Günümüzde ATM'ler, 24 saat kesintisiz bankacılık hizmeti sunarak, nakit çekme, bakiye kontrolü ve para transferi gibi işlemleri anında gerçekleştiren hayati öneme sahip araçlardır. Yoğun şehir hayatında, özellikle kalabalık zamanlarda, bu makineler kullanıcıların zamandan tasarruf etmelerini sağlar.

Dijitalleşme ile birlikte ATM'ler, fatura ödeme ve yatırım gibi ek hizmetler sunarak kullanım alanlarını genişletmiştir ve modern bankacılığın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.

GİZLİ GERÇEK GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Türkiye’deki ATM'lerin günlük işlem kapasitesi binlerce kullanıcıyı kapsarken, bu makinelerle ilgili bilinmeyen bir gerçek açığa çıktı. Ekosfer Derneği'nin yaptığı araştırmaya göre, ATM'ler, para çekilip yatırılırken "kimsenin ruhu duymuyor."

4 İLDEN DAHA FAZLA ENERJİ TÜKETİYOR

Yapılan araştırma, ATM'lerin günde ortalama 12 kilovatsaat elektrik tükettiğini, yıllık olarak ise Türkiye'deki toplam tüketimin 230 milyon kilovatsaati geçtiğini ortaya koyuyor. Bu tüketim miktarı, Türkiye'deki Ardahan, Bayburt, Iğdır ve Tunceli illerinin yıllık enerji tüketimini geçiyor.

ORTAK ATM'YE GEÇİLMELİ

Ekosfer Derneği, araştırmanın sonuçlarına dayanarak, ortak ve komisyonsuz ATM kullanımının enerji ve kaynak tasarrufu sağlayabileceğini, aynı zamanda şehir estetiğini iyileştirebileceğini belirtiyor.

SORUN SADECE ENERJİ TÜKETİMİ DEĞİL

Ekosfer Derneği Kampanyalar Direktörü Özgür Gürbüz, ATM'lerle ilgili mevcut sorunların sadece yüksek enerji tüketimiyle sınırlı olmadığını vurguluyor.

Türkiye'deki ATM'lerin büyük bir kısmının yurtdışından ithal edildiğini, alarm, klima, güç kaynağı, ekran ve yazıcı gibi birçok parçaya sahip olduğunu ve bu makinelerin düzenli olarak bakım ve onarım gerektirdiğini söylüyor.

Gürbüz, ATM'lerin para işlemleri için sürekli ziyaret edilmesinin, yakıt israfına da neden olduğunu ekliyor.