Kayısı, yaz meyveleri arasında popüler bir seçenek olup, kurutulduğunda yıl boyunca lezzetli bir atıştırmalık olarak tüketilebilir. Evde kayısı kurutmak için iki doğal yöntem bulunmaktadır. İşte o yöntemler...

Güneşte Kayısı Kurutma İşlemi

Güneşte kayısı kurutmak, suyunun buharlaşmasıyla meyvenin kurumasını sağlayan basit bir işlemdir. Çürüksüz, fazla yumuşak veya sert olmayan kayısıları tercih edin. Meyveleri iyice yıkayıp kuruladıktan sonra, doğrudan güneş ışığı alan temiz bir bezin üzerine kayısıları bütün ve çekirdekli olarak yerleştirin. Kayısılar 3-4 gün boyunca güneşte bekletilmelidir. Bu süreç sonunda, kayısıların üzerine hafifçe bastırarak, suyunu çekmiş olduklarını kontrol edin. "Çok hafif suyu çıkar duruma geldiği anda, elinizle sap kısmına bastırarak çekirdeğinin dışarıya çıkmasını sağlayın." Eğer kayısılar çok yumuşakken çekirdek çıkarılmaya çalışılırsa, meyvenin iç kısmı da zarar görebilir ve düzgün kurumaz. Kurutma süresi, güneşin şiddetine göre 5 ila 10 gün arasında değişebilir.

Evde Kayısı Kurutmanın En Pratik Yolları!

Fırında Kayısı Kurutma Tekniği

Fırında kayısı kurutma, meyveleri yavaş yavaş suyunu kaybettirerek kurutmayı içerir. Olgun kayısıları seçip iyice yıkayın ve kurulayın. Daha sonra kayısıları ikiye kesip çekirdeklerini çıkarın. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine, etli kısımları yukarı bakacak şekilde kayısıları dizin. "70 derecede önceden ısıtılmış fırına tepsiyi yerleştirin ve bu ısıda kayısıları ara ara çevirerek ortalama 6-7 saat boyunca kurutun." Fırının performansına göre bu süre uzayabilir. Meyveler yavaşça suyunu kaybederek kurur.

Evde Kayısı Kurutmanın En Pratik Yolları! (3)

Gaziantep Şahinbey Nöbetçi Eczaneler Bugün 18 Eylül 2024 Gaziantep Şahinbey Nöbetçi Eczaneler Bugün 18 Eylül 2024

Kuru Kayısı Saklama Yöntemleri

Evde kurutulan kayısılar, uzun süreli saklama için uygun yöntemlerle muhafaza edilmelidir. Kuru kayısıları buzdolabı poşetlerine koyup, hava almayacak şekilde kapatıldığında buzlukta 1 yıl süreyle saklanabilir. Alternatif olarak, kayısıları cam kavanozlara yerleştirip kapaklarını sıkıca kapatarak, kuru, serin ve karanlık bir ortamda 5-6 ay boyunca saklamak mümkündür.

Kaynak: HABER MERKEZİ