Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önümüzdeki yıl başında vergi mükelleflerinin ticari araçları için yürürlüğe girecek Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ile 8 milyon aracın 713 milyar liralık akaryakıt tüketiminin dijital olarak izleneceğini açıkladı. Şimşek, "Sistem, el ile plaka girişini ortadan kaldırarak ve usulsüz akaryakıt fişlerinin düzenlenmesini engelleyerek vergi kaybını önlemede kritik bir adım olacak." dedi.
Akaryakıt sektöründe rekabetin artırılması ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele amacıyla çeşitli düzenlemeler ve çalışmalar yürüttüklerini belirten Şimşek, akaryakıt istasyonlarında yapılan satışlarda vergi denetiminin artırılması ve güvenliğin sağlanması için plakaların otomatik olarak tanınmasını sağlayan bir izleme sistemi kurulduğunu vurguladı.
Şimşek, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirileceğini belirterek, "Darphane'nin geliştirdiği bu sistemle, akaryakıt istasyonlarında gerçekleşen satışlarda araçların plaka bilgileri yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara otomatik ve güvenli bir şekilde iletilmeye başlanacak. 1 Ocak 2025'ten itibaren manuel plaka girişi yapılamayacak. Sisteme dahil olmayan taşıtlar için düzenlenen belgeler, vergisel açıdan geçersiz sayılacak." ifadelerini kullandı.
Türkiye'deki 2,5 milyon vergi mükellefine ait 8 milyon araç bulunduğunu ve bunların 2,5 milyonunun özel şirket taşıt tanıma sistemlerini kullandığını belirten Şimşek, "Özel sistemler aracılığıyla yıllık yaklaşık 223 milyar liralık akaryakıt satın alınıyor. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin tüm ticari araçlarda kullanılmasıyla, sistem dışı kalan 5,5 milyon ticari aracın yıllık yaklaşık 490 milyar liralık akaryakıt alımının izlenmesi mümkün olacak. Böylece, 713 milyar liralık tüketim dijital izlemeye alınacak." dedi.
Şimşek, sistemin akaryakıt istasyonları ve araçlara monte edilecek cihazlar ve yazılımla entegre bir altyapı olarak geliştirildiğini açıkladı. Araçların yakıt giriş noktalarına ve akaryakıt tabancalarına monte edilen cihazlar aracılığıyla elde edilen bilgilerin güvenli bir şekilde kasaya iletilerek işleneceğini belirtti.
Sistemle ilgili bilgi, veri ve işlemlerin yapılabileceği bir portal ve çağrı merkezinin de devreye alınacağını belirten Şimşek, "Üretilen tüm veriler elektronik ortamda saklanacak, analiz edilecek ve izlenebilecek." dedi.
Bakan Şimşek, uygulama kapsamına giren kesimlere yönelik olarak, "Akaryakıt istasyonu işletmecileri, yıl sonuna kadar en az bir pompa ünitesine ilgili cihazı monte etmek zorunda. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi kapsamındaki araçlara 31 Aralık'a kadar gerekli cihazların takılması zorunlu olacak.
İstasyonların, bu süreçte gerekli desteği sağlaması ve sistemlerin sürekli çevrim içi olmasını garantilemesi gerekiyor." şeklinde konuştu.