir. Yüzüyorsa kullanıma hazırdır.

YAPILIŞI

Derin bir kaba suyu ekleyin. İçine ekşi mayayı ilave edin. Maya ve suyunuzu iyice karıştırın.

Unu, tuzu iki kez elekten geçirin ve ortasını açarak ekşi mayalı karışımı ekleyin.

Yavaş yavaş yoğurmaya başlayın. Ele yapışan, cıvık bir hamur oluşması gerekiyor. Hamur hazır olunca üzerini kapatın ve yarım saat bekletin.

Yarım saatin sonunda ilk katlama işleminizi yapın. İlk katlamadan sonra yarım saat daha bekletin. Yarım saat aralıklarla toplam 5 kez katlama işlemi gerçekleştirin.

Katlama işlemlerinin ardından bir tencerenin içine bolca un serpin ve bir bez yerleştirin. Onu da bolca unlayarak hamuru içerisine yerleştirin ve kapağını kapatın.

Fırına içi sıcak su dolu bir kap yerleştirin ve hamurunuzu bu şekilde bir saat daha dinlendirin.

Tercihen demir döküm bir pişirme kabının içine pişirme kâğıdı yerleştirin. Mayalandırmaya bıraktığınız hamuru yerleştirin, şekil vererek kapağını kapatın. Fırınınızı 200 derece ısıtmaya başlayın. Fırınınızın içinde su dolu bir kap durmaya devam etsin.

Fırınınızın ısındığında ekmeğinizi fırına verin. 40 dakika kapağı kapalı, 20 dakika kapağı açık şekilde pişirin.