Genel Merkezi İstanbul’da bulunan Adıyamanlılar Vakfı’nın Gaziantep Şubesi'nin açılışı bugün vakıf binasında yapılan törenle gerçekleştirildi. Törene Adıyamanlılar Vakfı Genel Başkanı Hasan H. Göksu, Önceki dönem Genel başkanları Ömer Özkartal ve Ramazan Aksoy, Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Afrin Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Çınar, vakıf mütevelli heyeti, Gaziantep Şube Başkanı İbrahim Halil Karababa, yönetim kurulu üyeleri ve vakıf üyelerinin yanı sıra çeşitli STK temsilcileri katıldı.
Faaliyetlerimizi Kalıcı Ve Sürdürülebilir Bir Hâle Getirmeye Gayret Ediyoruz
Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, Bolu Kartalkaya kayak merkezindeki otelde meydana gelen yangında hayatını kaybedenlerin de anıldığı duanın ardından açılış konuşması yapıldı. Açılış konuşmasını yapan Gaziantep Şube Başkanı İbrahim Halil Karababa, Vakıfların "gönüllülük" esasına dayalı hizmet faaliyetlerini yürüten müesseseler olduğunu belirterek imkânı olanlarla ihtiyacı olanlar arasında bir köprü vazifesi gördüğünü, ifade etti. Vakfın temel hedefinin maddi ve manevi olarak birlik ve beraberliğimizi gerçekleştirmek, dayanışma ve yardımlaşma ruhuyla toplumsal değerlerimizi yaşatmak olduğunu belirtti. Başta Adıyamanlı hemşehrilerimiz olmak üzere ihtiyaç sahibi insanlara yardım ulaştırmaya ve bu faaliyetlerimizi kalıcı ve sürdürülebilir bir hâle getirmeye gayret ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Kadim Bir Medeniyetin Evlatlarıyız.
Vakıflar, milletin varlığının bizatihi kendisidir diyen '' Biz, geçmişten günümüze kadar gelen ve tarihin süzgecinden imbik imbik süzülen kardeşlik ruhunu, istikbâle ulaştırmaya gayret eden yürekleriz. Biz, ışığını Şeyh Edebâli'yle yakan, Mevlana'nın, Yunus Emre'nin, Hacı Bektaş-ı Veli'nin, Hoca Ahmed Yesevî'nin anlayışıyla meşalesini tutuşturan kadim bir medeniyetin evlatlarıyız.Devletin ulaşamadığı yerlerde, vakıflar devreye girer ve kardeşlik duygusunu yeniden yeşertmeye başlar. Çünkü vakıflar, milletin varlığının bizatihi kendisidir. Vakıflar, kimsenin kimseye üstünlüğünün olmadığı meclislerdir. Bu meclisler, yeryüzüne barış ve adalet getirmek için varlığını sürdürür ve böylece milletine ve devletine sahip çıkmaya özen gösterir. Özellikle de içinde bulunduğumuz coğrafyada, Anadolu'yu yani dünyanın kalbini korumak, tarihî bir mesuliyettir." diyerek verdikleri destek için başta Adıyamanlılar Vakfı Başkanı Sn. Hasan H. Göksu'ya, bir önceki dönem Başkanlık görevini yürüten Ömer Özkartal ve mütevelli heyetine, Adıyamanlılar Vakfı Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu'na ve kıymetli üyelerine teşekkür etti.''ifadelerini kullandı.
Vakıf Medeniyetinin Canlı Tanığıdır
Yapılan açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen Adıyamanlılar Vakfı Gaziantep Şubesi Onursal Başkanı ve Afrin Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Çınar, ''İnsanların kalabalıklar içerisinde yalnızlaştığı günümüzde, hem birey hem de toplum olarak insanları bir araya getiren unsurları öne çıkararak beraberliği güçlendirmemiz gerektiğine dikkat çekti. Bizler “binlerce yıllık vakıf geleneğini tevarüs eden bir geleneğin mensuplarıyız. Nitekim Filistin’in el-Halil kentinde Hz. İbrahim döneminden kalma vakfiyeler bugün hala mevcuttur. Üzerinde yaşadığımız Osmanlı coğrafyası aynı zamanda vakıf medeniyetinin canlı tanığıdır. Kuşkusuz bu geleneğin oluşmasında Kur'an-ı Kerim ve Hz. Peygamber’in yönlendirmeleri son derece etkili olmuştur. Paylaşma, yardımlaşma ve birlikte hareket etmeye davet eden ayet ve hadisler, sayılamayacak kadar çoktur. İşte motivasyonla hareket eden Gaziantep’teki duyarlı Adıyamanlı hemşehrilerimiz, bu kentte yaşayan ve çeşitli toplum kesimlerine mensup olan Adıyamanlı hemşehrilerimizi bir araya getirerek hayırda yardımlaşmak amacıyla, örnek bir kuruluş olan Adıyamanlılar Vakfı’nın şubesini açma kararı aldı. İşte bugün söz konusu samimi niyet ve çabanın sonucu olarak bu mekanın açılışı gerçekleşmektedir.
Mütevazı Bir Destek Sağlamaktır
Adıyamanlılar Vakfı olarak hiçbir zaman mikro milliyetçilik yapma gibi eğilim söz konusu olmadı, Gaziantep’te de olmayacaktır. Bütün derdimiz, tanıştırma, yardımlaşma, paylaşma ve destek olmaktır. Tanıştırdığımız insanların birbirilerine destek olmalarına öncülük yapmaktır. Böylelikle çağımızın en büyük hastalığı olan yalnızlığa son vermek adına mütevazı bir destek sağlamaktır. Adıyamanlılar Vakfı Gaziantep Şubesi’nin açılması için çaba sarf eden değerli Şube yönetici ve mensupları, Genel Başkanımız, önceki genel başkanımız ve emek veren tüm dostlarımıza teşekkür eder, Yüce Allah’tan bu çabanın sadece hayırlı hizmetlerle devam etmesi noktasında bize yardımcı olmasını dilerim''dedi.
Vakıf Müessesesi İnsanlık Tarihi Kadar Eskidir
Adıyamanlılar Vakfı Genel Başkanı Sn. Hasan H. Göksu yaptığı konuşmada, !!İslâm hukukundaki manası 'Bir mülkün bütün faydasını insanların yararına bırakarak kıyamete kadar başka birinin üstüne geçmeyecek şekilde kullanımının devamını sağlamaktır.' İslâm tarihinde vakıflar, insanların ve başka canlıların faydasına olan çeşitli hayır hizmetleri yerine getirmek için kurulmuştur. Vakıf müessesesi insanlık tarihi kadar eskidir.
Vakıflar Türk - İslâm medeniyetinin ayrılmaz bir parçasıdır. Vakıf kültürü, Anadolu insanının irfanının, merhametinin, yardımseverliğinin ve cömertliğinin somutlaştığı sosyal kurumlardır. Osmanlı'da en ücra coğrafyalarda yaşayan insanların sosyal ve ekonomik ihtiyaçlarını karşılamada ve hayat standartlarını yükseltmede en tesirli unsurlardan biri de hiç şüphesiz vakıf müesseseleri olmuştur. Bu hukukî müesseseler İslâm memleketlerinde dolayısıyla Osmanlı'nın sosyal ve iktisadî hayatının gelişmesinde çok önemli bir rol oynamıştır'' ifadelerini kullandı