Akıllı telefonlara kadar gelişen ileri teknoloji siber güvenlik tehdidini gün geçtikçe arttırıyor.

Siber zorbalığın hadsafa'ya ulaştığı teknoloji çağında sosyal medya kullanıcılarının veri güvenliğini üst düzeyde sağlanabilmesi neredeyse imkansız hale geliyor.

Bu kez kritik gelişme bir siber güvenlik uzmanının çağrısı ile ortaya çıktı. Adeo Cyber Security firmasının siber güvenlik uzmanı Ersin Çahmutoğlu büyük bir veri sızıntısı olduğunu dile getirdi.

Güvenlik uzmanı bu veri sızıntısı nedeniyle mesajlaşma uygulamaları ile sosyal medya hesap kullanıcılarını uyardı. “Acilen parolanızı değiştirmeniz şart” sızdırılan verilerde Twitter, Linkedin ve Telegram gibi uygulamaların verileri de yer alıyordu.

Son Dönemlerin En Büyük Veri Sızıntısı!
Konu ile ilgili yapılan araştırma sırasında Twitter, Linkedin ve Adobe gibi popüler kuruluşlardan toplamda 26 milyar kişinin verisinin sızdırıldığı öğrenildi. “Son dönemlerde yaşanabilecek en büyük veri sızdırma vakası olarak görülen bu durumu için önlem alınması gerekiyor” diyen uzman isim Ersin Mahmutoğlu; “Bu eylemi yapanlar veri komisyoncusu olabilir. Yani amaçları bu verileri satmak. Satma amacıyla ileriye dönük biriktiriyor olabilirler” diyerek uyarıda bulundu.

Sızıntının Kaynağı Kimdi?
Siber güvenlik yazılım şirketi MCAfee yaşanan bu durumu “Bugüne kadar olabilecek en yüksek veri sızıntısı” olarak aktardı. Kişisel güvenliği zedeleyici bu büyük sızıntının kaynağı henüz tespit edilemedi.

Yaşanan bu büyük güvenlik açığının sorumluluğunu herhangi bir kurum üstlenmedi. Kötü niyetli bir siber yazılımcı ya da bir veri komisyoncusu olabileceği düşünülüyor.

Veri Sızıntısının Amacı Neydi?
Siber Güvenlik uzmanları tarihteki en büyük veri sızıntısına karşı bireysel hesap kullanıcılarını uyarıyor. Parça parça farklı dönemlerde gerçekleştirilen bu eylemin en büyük amacı tüm verileri tek bir havuza toplayarak daha sonra satışa çıkarmak.

“Kendinizi Koruyun”
Uzmanlar sızıntının ne zaman gerçekleştiğine dair net bir tarih veremiyor ancak uyarıyor: “Linkedin, Twitter, Telegram gibi uygulamalarının içinde olduğu bu büyük operasyona karşı kendinizi koruyun.

Güvenlik sızıntısı ile elde edilen veriler üzerinden hesaplar ele geçirilebilir, dolandırıcılık yapılabilir, farklı siber suçlarda kullanılabilir.”