Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı için Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında tüm illerde uygulanacak yeni bir genelge yayımladı. Genelgede, öğrencilere zihinsel, sosyal, duygusal, fiziksel ve ahlaki gelişimlerini destekleyecek kapsamlı bir eğitim programı sunulacağı belirtildi.
Haber7'de yer alan bilgilere göre, öğretmenler için eğitici eğitimleri 2-6 Eylül 2024 tarihleri arasında il milli eğitim müdürlüklerinin koordinasyonunda gerçekleştirilecek. Bu eğitimler, modelin uygulanacağı sınıf düzeylerindeki öğretmenler için teorik ve pratik olarak planlanacak.
Diğer sınıf seviyelerindeki öğretmenler için ise ara tatil döneminde il milli eğitim müdürlükleri tarafından branş temelli eğitimler düzenlenecek ve bu gruplar en fazla 50 kişilik olacak şekilde organize edilecek.
MEB, geçtiğimiz yıl ilkokullarda sınav uygulamasını kaldırmıştı. Ancak, bazı velilerin çocuklarının sınav yarışında geri kalmasından endişe duymaları nedeniyle 1. sınıftan itibaren deneme sınavları yapılmaya devam ediyordu. Yeni genelgeyle birlikte, 81 ilde 1. sınıftan liseye kadar deneme sınavlarının yapılması yasaklandı.
2024-2025 eğitim öğretim yılında, her kademenin birinci sınıfında uygulanacak olan yeni müfredat, eğitim sendikaları ve eğitimciler tarafından "bilimsel temellere dayanmıyor" ve "ortak akıl ürünü değil" şeklinde eleştirildi. Yeni model, okul öncesinden 12. sınıfa kadar tüm kademelerdeki zorunlu dersleri kapsıyor.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, müfredat taslağının hazırlanış sürecinde 67 binden fazla görüş alındığını açıkladı. Ancak, bazı sendikalar, düşünce kuruluşları ve siyasi partiler, müfredatın hazırlanma süreci ve içeriğiyle ilgili çeşitli itirazlarda bulundu.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 10 Mayıs’ta yaptığı bir açıklamada, "Müfredat değişikliği yine gündemde. Bakan'a, 'Müfredat anayasadan bile önemlidir, katılımcılıkla yapın’ dedik ama dinletemedik. Berbat bir eğitim sistemini bir kez daha kendi başınıza değiştirerek yeni memnuniyetsizlikler yaratmaktan başka bir şey elde edemezsiniz" dedi.