Türkiye'deki Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerini Belirleme Araştırma Platformu, Pazarcık ilçesinde, 7,7 büyüklüğündeki depremin merkez üssünde 7 kişilik bir bilim ekibiyle çalışmalarını yürütüyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı'ndan Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Narlı fay hattı boyunca kazılan hendeklerde yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Sözbilir, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ilk büyük depremin, yeni keşfedilen 80 kilometre uzunluğundaki bir fay hattının kırılması sonucu ortaya çıktığını açıkladı. Ayrıca, Narlı fay hattında son 10 bin yıl içerisinde üç büyük deprem yaşandığını gözlemlediklerini belirterek hendeklerden elde edilecek verilerle, Narlı fayının ne kadar sürede bir deprem ürettiği ve en son depremden bu yana geçen süre hakkında detaylı bilgiler elde edeceklerini ifade etti.
Narlı Fayı 6 Şubat Depreminde Kırılmadı
Hendeklerde bir kültürel katman tespit ettiğini dile getiren Sözbilir, "Hem bu kültürel katman öncesinde hem de sonrasında iki deprem gözlemledik. İnsanlar yaşarken Narlı fayı aktif olmuş ve can ile mal kaybına neden olmuş. Narlı fayının tamamı 6 Şubat depremlerinde kırılmadı. Bu çalışmalardan sonra tehlike seviyesini daha iyi değerlendirebileceğiz." diye konuştu.
Gaziantep'te Yeni Bir Deprem Riski Var mı?
Yaklaşık 25 kilometre uzunluğundaki Narlı fayının 6,7-6,8 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Sözbilir, fayın Gaziantep’e doğru devam ettiğini ve kırılması durumunda Sakçagözü fayı ile birleşebilme riskinin bulunduğunu belirtti.
Tehlike Haritası 2025’te Tamamlanacak
Sözbilir, "Önümüzdeki aylarda bu fay parçalarını da kesip inceleyeceğiz. Türkiye'nin deprem tehlike haritası 2025'te tamamlanacak ve bu harita, il düzeyinde ne kadar risk taşıdığımızı gösterecek. Buna göre önlem alma şansımız artacak." İfadelerini kullandı.
Komşu İller Daha Büyük Tehlike Altında
Sözbilir, "1999 depreminden beri İstanbul'da büyük bir deprem bekleniyor, ancak Van, Elazığ, İzmir ve Kahramanmaraş gibi farklı bölgelerde depremler oldu. Türkiye'nin birçok bölgesi deprem riski taşıyor ve Doğu Anadolu'daki fay hatlarına komşu iller daha büyük tehlike altında. Gaziantep gibi illerimiz de bu riskle karşı karşıya." şeklinde konuştu. Ayrıca Sözbilir, Türkiye'nin yeni bir deprem politikası oluşturması gerektiğini vurguladı.