Antep mutfağının lezzetli yemekleri sadece tatları ile değil, aynı zamanda geleneksel yöntemleri ve malzemeleri ile de dikkat çeker. Yemeklerde kullanılan baharatlar, Antep'te yetiştirilen meyve ve sebzeler ile birlikte özel tatlar yaratır. Antep mutfağı, Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir ve gastronomi turizminin de popüler destinasyonlarından biridir.

Birçok turist, Antep'e sadece leziz yemeklerini tatmak için bile gelir. Antep mutfağındaki lezzetlerin tadına bakmak isteyenler, şehirdeki restoranlarda veya sokak yemekçilerinde farklı seçenekler bulabilirler. Antep mutfağındaki en güzel yemekleri tatmak, unutulmaz bir deneyim olacaktır.

En güzel antep yemekleri nerede yenir

Ali Nazik Kebabı

Ali Nazik kebabı, Gaziantep'in zengin kebap çeşitleri içerisinde en çok tüketilen kebaplardan birisidir. İçerisinde kalsiyum ve protein bakımından zengin gıdalar barındıran Ali Nazik kebabı sağlıklı ve doğal bir yiyecektir. Gaziantep'e gittiğinizde ünü birçok şehre ulaşan kökeni Gaziantep'e ait olan Ali Nazik kebabını mutlaka denemelisiniz. Ali Nazik kebabını denemek istiyorsanız Gaziantep'in merkez bölgesinde bulunan kebapçıları tercih edebilirsiniz. Ali Nazik kebabının içeriği ise oldukça yoğundur.

Ali Nazik kebabının içerisinde; kıyma, soğan, biber, tereyağı, sıvı yağ, salça, tuz, karabiber, kekik, pul biber, yoğurt, sarımsak, patlıcan, limon suyu, kapya biber ve maydanoz bulunmaktadır. Zengin içeriği ve eşsiz lezzeti ile mutlaka denemeniz gereken bir yemek olan Ali Nazik kebabı, hemen hemen her şehrimizde yapılsa da Gaziantep'te tamamen yöreye özgü bir şekilde yapılmaktadır. Bu da bu eşsiz lezzeti Gaziantep farkı ile denemenize olanak tanımaktadır. Ali Nazik kebabı, küçük bir porsiyonu ile bile büyük ve kalabalık bir grubu doyurabilmektedir. Aynı zamanda bu kebap; yoğurtlu, beşamel soslu ya da kıymalı gibi farklı alternatiflere ayrılır.

Ali Nazik kebabının ücreti ise orta düzeydedir. Çok pahalı bir yiyecek değildir ve Gaziantep'te kolayca tüketebileceğiniz bir yiyecektir. Gaziantep'in Şehitkamil ilçesine bulunan Küşleme Kebaphan işletmesinden Ali Nazik kebabını keyifle tüketebilirsiniz.

Küşleme Kebaphan'ın Adresi: Büyükpınar Mahallesi, Adana Yolu Bulvarı, İpek Yolu, No:94 Şehitkamil/Gaziantep

Batma Kaymak

Gaziantep'in yöresel yemekleri arasında bulunan batma kaymak, aslında bir kahvaltılık türüdür. Tatlılar konusunda zengin ve geniş bir menüye sahip olan Gaziantep'te yapılan bu tatlı kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olduğu kadar bayram sofralarında da yerini almaktadır. Batma kaymak oldukça farklı ve özel bir lezzettir. Bu yüzden Gaziantep'e gittiğinizde mutlaka denemelisiniz. Adı pek bilinmeyen ve diğer şehirlerde sıkça rastlanmayan bir yiyecektir.

Batma kaymağın içerisinde; süt kaymağı, bal ve Antep fıstığı bulunmaktadır. Bu açıdan kalsiyum oranı yüksek bir tatlıdır ve güne enerjik bir şekilde başlamanızı sağlamaktadır. Batma kaymakta kullanılan kaymak tamamen doğaldır ve köylerden temin edilmektedir. Organik ve doğal bir tatlı olarak sizler için yerini alan batma kaymağı sizler de Gaziantep'te kesinlikle tüketmelisiniz.

Batma kaymağın fiyatları oldukça uygundur. Yörenin diğer tatlı  türleri ile de dillere destan bir mutfağa sahip olan Gaziantep'te fiyatı en uygun olan tatlı türü olduğu bilinmektedir. Eğer Gaziantep'e geldiğinizde batma kaymak yemek isterseniz bunu yıllardır Gaziantep'te hizmet veren ve batma kaymağı ile ünlenen Orkide Pastaneleri'nde deneyebilirsiniz. Gazi Muhtar Paşa'da ya da İbrahimli Bulvarı'nda bulunan şubelerinden dilediğinizi tercih ederek batma kaymağın tadına bakabilirsiniz.

Orkide Pastanesi'nin Gazi Muhtar Paşa Şubesinin Adresi: Gazi Muhtar Paşa Bulvarı, No:17 Şehitkamil/Gaziantep

Orkide Pastanesi'nin İbrahimli Bulvarı Şubesinin Adresi: Atatürk Mahallesi, Adnan İnanıcı Caddesi, No:8 Şehitkamil/Gaziantep

Patlıcan Kebabı

Gaziantep'in yoğun içerikli ve doyurucu kebap ürünlerinden bir diğeri de patlıcan kebabıdır. Tatlılarıyla olduğu kadar kebaplarıyla da öne çıkan Gaziantep mutfağında patlıcan kebabı oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Gaziantep'e gittiğinizde mutlaka denemeniz gereken patlıcan kebabı özel bir lezzettir. İçeriği oldukça yoğundur ve bir tanesi bile oldukça doyurucudur. Yöresel bir lezzet olarak Gaziantep'ten diğer şehirlere de yayılmıştır ve bugün geldiği noktada Türkiye'nin dört bir yanında ününü korumaktadır. Ancak Gaziantep'te daha farklı ve daha özel bir şekilde yapılmaktadır.

Patlıcan kebabının içeriğinde; patlıcan, soğan, kıyma, maydanoz, sarımsak, tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon, domates, salça ve sıcak su bulunmaktadır. Bu yoğun içerikli yiyecek sos ve yemek olarak ayrı iki unsurdan oluşur. İçerisindeki baharatlar ile eşsiz bir lezzete sahip olmasının yanı sıra sebzeleri ve eti ile de aynı zamanda B12 vitamini açısından zengindir. Enerji verici bir yemektir ve Gaziantep'te de en çok tüketilen besinler arasında yer almaktadır.

Patlıcan kebabının fiyatları genel olarak orta düzeydedir ve bazı işletmelerde de oldukça uygundur. Pahalı bir yiyecek değildir. Gaziantep'in en ünlü işletmelerinden bir tanesi olan İmam Çağdaş Baklava ve Kebap Salonu'nda patlıcan kebabını keyifle yiyebilirsiniz. Gaziantep seyahatinizi sonlandırmadan önce patlıcan kebabının tadına bakmazsanız çok şey kaybetmiş olacaksınız.

Lahmacun

Hemen hemen herkesin çok sevdiği lahmacun, Gaziantep'te de yöreye özgü bir şekilde sizler ile buluşmaktadır. Gerçekten ülke sınırları içerisinde en çok sevilen yemekler arasında yer alan lahmacun, Gaziantep'te de büyük bir ilgi görmektedir. İçeriği de oldukça yoğundur ve gayet doyurucu bir yiyecektir. Gaziantep'e gittiğinizde mutlaka lahmacunun tadına da bakmalısınız. Gaziantep lahmacunu diğer şehirlerde yapılan lahmacunlardan fiziken farklı olmasa da tat olarak oldukça farklıdır.

Gaziantep'te yapılan ve mutlaka denemeniz gereken lahmacunun içerisinde; kıyma, domates, biber, maydanoz, soğan, sarımsak, salça, sıvı yağ, karabiber, pul biber ve tuz vardır. Hem sebze hem de baharatlar açısından oldukça zengin bir yiyecektir ve gayet faydalıdır. Gaziantep lahmacununda ise kıyma ve sebze oranı boldur. Bu da lahmacunun aromasını arttırır ve tadındaki lezzeti de fazlalaştırır. Bu sebeple Gaziantep lahmacunu çok ilgi görmekte ve sevilmektedir. Ayrıca içerisindeki baharat yoğunluğu ile antioksidan bir özelliğe de sahiptir. Lahmacun yediden yetmişe herkesin sevdiği bir lezzettir.

Oldukça sevilen ve beğenilen lahmacunu Gaziantep'te birçok işletmede yiyebilirsiniz. Ancak bu konuda Gaziantep'te en sevilen ve en beğenilen mekan Şehitkamil ilçesinde bulunan Üçler Kebap Lahmacun'da bu lezzeti tatmanız tavsiye edilmektedir. Lahmacunun fiyatları gayet uygundur. Hemen hemen her yerde uygun fiyata lahmacun yiyebilirsiniz. Gaziantep seyahatinizde lahmacun yemeden geri dönmemelisiniz.

Üçler Kebap Lahmacun'un Adresi: Sarıgüllük Mahallesi, Zübeyde Hanım Bulvarı, No:16/C Şehitkamil/Gaziantep

Ayva Kebabı

Gaziantep'in meşhur kebapları arasında yer alan ayva kebabı Gaziantep'in yöresel ve farklı lezzetlerinden bir tanesidir. Eşsiz tadıyla denemeniz gereken ayva kebabı, Gaziantep'e özgü bir kebap çeşididir. Hem ayvanın sağladığı faydalar hem de kebabın kalsiyum ve protein ağırlıklı içeriği ile oldukça sevilmektedir. Gaziantep'te mutlaka denemeniz gereken özel tatlardan bir tanesidir. Tam olarak Gaziantep mutfağını ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin mutfağını yansıtmaktadır. Aynı zamanda Akdeniz'den de ayvası ile birlikte lezzet esintileri taşımaktadır.

Ayva kebabının içerisinde; ayva, kuzu eti, kırmızı biber, sarı biber, domates, tereyağı, ayçiçek yağı, sıcak su, soğan tuz ve karabiber bulunmaktadır. İçeriğindeki kuzu eti ile vücudun kalsiyum ve protein ihtiyacını karşılarken; biber ve soğan gibi sebzeleri ile de bağışıklığı güçlendirir. Aynı zamanda baharatları ile de kebabın aromasını arttırır. Ayva kebabı çok bilinmeyen ama çok lezzetli olan yemekler arasında bulunmaktadır. Gaziantep'in de en çok tüketilen ve en meşhur yemeklerinden olan ayva kebabı, Gaziantep'in uçsuz bucaksız birçok kebap türünden yalnızca bir tanesidir.

Ayva kebabı ücret olarak orta düzeyde bir yemektir. Gaziantep'in yöresel bir yemeği olduğu için çoğu restoranında ve tüm kebapçılarında bulabilirsiniz. Gaziantep'e gittiğinizde İmam Çağdaş Kebap Salonu'nda ayva kebabının tadına bakabilirsiniz. Ayva kebabı mutlaka Gaziantep'te denemeniz gereken bir lezzettir.

İmam Çağdaş Kebap Salonu'nun Adresi: Şekeroğlu Mahallesi, Hamit Kurtlar Caddesi, No:49 Şehitkamil/Gaziantep

Elma Kebabı

Gaziantep'in farklı ve eşsiz lezzetlerinden bir tanesi olan elma kebabı, Gaziantep'te mutlaka denemeniz gereken bir lezzettir. Elma kebabı yoğun içeriği ve elma aroması ile hem farklı hem de doyurucu bir lezzet sunmaktadır. Gaziantep'e özgü bu yöresel tat daha sonralarında çevre şehirlere de yayılmıştır. Gaziantep'in Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi'nin kesişim noktasında yer alması sebebiyle iki mutfağı da bünyesinde barındırmaktadır. Elma kebabı da bir nevi bunun ürünüdür. Kebap ve tüm kebap çeşitleri tüm Gaziantep'te en çok tüketilen yemeklerden bir tanesidir. Elma ise işin içine Akdeniz'den girmiştir

Elma kebabı içerisinde elma, kıyma, soğan gibi malzemeler bulundurmaktadır. Bu malzemeler kebabın çok küçük bir porsiyonunu bile oldukça doyurucu ve lezzetli bir hale getirmektedir. Elma kebabı uzun yıllardır Gaziantep'in en sevilen lezzetleri arasında bulunmaktadır. Elma kebabının tam malzemeleri; elma, dana kıyma, karabiber, tahin, yumurta, nar ekşisi, bal ve ekmek bulundurmaktadır. İçeriğinde bulundurduğu kıyma ve ekmek gibi kebabın temel malzemeleri dışında tahin ve bal bulundurmasıyla oldukça farklı bir lezzet halini almıştır. Bu sebeple çok sevilmekte ve çok tüketilmektedir.

Elma kebabı genellikle Gaziantep'in tüm kebapçılarında bulunur ve fiyat olarak orta düzey bir fiyat ortalamasında satışa sunulmaktadır. İmam Çağdaş Kebap Salonu'nda uygun fiyatlar ile deneyebilirsiniz.

İmam Çağdaş Kebap Salonu'nun Adresi:Şekeroğlu Mahallesi, Hamit Kurtlar Caddesi, No:49 Şehitkamil/Gaziantep

Nohut Dürüm

Gaziantep'in tamamen yerli ve yöresel bir lezzeti olan nohut dürüm, Gaziantep'in en ünlü yemekleri arasındadır. Kendine has bir şekilde sunulan nohut dürümü Gaziantep'e geldiğinizde mutlaka denemelisiniz. Genellikle köylerde yapılan bir yemektir. Bu yüzden şehir içerisinde bulunan restoranlarda pek rastlanmaz.

Nohut dürümün içerisinde; nohut, kemik, kırmızı biber, tereyağı, tatlı toz biber, pul biber, limon suyu, maydanoz, tuz, lavaş ve sumak bulunmaktadır. Zengin içeriği ile ufak bir nohut dürüm bile çok doyurucu bir yemektir. Hem de alternatif tatlar arasında bulunur ve kolay hazırlandığından sıklıkla tüketilmektedir. İçeriği ile de çok sevilen nohut dürümün diğer dürümlerden farkı içerisinde bulundurduğu nohut ve kemiktir. Bu kemik kalsiyum ve protein açısından nohut dürüm sayesinde bünyeye büyük bir kazanç sağlamaktadır. Aynı zamanda nohutun başlıca bağışıklığa kazandırdığı birçok fayda da bulunmaktadır.

Nohut dürüm içeriği ile doyurucu bir lezzettir. Bu sebeple köylerde ana yemek olarak bile tüketilmektedir. Gaziantep'in yaptığı ve çevre şehirlere de hızla yayılan bu dürüm çeşidi oldukça farklı ve lezzetlidir. Hem faydalı hem de doyurucu bir lezzete sahip olan nohut dürüm, çok sevilmekte ve aynı zamanda genelde köylerde bulunduğu için yöresel lezzetler arasında en başta yer almaktadır. Gaziantep'e geldiğinizde mutlaka bu meşhur nohut dürümü denemelisiniz. Her damak zevkine uygun, ucuz maliyetli ve vitamin deposu bir yiyecektir. 

Firik Pilavı

Gaziantep'in sevilen yöresel lezzetleri arasında bulunan firik pilavı Gaziantep'e gittiğinizde hemen hemen tüm lokantalarda bulabileceğiniz eşsiz bir lezzettir. Firik pilavı içeriği ile oldukça doyurucu bir yemektir. Diğer pilavlardan farkı tadındadır. Firik pilavı Gaziantep'te en çok tüketilen yemekler arasında yer almaktadır.

Doyurucu içeriği ve yoğun tadıyla normal pilavdan ayrılır ve tüm yemeklerin yanına yakışan özel bir tat halini alır. Uzun yıllardır Gaziantep'te yapılan bir pilavdır. Köylerde ve tüm restoranlarda bulabilirsiniz. Firik pilavının içerisinde; firik, bulgur, yeşil mercimek, salça, soğan, sıvı yağ, tereyağı, tavuk suyu, karabiber, pul biber ve tuz bulunmaktadır. İçeriği oldukça yoğun, doyurucu ve sağlıklıdır. Kalsiyum açısından zengin bir yemektir ve enerji verici özelliği vardır.

Fiyat olarak uygun fiyatlı bir yemektir. Gaziantep'in kendine özgü mutfağında ve tüm sofralarda muhakkak yerini almaktadır. Genelde bayram sofralarının ve Ramazan aylarının vazgeçilmezidir. Gaziantep'in büyük ve küçük tüm işletmelerinde bulunabildiği için firik pilavı konusunda net bir mekan vermek mümkün değildir. Firik pilavı Gaziantep'in her yerinde afiyetle tüketilmektedir. Firik pilavının geçmişi ise oldukça köklüdür. Yüzyıllar boyu Gaziantep'te yapılmıştır ve çevre şehirlere de ününü taşımıştır. Aynı zamanda firik pilavı yapımında hem Güneydoğu Anadolu Bölgesi mutfağı hem de Akdeniz Bölgesi mutfağı etkin bir rol oynamıştır. Firik pilavının kendine özgü tadı ve aroması ise içerisinde kullanılan firikten ve tavuk suyundan gelmektedir.

Simit Kebabı

Gaziantep'in geniş kebap skalasında yerini alan simit kebabı, hem lezzetli hem doyurucu hem de etkili bir tattır. İçeriğinde kıyma ve simit gibi lezzetlerin yanı sıra çeşitli baharatlar ve sebzeler de bulundurduğu için hem bünyede antioksidan etkisi yaratır hem de uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Gaziantep'in kebap menüsü olarak oldukça geniş bir içeriğe sahip olsa da en sevilen kebaplarının başında simit kebabı gelmektedir. Simit kebabı yapımında hem Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin mutfağı hem de Akdeniz Bölgesi'nin mutfağı önemli bir rol oynamıştır. Gaziantep tam olarak iki coğrafi bölgenin kesişiminde yer aldığı için mutfağında da bu iki bölgenin lezzetlerinden barındırmaktadır. Simit kebabı da bu kesişimin bir ürünü olarak karşımıza çıkmaktadır.

Simit kebabının içerisinde; bulgur, ılık su, kıyma, karabiber, kırmızı biber, nane ve sarımsak bulunmaktadır. İçerisindeki baharatları sayesinde antioksidan görevi gören simit kebabı aynı zamanda zengin içeriği sayesinde oldukça doyurucu bir tattır. Gaziantep mutfaklarının en önemli ürünlerinden ve en vazgeçilmez yemeklerinden bir tanesidir.

Gaziantep'e geldiğinizde mutlaka denemeniz gereken simit kebabı oldukça uygun fiyatlara sahiptir. Gaziantep'in merkezi bölgesine oldukça yakın olan İmam Çağdaş Kebap Salonu'nda simit kebabını deneyebilirsiniz. Hem görüntüsüyle hem tadıyla hem de içeriği ile size oldukça farklı bir deneyim yaşatacak olan simit kebabını çok seveceksiniz.

İmam Çağdaş Kebap Salonu'nun Adresi: Şekeroğlu Mahallesi, Hamit Kurtlar Caddesi, No:49 Şehitkamil/Gaziantep

İçli Köfte

İçli köfte hemen hemen Türkiye'nin her bir yanında ve tüm şehirlerimizde yapılsa da içli köftenin kökeni Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne dayanmaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi'nin kesişim noktasında yer alan Gaziantep için de içli köftenin yeri oldukça önemlidir. Herkesin severek tükettiği içli köfte Gaziantep'te tamamen Gaziantep'e özgü bir usül ile yapılmakta ve özenle sofralarda yerini almaktadır.

İçli köftenin içerisinde; bulgur, yumurta, un, zeytinyağı, pul biber, sıcak su, kıyma, soğan, tuz, nane, kekik, karabiber, kimyon, maydanoz, ceviz içi ve tereyağ bulunmaktadır. İçli köftenin içeriği oldukça zengindir ve bu yönüyle içli köfte Gaziantep'e özgü tadıyla doyurucu bir hal almıştır. Gaziantep'e geldiğinizde mutlaka Gaziantep içli köftesini denemelisiniz. İçli köfte Gaziantep'in hemen hemen büyük ya da küçük tüm restoranlarında bulunmaktadır. Özellikle içli köfte yapan bir mekan bulunmasa da tüm restoranlarda ve tüm küçük işletmelerde içli köfteyi alabilmeniz mümkündür. Aynı zamanda köylerde bayram sofralarında ve ramazanlarda da mutlaka sofralarda yerini almaktadır.

Gaziantep'in kendine özgü bir şekilde yaptığı içli köfte diğer şehirlere de ulaşmış ve buralarda da Gaziantep usulü ile yapılmaya başlanmıştır. İçli köfte fiyat olarak orta düzeyde fiyatlara sahip bir yiyecektir. İçli köftenin içeriğindeki malzemeler alternatif olarak başka malzemelerle değiştirilebilmektedir. Ancak kıyma, soğan ve zeytinyağı sabit kalmaktadır. Kullanılan baharatlar içli köftenin tadını vermekle birlikte tercihe bağlı olarak arttırılabilir, azaltılabilir ya da tamamen değiştirilebilir. Gittiğiniz işletmede tercihinizi belirterek içli köftenin içeriğini öğrenebilirsiniz.

Pirpirim Aşı

Pirpirim aşı, Gaziantep'te yapılan ve çevre illere de ününü duyuran önemli yöresel lezzetlerden yalnızca bir tanesidir. Pirpirim genellikle Antep'te yetişen bir bitkidir. Pirpirim aşı ise pirpirim otundan yapılan bir çorba çeşididir.

Pirpirim aşının içerisinde; yeşil mercimek, bulgur, salça, soğan, sarımsak, yeşil biber, domates, semizotu ya da pirpirim, limon suyu, nohut, tuz, karabiber, sıvı yağ ve nane bulunmaktadır. Tam bir vitamin deposu olarak sofralarda yerini alan pirpirim aşı; nezle, grip gibi hastalıklarda tüketildiğinde hızla iyileşme sağlarken aynı zamanda hastalıklara yakalanmamak için vücudun ihtiyacı olan vitaminleri ve mineralleri de tek seferde vücuda ulaştıran önemli bir çorbadır.

Pirpirim otu halk arasındaki adıyla semizotudur. Bu yüzden çorbada pirpirim otu yerine semizotu da tercih edilebilmektedir. Fiyatı oldukça uygun bir yemektir. Genellikle köylerde yapılmaktadır. Ancak merkezi bölgelerde bulunan çorbacılarda bulabilmek de mümkündür. Yine de en orijinal ve en gerçek tada sahip olan pirpirim aşı köylerde yapılmaktadır.

Antep Fıstıklı Şekerli Börek

Antep fıstıklı şekerli börek Gaziantep'in hem en farklı hem de en tatlı böreklerinden bir tanesidir. Hem tatlı kategorisinde yer alan hem de börek olarak tüketilen Gaziantep'e özgü yiyeceklerden bir tanesidir.

Bizzat Antep'in içerisinde Antep fıstığı ile yapılan şekerli börek, farklı tadı ve dokusuyla Gaziantep'te en çok tüketilen yemekler arasında yerini almaktadır. Gaziantep'e gittiğinizde mutlaka bu farklı lezzeti denemelisiniz.

Oldukça uygun fiyatlara sahip olan bu böreği Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde bulunan Börekçi Resul'de tadabilirsiniz.

Börekçi Resul'un Adresi: Tekstilkent Mahallesi, Katırcı Sokak, Demokrasi Bulvarı 14/B Şehitkamil/Gaziantep

Mahşe

Gaziantep'te Ramazan sofralarının ve bayram yemeklerinin vazgeçilmezlerinden bir tanesi olan mahşe yemeği oldukça özel ve farklı bir lezzettir. Gaziantep'ten çevre şehirlere de yayılmış olan bu yemek hem Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin mutfağını hem de Akdeniz Bölgesi'nin mutfağını yansıtan özel bir tattır.

Mahşe yemeğinin içerisinde; kabak, sıvı yağ, soğan, fıstık, salça, kıyma, tuz, karabiber, pul biber, nohut, maydanoz, kuru nane ve yoğurt bulunmaktadır. İçeriği ile tam bir vitamin ve mineral deposu olarak bilinen mahşe yemeği bölgenin yöresel yemeklerindendir ve restoranlardan ziyade daha çok köylerde bulunmaktadır. Gaziantep'in hemen hemen her evinde yapılan bir yemektir ve Gaziantep'e gittiğinizde mutlaka tatmanız gereken bir yiyecektir. İçeriği oldukça zengin ve doyurucudur. Aynı zamanda çok sağlıklıdır.

Mahşe yemeğinin maliyeti uygun fiyatlarla sağlanabilir. Köy evlerinde bulabileceğimiz özel bir lezzettir.

Cacıklı Arap Köftesi

Gaziantep'in kendine özgü tatlarından bir diğeri ise cacıklı Arap köftesidir. Oldukça farklı bir lezzete sahip olan cacıklı Arap köftesi, hem doyurucu hem de lezzetli bir köftedir.

Cacıklı Arap köftesinin içerisinde; kıyma, bulgur, tuz, toz biber, karabiber, soğan, yeni bahar, pul biber, ılık su, zeytinyağı, yoğurt, sarımsak ve semizotu bulunmaktadır. İçeriği ile oldukça zengin ve kullanıldığı baharatlar ile hem farklı bir tada sahip hem de bünyedeki mikropları öldürücü antioksidan bir etkiye sahip yemeklerdendir.

Cacıklı Arap köftesi, Gaziantep'e özgü bir yemektir. Diğer şehirlerde de Gaziantep usulü ile yapılmaktadır. Ünü diğer şehirlere ve diğer coğrafi bölgelere kadar ulaşmıştır. Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde bulunan Köfteci Hacı Usta'da cacıklı Arap köftesini çok uygun fiyatlarla tadabilirsiniz.

Köfteci Hacı Usta'nın Adresi: Hürriyet Caddesi, Reyhan Sokak, No:50 Şehitkamil/Gaziantep

Cartlak Kebabı

Gaziantep'in oldukça geniş kebap menüsünden bir diğer kebap ise cartlak kebabıdır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin mutfağında sıklıkla tüketilen cartlak kebabı Gaziantep'te tamamen Gaziantep'e özgü bir şekilde yapılmakta ve tüketilmektedir.

Gaziantep’te cartlak kebabının önemi o kadar büyüktür ki sabah kahvaltıda bile tüketilebilmektedir. Kebabın içerisinde; ciğer, nane, kimyon, sarımsak, tuz, zeytinyağı ve pulbiber bulunmaktadır. içeriğinin yoğunluğu ve B12 vitamini açısından zenginliği ile beraber tüketilmesinde bir sakınca olmayan hem faydalı hem de lezzetli yemeklerden bir tanesidir.

Gaziantep'e geldiğinizde mutlaka denemeniz gereken cartlak kebabının fiyatı diğer kebap türlerine ve diğer yemeklere göre biraz daha pahalı bulunmaktadır. Gaziantep'te cartlak kebabını Gaziantep'in merkezi bölgelerinden birinde bulunan İmam Çağdaş Kebap Salonu'nda yiyebilirsiniz.

İmam Çağdaş Kebap Salonu'nun Adresi: Şekeroğlu Mahallesi, Hamdi Kurtlar Caddesi, No:49 Şehitkamil/Gaziantep

Yağlı Köfte

Gaziantep'in en meşhur yiyeceklerinden olan yağlı köfte, yine Gaziantep'e özgü bir yiyecektir ve Gaziantep'ten diğer şehirlere yayılmıştır. Yıllardır Gaziantep'te yapılan özellikle bayram sofralarında yerini alan yağlı köfte, lezzeti ve kolay yapılışıyla Gazianteplilerin en çok sevdiği yemeklerden bir tanesidir. Gaziantep'e gittiğinizde mutlaka yağlı köftenin tadına bakmalısınız.

Yağlı köftenin içerisinde; bulgur, salça, maydanoz, soğan, sarımsak, tuz, pulbiber, karabiber, kimyon ve zeytinyağı bulunmaktadır. Yağlı köfte adından da anlaşılacağı üzere yağlı bir yemek olduğu için fazla tüketilmemesi gerekmektedir. Ancak tek bir tanesi bile aşırı derecede doyurucu ve lezzetlidir.

Yağlı köfte uygun fiyatlı bir yiyecektir. Gaziantep'te bulunan Köfteci Hacı Usta'ya giderek yağlı köftenin tadına bakabilirsiniz.

Köfteci Hacı Usta'nın Adresi: Hürriyet Caddesi, Reyhan Sokak, No:50 Şehitkamil/Gaziantep

Ekşili Taraklık Tava

Ekşili taraklık tava, yüzyıllarca Gaziantep'te yapılan yöresel bir yemektir. Gaziantep'ten diğer şehirlere de taşınan ekşili taraklık tavanın ünü oldukça genişlemiştir. Gaziantep'in genellikle köylerinde yapılan bir yemektir. Restoran ve işletmelerde çok sık rastlanmaz.

Ekşili taraklık tavanın içerisinde; kuzu pirzola, soğan, tereyağı, sıcak su, salça, nar ekşisi, toz biber, karabiber, tuz, yenibahar ve toz şeker bulunmaktadır. İçeriği oldukça zengindir. Pirzolanın taraklık yerinden yapıldığı için tarak tava adını alan bir yemektir. Aynı zamanda ekşi bir aromaya sahiptir. Oldukça farklı bir yöresel tattır.

Ekşili taraklık tavayı genellikle Gaziantep'in köylerinde ve esnaf lokantalarında görebilirsiniz.

İç Katması

İç katması, Gaziantep'in en sevilen yöresel lezzetler arasındadır. Genellikle köylerde yapılan bir yemektir. İçeriği oldukça yoğun ve doyurucudur. Pratik yapımı sayesinde kolayca sofralarda yerini alabilmektedir. Köylerde ana yemek olarak bile tüketilmektedir.

İç katmasın içerisinde; bulgur, biber, salça, soğan, zeytinyağı, koruk suyu, sıcak su, toz biber bulunmaktadır. Faydalı ve yoğun bir içeriğe sahiptir. Hem doyurucudur hem de antioksidan özellikler göstererek bünyeyi hastalıklara karşı korumaktadır.

Kesinlikle tadına bakmanız gereken bir yemektir. Genellikle köylerde yapıldığı için lokantalardan daha çok köylerde yiyebilirsiniz.

Kıkırdaklı Börek

Kıkırdaklı börek, farklı tadı ve alışılagelmişin dışında yapılan usulü ile Gaziantep'e özgü bir börek çeşididir. Gaziantep'te oldukça sevilen ve tüketilen kıkırdaklı börek sadece kahvaltılarda değil günün diğer öğünlerinde de tüketilebilen doyurucu bir yemektir.

Kıkırdaklı böreğin adı içerisinde bulundurduğu kıkırdaklardan gelmektedir. Kıkırdaklı böreğin içerisinde; un, tuz, su, kıkırdak, soğan, maydanoz, pul biber ve karabiber bulunmaktadır. Oldukça sağlıklı bir börek çeşididir. Bir porsiyonu bile doymaya yetmektedir.

Kıkırdaklı böreği Gaziantep'in merkezi bölgelerinde, aynı zamanda köylerinde rahatlıkla yiyebilirsiniz. Gaziantep'in meşhur börekçisi olan Börekçi Resul'de kıkırdaklı böreğin tadına bakabilirsiniz.

Börekçi Resul'un Adresi: Tekstilkent Mahallesi, Katırcı Sokak, Demokrasi Bulvarı, 14/B Şehitkamil/Gaziantep

Keme Kebabı

Gaziantep'in kendine has kebaplarından birisi olan keme kebabı, Gaziantep'te mutlaka tadına bakmanız gereken kebap çeşitlerinden yalnızca bir tanesidir. Gaziantep'te uzun yıllardır yapılan ve tüketilen keme kebabı, Gaziantep mutfağının tüm özelliklerini yansıtan bir yemektir.

Keme kebabı içerisinde; keme mantarı, kıyma, maydanoz ve soğan bulunmaktadır. Az malzeme ile üretildiğinden uygun fiyatlar ile satışa sunulan keme kebabının lezzeti içerisindeki keme mantarından gelmektedir. Keme mantarı oldukça faydalı bir besindir ve yüksek mineral içermektedir. Bu yönüyle oldukça sevilen keme kebabını sizler de mutlaka denemelisiniz.

Keme kebabını denemek istiyorsanız İmam Çağdaş Kebap Salonu'na gidebilirsiniz.

İmam Çağdaş Kebap Salonu'nun Adresi: Şekeroğlu Mahallesi, Hamdi Kurtlar Caddesi, No:49 Şehitkamil/Gaziantep

Loğlazlı Aş

Loğlazlı aş, Gaziantep'e özgü yöresel bir yemektir. Tamamen Gaziantep'te yapılan ve diğer şehirlere de Gaziantep'ten yayılan loğlazlı aş, loğlazlı pilav olarak da geçmektedir. Doyurucu bir içeriğe sahiptir. Gaziantep'e gittiğinizde mutlaka denemeniz gereken yemeklerden bir tanesidir.

Loğlazlı aşın içerisinde; loğlaz, bulgur, salça, soğan, kırmızı biber, karabiber ve sıvı yağ bulunmaktadır. Bu yoğun içeriği ile beraber alternatif olarak baharatlar da kullanılabilmektedir. Gaziantep'in birçok ilçesinde tüketilmektedir. Çoğunlukla Gaziantep’in köylerinde yapılmaktadır.

Maliyeti oldukça ucuz olan loğlazlı aş, genelde Gaziantep'in köylerinde bulunmaktadır. Bu sebeple lokantalarda çok sık rastlanan bir yemek değildir.

Loğlaz Piyazı

Gaziantep'te sıklıkla tüketilen loğlazın bir başka versiyonu olan loğlaz piyazı yine Gaziantep'in en sevilen yöresel lezzetlerinden bir tanesidir. Gaziantep'e gittiğinizde mutlaka loğlaz piyazının tadına bakmalısınız. Diğer adı "börülce piyazı" olarak geçmektedir.

Loğlaz piyazı içerisinde; loğlaz, soğan, sarımsak, maydanoz, tuz, kırmızı biber, sumak ekşisi ve su bulundurmaktadır. Yoğun içeriği ile beraber oldukça doyurucu bir yemektir. Üstelik sebzeleri sayesinde de oldukça faydalı bir hal almıştır. Genelde Gaziantep'in köylerinde yapılan yöresel bir yemektir. Lokantalarda pek rastlanmaz. Sizler de Gaziantep’in köy evlerine giderek buralarda loğlaz piyazının tadına bakabilirsiniz.

Omaç

Omaç, Gaziantep'in yöresel bir kahvaltılığıdır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi mutfağında sıklıkla kullanılan omaç, Gaziantep'te de Gaziantep'e özgü bir şekilde yapılmakta ve kahvaltı sofralarında tüketilmektedir. Enerji verici ve doyurucu bir içeriğe sahiptir.

Omaçın içerisinde; yumurta, yufka ekmek ve tereyağ bulunmaktadır. Doyurucu bir kahvaltılık olan omaç aynı zamanda faydalı olmasıyla da bilinmektedir. Gaziantep'e gittiğinizde mutlaka omaçın tadına bakmalısınız.

Omaç genellikle köylerde yapılan bir kahvaltılık olduğu için lokantalarda ve restoranlarda rastlanmamaktadır.

Sini Köfte

Sini köfte, Gaziantep mutfağının vazgeçilmez yiyeceklerinden bir tanesidir. Gaziantep'ten çevre şehirlere de yayılan sini köfte oldukça lezzetli ve farklı bir köfte çeşididir.

Sini köftenin içerisinde; bulgur, irmik, tuz, kimyon, sıcak su, patates, domates salçası, un, sıvı yağ, kıyma, soğan, karabiber, pul biber ve ceviz içi bulunmaktadır. Yağlı bir köftedir ve içli köfteye benzer bir tadı bulunmaktadır.

Gaziantep'in meşhur köfteleri arasında yer alan sini köfteyi Köfteci Hacı Usta'da yiyebilirsiniz.

Köfteci Hacı Usta'nın Adresi: Hürriyet Caddesi, Reyhan Sokak, 14/B Şehitkamil/Gaziantep

Süzek Yapması

Gaziantep'in tamamen kendine ait yöresel lezzeti olan süzek yapması, Antep'in köylerinde yapılmakta ve sıklıkla tüketilmektedir. Gaziantep'e gittiğinizde mutlaka denemeniz gereken bu yiyecek genellikle sonbahar ve kış aylarında yapılmaktadır. Çeşitli alternatifler ile beraber servis edilmektedir.

Gaziantep'te ana yemek olarak servis edilen süzek yapmasının içerisinde; kıyma, bulgur, soğan, sarımsak, salça, tuz, karabiber ve toz biber vardır. Oldukça lezzetli olan süzek yapması Güneydoğu Anadolu Bölgesi mutfağını tam olarak yansıtan bir yiyecektir.

Restoranlarda ve işletmelerde kolay kolay bulamayacağınız bir yemek olduğu için genellikle köy evlerinde tadına bakabilirsiniz.

Tene Katması

Gaziantep'in yöresel lezzetlerinden tene katması, kısırın aynısıdır. Ancak kısırın Gaziantep'e özgü yapılan şeklidir. Tamamen kendine has bir tarz ile yapılan tene katması yemeği, tüm sofralarda yerini almaktadır.

Tene  katmasının içerisinde; bulgur, kıyma, soğan, salça, toz biber, karabiber bulunmaktadır. Antep kısırı olarak da adlandırılan tene katması, Gaziantep'te mutlaka denemeniz gereken yiyeceklerden bir tanesidir.

Uygun fiyatlarla tadına bakabileceğiniz tene katması, restoran ve işletmelerde ana yemeklerin yanına alternatif olarak servis edilmektedir.

Haveydi Köftesi

Gaziantep'in yöresel lezzetlerinden haveydi köftesi, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu mutfağında da yerini alan özel yemeklerden bir tanesidir. Antep usulü yağlı köfte olarak da adlandırılır. En çok sevilen köfte çeşitlerinden bir tanesidir.

Haveydi köftenin içerisinde; bulgur, sıcak su, soğan, tereyağı, salça, soğan, maydanoz, tuz, kırmızı biber ve karabiber kullanılmaktadır. Oldukça doyurucu ve lezzetli bir yemektir.

Haveydi köftenin tadına bakmak istiyorsanız Köfteci Hacı Usta'ya gidebilirsiniz.

Köfteci Hacı Usta'nın Adresi: Hürriyet Caddesi, Reyhan Sokak 14/B Şehitkamil/Gaziantep

Topaç

Topaç yemeği Gaziantep’in bilinen en eski yöresel yemekleri arasında yer almaktadır. İçeriği ile birlikte hem bir vitamin deposudur hem de oldukça lezzetlidir.

Doyurucu topaç yemeğinin içerisinde; bulgur, soğan, kıyma, sarımsak, kuru nane, pul biber, maydanoz ve sıvı yağ bulunmaktadır. Küçük bir porsiyonu bile çok sağlıklı bir öğündür.

Genellikle Gaziantep'in köylerinde yapılan bir yemektir. Lokantalarda ve restoranlarda rastlanmamaktadır.

Yenidünya Kebabı

Yeni dünya kebabı, diğer kebaplar gibi Gaziantep’in vazgeçilmez yemekleri arasındadır. Hem doyurucu, hem lezzetli hem de farklı bir tat olarak sofralarda yerini alan yeni dünya kebabı Gaziantep'te mutlaka denemeniz gereken yemekler arasındadır.

Yeni dünya kebabı içerisinde; yeni dünya, tuz, kıyma, karabiber, sıvı yağ, domates, biber ve soğan bulunmaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi'nin kesiştiği bir noktada bulunan Gaziantep, yeni dünya kebabında da bu iki bölgenin mutfağını yansıtmaktadır.

Yeni dünya kebabını İmam Çağdaş Kebap Salonu'nda deneyebilirsiniz.

Yoğurtlu Ufak Köfte

Yoğurtlu ufak köfte, Gaziantep’in zengin köfte menüsü arasında bulunan ve en sevilen köfteler arasında yer alan yemeklerden bir tanesidir.

Yoğurtlu ufak köfte hem doyurucu bir atıştırmalık, hem de lezzetli bir alternatiftir. Mutlaka denemeniz gereken yoğurtlu ufak köfte içerisinde; bulgur, et, soğan, yumurta, tuz, kırmızı biber ve karabiber bulunmaktadır. Bu şekilde oldukça yoğun bir lezzete sahiptir.

Yoğurtlu ufak köfte genellikle köylerde yapılan bir yemektir. Bu sebeple bunu deneyebileceğiniz ayrı bir mekan bulunmaktadır.

Yoğurtlu Çiğdem Aşı

Yoğurtlu çiğdem aşı, Gaziantep’in köylerinin kış aylarında vazgeçilmez yemekleri arasında bulunan özel bir tattır. Hem Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin hem de Akdeniz Bölgesi'nin mutfağını yansıtan bir yemektir.

Yoğurtlu çiğdem aşı içerisinde; çiğdem kökü, et, nohut, soğan, su, tuz, yoğurt, yumurta, zeytinyağı, haspir ve karabiber bulunmaktadır. Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir yemektir.

Köylerde üretilen bir yemek olduğu için restoranlarda rastlanmamaktadır. Her köyde farklı bir şekilde yapılmaktadır.

Ciğer Yahni

Ciğer yahni, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin vazgeçilmez yemeklerinden olması ile birlikte Gaziantep’in de en sevilen yemeklerindendir.

Ciğer yahninin içerisinde; ciğer, soğan, sarımsak, biber, domates, salça, tereyağı, zeytinyağı, tuz, karabiber, kekik, kimyon, kırmızı biber ve su bulunmaktadır. Oldukça zengin bir içeriğe sahip olması dışında doyurucudur.

Ciğer yahni genellikle köylerde özel günlerde yapılmaktadır.

Külbastı

Gaziantep'in acılı ve et aromalı tatlarından birisi olan külbastı, sevilerek tüketilen yemekler arasında bulunmaktadır. Gaziantep'te bulunduğunuz süre boyunca mutlaka denmeniz gereken bir yemektir. Genellikle köy evlerinde yapılsa da bazı esnaf lokantalarında da bulunabilmektedir.

Külbastı içerik olarak protein ve B12 ağırlıklı bir yemektir. Hem de oldukça doyurucudur.

Köy evlerine giderek külbastının tadına bakabilirsiniz.

Küşleme

Et ürünlerinin ağırlıklı olduğu Gaziantep mutfağında önemli bir yer tutan küşleme, Gaziantep'ten yayılarak Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de yapılmaya başlanmıştır.

Kalsiyum, protein ve mineraller açısından zengin bir yiyecek olan küşleme Gaziantep'te her sofrada yerini almaktadır.

Gaziantep'te mutlaka küşlemenin tadına bakmalısınız. Şahinbey ilçesinde bulunan Küşlemeci Mehmet Usta'ya giderek küşlemeyi deneyebilirsiniz.

Küşlemeci Mehmet Usta'nın Adresi: Alleben Mahallesi, Kemal Köker Caddesi, No:25 A Şehitkamil/Gaziantep

Beyran

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sıklıkla yapılan beyran çorbası, Gaziantep'te de oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Koyun yanağından ve boyun etinden yapılan beyran çorbası içerisinde pirinç, sarımsak, tereyağ, biber sosu, karabiber ve pul biber de bulunmaktadır.

Beyran Gaziantep'te mutlaka denemeniz gereken bir çorbadır. Gaziantep'in Sakıp Usta işletmesinde beyranı deneyebilirsiniz.

Sakıp Usta'nın Adresi: Alleben Mahallesi, Kemal Köker Caddesi, No:55 Şehitkamil/Gaziantep

Baklava

Baklava Türkiye'de de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de en çok Gaziantep'te yapılmakta ve Gaziantep'e özgü bir şekilde sofralarda yerini almaktadır. Türk mutfağının önemli tatlarından olan baklava içerisinde Gaziantep'e özgü Antep fıstığı da kullanılabilmektedir. Baklava birçok çeşitte ve birçok türde olmak üzere Gaziantep'te mutlaka denemeniz gereken bir lezzettir.

Baklava fiyatları çeşitlerine göre değişiklik göstermektedir. Gaziantep'in her yerinde baklavayı deneyebileceğiniz gibi merkezi bölgelerde bulunan tüm tatlıcılarda da baklavayı yiyebilirsiniz.

Şöbiyet

Şöbiyet, Gaziantep'te Gaziantep'e özgü Antep fıstığı ile üretilen önemli tatlılardan bir tanesidir. Türk mutfağında büyük bir yeri olan şöbiyet, Gaziantep'te mutlaka denemeniz gereken bir tatlıdır. Baklavadan şekli ile ayrılmaktadır. Ancak baklava ile benzer özellikler göstermektedir.

Şerbetli ya da şerbetsiz çeşitleri olan şöbiyet içerisinde bulundurduğu Antep fıstığı ile çok lezzetli bir hal almıştır. Yanında alternatif olarak kaymakla da tüketebilirsiniz. Şöbiyeti Gaziantep'in her yerinde tüm tatlıcılarında ve tüm restoranlarında bulabilirsiniz.

Kadayıf

Tüm Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin hem de Gaziantep'in önemli tatlılarından olan kadayıf ya da diğer adıyla tel kadayıf un ve suyla elde edilen hamur üzerine yapılan bir tatlıdır. Oldukça sevilen kadayıf tatlısı baklava ve şöbiyet gibi Gaziantep'in sunduğu özel tatlılar arasında yer almaktadır.

Uygun fiyatlarla tadına bakabileceğiniz kadayıf tatlısı, restoran ve işletmelerde tatlılar bölümünde bulunabileceği gibi Gaziantep'in tüm tatlıcılarında da bulunmaktadır.

Fıstıklı Dolama Sarma

Gaziantep'te yetişen Antep fıstıkları ile yapılan fıstıklı dolama sarma, Gaziantep'in önemli tatlıları arasında bulunmaktadır. Baklava ve şöbiyet ile benzer tada sahip olan fıstıklı dolama sarma Antep fıstığı ile birleştiğinde eşsiz bir lezzete sahip olmaktadır.

Uygun fiyatlı bir tatlı olan fıstıklı dolama sarmayı Gaziantep'te bulunan tüm tatlıcılarda yiyebilirsiniz.