Bakanlık, yapılan bu uygulamanın mevzuata uygun olmadığını belirtti. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından verilen açıklama şu şekilde:
"Bazı haber kaynaklarında ev kira bedellerinin altın cinsinden ödenmesine dair haberler yer almaktadır. Bu bağlamda Bakanlığımız tarafından bir açıklama yapılması gereği duyulmuştur.
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar’ın 2018 yılında değiştirilen 4. maddesi uyarınca, Türkiye’de yerleşik kişilerin, Bakanlıkça belirlenen özel durumlar dışında, aralarındaki alım-satım ve kiralamalarda sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden doğan diğer ödeme yükümlülüklerini yabancı para birimi cinsinden ya da bu tür para birimlerine endeksli olarak belirlemeleri yasaktır.
Bu kurala ilişkin olarak, 2008-32/34 sayılı Tebliğ ile döviz ya da dövize endeksli sözleşmeler için uygulama esasları ve istisnalar belirlenmiştir.
Türkiye’deki kişilerin, yurt içinde bulunan gayrimenkuller için yapılan kira sözleşmelerinde yabancı para birimi veya bu türe endeksli ödeme şartlarını kabul etmeleri mümkün değildir.
Ayrıca, kıymetli madenler ve/veya emtia gibi uluslararası piyasalarda dövizle değerlendirilen maddelere endeksli veya dolaylı olarak dövize bağlı olan sözleşmeler de dövize endeksli kabul edilecektir.
SOSYAL MEDYADA YER ALAN KİRA BEDELİ MEVZUATA AYKIRI
Sonuç olarak, sosyal medyada dile getirilen ve altın cinsinden kira bedelinin ödenmesi gerektiğine dair bilgiler yasalara uygun değildir.
Vatandaşlarımızın hak kaybı yaşamaması adına, belirtilen mevzuat hükümlerine uygun davranılması büyük önem taşımaktadır."