Hediyelik eşya için en beğendiğmiz yer Zeugma Müzesi’nin hediyelik eşya dükkanı oldu çünkü geleneksel ürünlere biraz daha modern dokunuşlar getirilmişti. Evde kendi kendinize yapabileceğiniz mozaik setleri, kutnu kumaşından yapımı el ve kol çantaları var.
Yemeni (El İşi Pabuç)
Gaziantep zanaatkarların şehri. Ülkenin birçok yerinde unutulmaya yüz tutmuş zanaatler burada yaşatılıyor. Özellikle şehrin tarihi kısmında ardaşık atölye dükkanlarda ustalar harıl harıl çalışıyor. Yemenici Hayri Usta da Gaziantep’in deriden yapılan, geleneksel “köşker” denilen pabuçları olan yemenileri ve yemenicilik işini devam ettiren isimlerden. Her yemeni inanılmaz bir el emeği gerektiriyor. Bir yemeni, manda, sığır, oğlak, keçi ve koyun olmak üzere toplamda 5 farklı hayvan derisinden üretiliyor ve yapımı sadece el işçiliğine ve dikişe dayanıyor. Buralardan hatıra olarak alınabilecek en özellikli ürünlerden biri.
Kutnu Kumaşı
Kutnu, bir zamanlar padişahların o görkemli ve zarif kaftanlarının yapıldığı kumaş ama şimdilerde turistik amaçlı çanta, perde, dekoratif yastık kılıfı gibi ürünlerde kullanılıyor. Aslında tarihi ta Anadolu Selçukluları’na kadar gidiyor ama 16. yy’dan beri sadece bu coğrafyada dokunuyor ve buradan her yere gönderiliyor. Hammaddesinde suni ipek ve pamuk ipliği var.
Bakır İşleri
Gaziantep’deki bir numaralı zanaat bakır işçiliği. Şehirde çok sayıda kadınlı erkekli bakır ustası var. Hepsinin kümelendiği yer hem atölyelerin bulunduğu hem de ürünlerin satıldığı Bakırcılar Çarşısı. Gecenin 23’üne kadar içeriden tak tuk kakma sesleri geliyordu. Baktık bir baba ve 10 – 12 yaşlarında oğlu işleri toparlamaya çalışıyor.
Sedef İşleri
Gaziantep’te ikinci bir zanaat da sedef işçiliği. Sedef midye, istiridye gibi deniz hayvanlarının kabuğunda bulunan pırıltılı bir maddeden elde ediliyor. Böyle denizden gelen birşeyin zanaatının denizi olmayan Gaziantep’te gelişmesi enteresan. Biz muthemelen İpek Yolu üzerinde olmasının eseridir diye düşüdük ama yine de şaşırtıcı.
Baklava
Gaziantep’ten baklava alınır demek, İstanbul’da boğazı görün demek kadar abes kaçacağından biz sizi direkt Gaziantep’te Baklava Nerede Yenir? sorusunun cevabını öğrenmeye alalım.
Antep Fıstığı
Gaziantep mutfağındaki çoğu tatlının dünyaca ün yapması tesadüf değil, antep fıstığı girdiği her şeyin lezzetini kat kat artıran bir kuruyemiş. Baklavanın binbir türlüsüne de, fıstıklı kebaba da tuzlu-tatlı her şeye sihirli değneğini değdirmiş zamanında. Gaziantep mutfağının diğerlerine göre fark atmasının başlıca sebeplerinden. Antep fıstığı denmesinin nedeni de Türkiye’deki ilk fıstık üretiminin Gaziantep’te başlaması ve halen Türkiye’nin antep fıstığı üretiminin büyük bölümünün burada yapılmasıymış.
Aslında Antep fıstığının türleri var, mesela İran fıstığı bizim alıştığımız fıstığa göre daha iri ve daha az yağlı, Gaziantep’te üretilenler ise genellikle yağlı ve orta büyüklükte oluyor. Fıstığın kalitesi ve bolluğu, yemeğin veya tatlının da lezzetini uçuruyor. O yüzden dönmeden mutlaka bir iki kilo Antep fıstığı kapın deriz. Ekim sonu, Kasım başı yeni hasat denilen üründen bulmanız mümkün. Ağustos – Eylül aylarında da taze Antep fıstığu bulmanız mümkün.