Gaziantep'in Türkiye sanayisi ve ticaretindeki önemi, stratejik konumundan kaynaklanmaktadır. Anadolu ile Orta Doğu arasında bir köprü niteliğinde olan Gaziantep, bu avantajlı konumu sayesinde ticaretin merkezi haline gelmiştir. Ayrıca, liman kentlerine yakınlığı da Gaziantep'in ticaret hacmini artıran önemli bir faktördür. Gaziantep'teki en önemli geçim kaynakları, sanayi, ticaret, tarım, hayvancılık, enerji kaynakları, el sanatlarıdır.

Gaziantep'te Türkiye'nin en büyük sanayi sitesi bulunur. Ayrıca Gaziantep, Türkiye'nin sanayi ve ticaretinde 5. Sıradadır. Gaziantep, bir ticaret merkezi hâline gelmiştir. Gaziantep'teki en önemli sanayi dalları pamuk ve akrilik iplik, halı, un, irmik, makarna, gıda maddeleri, bitkisel yağ, plastik, deterjan üretimi ve deri üretimidir.

Gaziantep'in ülke çapında ihracat payı %13'tür. Ayrıca kent, antepfıstığı üretim ve ihracatının %90'ı, kuruyemiş işleme ve ihracatının %85'ini, makarna işleme ve ihracatının %60'ını, pamuk ipliği imalat ve ihracatının %45'ini ve havlu imalat ve ihracatının %10'unu elinde tutmaktadır.

Gaziantep'te çok çeşitli el sanatları mevcuttur. Geçmişte Gaziantep'teki en yaygın el sanatları dericilik, bakırcılık, yemenicilik, kilimcilik, el işlemeciliği ve kuyumculuktur. Bunlardan el işlemeciliği, bakırcılık ve kilimcilik önemini hâlâ korumaktadır. Özelikle Gaziantep'in kendine özgü motifleri olan kilimleri ve bakır ürünleri çok meşhurdur.