Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yönetmelikle, direksiyon eğitimi sınavlarının il veya ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından belirlenen ve onaylanan iki farklı rotada gerçekleştirileceği açıklandı.
Engelli adaylar, kendilerine uygun veya temin edecekleri, standartlara uygun araçlarla eğitim alıp sınavlara katılabilecekler.
Kurs açılış işlemlerinde, resmi kurumlardan alınması gereken belgelerin gecikmeleri durumunda ek süreler verilecek.
Belge alımında yaşanan gecikmeler için bir ay, eksikliklerin giderilmesi için ise 20 gün ek süre tanınacak.
Kayıtlarda sahteciliği önlemek ve kursiyer bilgilerinin doğruluğunu teyit etmek amacıyla, kursiyerin fotoğrafı çekilecek ve sisteme yüklenecek. Aynı zamanda, kursiyer adına düzenlenen fatura da sisteme işlenecek, böylece mali kayıtdışılık engellenecek.
Kayıtlarda sahteciliği önlemek ve kursiyer bilgilerinin doğruluğunu teyit etmek amacıyla, kursiyerin fotoğrafı çekilecek ve sisteme yüklenecek. Aynı zamanda, kursiyer adına düzenlenen fatura da sisteme işlenecek, böylece mali kayıtdışılık engellenecek.
Direksiyon eğitimi sınavlarında ilk dört deneme sonrası başarısız olanlar, istemeleri durumunda başka bir kuruma nakil olup, ikinci dört sınav hakkını kullanabilecek.Teorik sınavları geçen ancak direksiyon sınavlarında başarısız olanlar veya kaydını silenler, üç yıl içinde aynı kursa kaydolduklarında teorik eğitimlerden muaf tutulacak.
Askerlik, hamilelik veya uzun süreli hastalıklar gibi durumlar için sınav hakları dondurulabilecek ve mazeret süresi sonunda kalan haklar kullanılabilecek. Sınav süreleri artırılarak, her kursiyer için uygulama süresi 35 dakikadan 40 dakikaya çıkartılacak. Sınavlar, sabah yapılan kura ile belirlenen rotalarda, 07.00-21.00 saatleri arasında yapılacak. Park etme sınavında, kursiyerlerin bir seferde başarısız olmaları durumunda, tekrar deneme şansı verilecek. A1 sınıfı ehliyet için, belirlenen direksiyon eğitimi süresinin yarısı kadar eğitim alındıktan sonra başarılı olunması durumunda sertifika verilecek.
Sınavlarda usulsüzlük yapanlara yönelik cezalar artırılarak, beş yıl sınavlara giriş yasağı getirildi. Direksiyon eğitimi sınav komisyonları, bir günde en fazla 10 kursiyerin sınavını yapabilecek. Eğer bir ilçede yeterli sayıda komisyon üyesi bulunmuyorsa, diğer ilçelerden görevlendirme yapılacak. Sınavdan bir gün önce, sınav yürütme komisyonu tarafından direksiyon eğitimi rotasında gerekli kontroller yapılacak. Direksiyon eğitiminde otomobiller için dar alanda manevra, motosikletler için ise dar alanda dönüş testleri yapılacak. Yönetmelik değişikliğiyle, direksiyon eğitimi komisyon üyeleri ve usta öğreticiler, değişikliklere uyum sağlamak için en geç iki yıl içinde tamamlama eğitimine tabi tutulacak. Değişikliklerin bazıları altı ay sonra etkin olacak.