Başlangıçta Resmi Gazete'de yayımlanan vergi kanunları ve diğer yasal düzenlemeler, sosyal güvenlik alanında iki önemli değişiklik getirdi.
2 Eylül ayı başı itibarıyla, iki kritik değişiklik gerçekleşecek: birincisi, EYT'li çalışanlara sağlanan sigorta prim desteğinin sonlandırılması, ikincisi ise kısa vadeli sigorta kolları prim oranının yüzde 2.25'e çıkarılması.
EYT teşvikinin kaldırılması, EYT düzenlemesinden yararlanan ve aynı işyerinde çalışmaya devam edenler için işverenlere sağlanan yüzde 5'lik Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) indiriminin son bulması demektir. Bu indirim, yaklaşık 17 aydır uygulanmakta olup, işverenler bu süre boyunca Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından desteklenen bu teşvikten yararlanmıştı. Artık bu teşvikin kaldırılması, EYT'li çalışanları istihdam eden işverenlerin mali yükünü arttırabilir.
Ayrıca, kısa vadeli sigorta kolları prim oranının yüzde 2.25'e yükseltilmesi, işverenlerin ve çalışanların ödeyeceği primleri artıracak. Bu durum, işverenler için iş gücü maliyetlerini yükseltirken, çalışanlar için de net maaşlarda düşüşe neden olabilir. Bu düzenlemeler, hem işverenlerin hem de çalışanların bütçelerini ve iş gücü yönetimini etkileyebilir.
Eylül başından itibaren, EYT'li çalışanlar için verilen sosyal güvenlik destek primi desteği kaldırılacak. Bu değişiklik, EYT'li çalışanları istihdam eden işverenler üzerinde ciddi bir mali yük oluşturacak. Daha önce EYT kapsamında işverenler için yüzde 17.5 olarak uygulanan sosyal güvenlik destek primi, kısa vadeli sigorta primleri için eklenen yüzde 2 ile birlikte, Eylül itibarıyla bu yüzde 5'lik SGDP indirim desteği sona erecek.
Bu desteğin kaldırılmasıyla, işverenler EYT'li çalışanlar için sosyal güvenlik destek priminde önemli bir artış yaşayacak. Bugünkü asgari ücret üzerinden hesaplandığında, işverenlerin ödeyeceği aylık prim miktarı yaklaşık 1.013 lira artacak. Daha yüksek maaşlar için bu artış daha da belirginleşecek. Örneğin, işveren brüt 30 bin lira maaş ödüyorsa, mevcut ödediği 5.250 lira prim, Eylül’den itibaren 6.750 liraya çıkacak.
Desteklerin kaldırılması, başlangıçta EYT düzenlemesi yapıldığında işverenlerin ani işgücü kaybına karşı korunması amacıyla uygulandı. Ancak, EYT'li çalışanlar için sağlanan prim indiriminin, diğer emeklilerle kıyaslandığında adaletsizlik yarattığı düşünülerek bu destek sona erdirildi.
Eylül ayından itibaren, kısa vadeli sigorta kolları için prim oranı yüzde 2'den yüzde 2.25'e yükseltilecek. Bu değişiklikle, işverenler, çalışanların prime esas kazancı üzerinden daha fazla prim ödemek zorunda kalacak. Bugüne kadar, kısa vadeli sigorta kolları prim oranı sigortalının kazancının yüzde 2'si olarak uygulanıyor ve bu primin tamamı işveren tarafından ödeniyordu. Eylül başından itibaren bu oran yüzde 2.25'e yükseltilecek, bu da işveren maliyetlerini artıracak
İşçi statüsünde (4/A) çalışanlar için işveren prim oranları genel olarak şöyle: Prime esas kazanç üzerinden yüzde 11 malullük-yaşlılık-ölüm sigortası, yüzde 2 kısa vadeli sigorta kolları, yüzde 7.5 genel sağlık sigortası ve yüzde 2 işsizlik sigortası primi olmak üzere toplamda yüzde 22.5 oranında prim ödeniyor. Çalışanın payı ise yüzde 15. Bu şekilde, işveren ve çalışan toplamda SGK'ya yüzde 37.5 oranında prim ödüyor.
Çalışanlardan kesilen primlerde bir değişiklik olmayacak, ancak işverenlerin kısa vadeli sigorta kolları için ödeyeceği primlerin artması, iş gücü maliyetlerini artıracak ve bütçe planlamasında önemli bir faktör olacak.